Nokia E90: král je mrtev, ať žije král!
recenze

Nokia E90: král je mrtev, ať žije král!

7

Velký, těžký ale zatraceně chytrý. Nejnovější finský komunikátor splňuje vše, co se od pracovního telefonu očekává. Přináší rychlá data, špičkový vnitřní displej, výborný emailový klient nebo GPS a 3,2 Mpx fotoaparát. Přináší však také zklamání. Přečtěte si podrobný test nové Nokie E90 a dozvíte se o jejích kladech i záporech. 7x VIDEO!

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu obchod.nokia.cz. Nokii E90 můžete zakoupit zde.

Pokračovatel rodu finských komunikátorů navazuje na historii těchto zařízení, která započala před 11 lety modelem 9000 Communicator. Od té doby byla každá generace o něco chytřejší a vždy do značné míry revoluční. To platí i o nejnovějším přírůstku, testovaném modelu E90. Ten má po téměř třech letech za úkol nahradit již zastaralé modely 9500 a 9300i. Podaří se E90ce udržet dobré jméno finských komunikátorů nebo se dostala do slepé uličky? To se dozvíte v našem testu.


Nokia E90: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry132 x 57 x 20 mm
Hmotnost210 gramů
SítěQuad band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Vnější displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, 31 x 41 mm
Displej 800 x 352 pixelů, TFT, 16 milionů barev, 91 x 40 mm
Paměť136 MB
microSD karty (512 MB v balení)
128 MB RAM (82 MB volných po spuštění)
Operační systém Symbian 9.2 S60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním a přílohami, Exchange server, kalendář, úkolovník, poznámky, pokročilé poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip manažer, Push-To-Talk, internetové volání VOip, GPS navigace Smart2Go, hlasová pomoci, čtečka čárových kódů, bezdrátový tisk, World Mate
Multimédia72-hlasá polyfonie (3D stereo tóny), Hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian S60 9.2
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, makro, 8 x digitální zoom, pokročilé nastavení
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa v rozlišení 640 x 480 px rychlostí 30 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage, mini-USB), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), infraport, GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (b/g)
Baterie a výdržLi-pol 1500 mAh
pohotovost max.: 840 h hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 300minut
Cena a dostupnost25 000 Kč
červenec 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • stereo headset s tlačítky pro příjetí hovoru a konektorem 2,5 mm Jack
  • paměťovou kartu microSD s kapacitou 512 MB
  • USB 2.0 kabel (USB / mini-USB)
  • cestovní nabíječku AC-4E
  • Li-pol baterii BP-4L s kapacitou 1500 mAh


Podoba krabice a její obsah - chybí stojánek, ale jinak je zde vše potřebné

Sony Ericsson W880i Plusy

  • špičkový vnitřní displej s rozlišením 800 x 352 bodů
  • pohodlná plnohodnotná QWERTZ klávesnice
  • kompletní datová výbava včetně HSDPA Wi-Fi
  • standardní konektor mini-USB
  • konečně MÁ VIBRACE! 
  • velká paměť RAM (128 MB, po startu volných přes 80MB)
  • integrované GPS, mapy celého světa a plánování tras zdarma
  • systém Symbian S60 jako na jiných chytrých Nokiích znamená mnoho aplikací
  • rychlost a stabilita systému
  • vylepšený webový prohlížeč, nová RSS čtečka a další novinky
  • kvalitní emailový klient, organizační funkce i kontakty
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, natáčení videa ve VGA rozlišení
  • hlasité stereo reproduktory s kvalitním zvukem

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • Vrzající plast kolem krytu baterie
  • rozměry a vyšší hmotnost
  • za hlasovou navigaci se musí zaplatit
  • Vnitřní paměť není přístupná skrze Mass Storage
  • chybí nabídka pro posílání faxů

Pro koho je Nokia E90

  • Pro náročné manažery, kteří požadují maximální organizační, pracovní i datovou výbavu
  • Pro ty, co hledají špičkový telefon s QWERTY klávesnicí
  • Pro technoidy hledající telefon stylu „vše v jednom“

Design, konstrukce – opět velký a těžký

Komunikátory vždy bývají větší než klasické telefony. Velký displej, QWERTZ klávesnice, baterie s velkou kapacitou a špičková výbava si jednoduše své místo žádá. Rozměry 132 x 57 x 20 mm a hmotnost 210 gramů předurčují k nošení spíše v kufříku nebo náprsní kapse saka. Přesto se však rozměry dostaly již do únosné meze a E90 už není tak přerostlá, jako předchůdci 9500 a 9210i (podrobnosti v tabulce). Hmotnost 210 gramů je však stále nepříjemně vysoká.


Opravdu velká a těžká - nutná daň za funkce a velký displej i klávesnici

Design telefonu je přesně takový, jaký se od pracovního zařízení očekává. Nelze jej označit za jiný než konzervativní, přesto to novince poměrně sluší a mluvit lze i o střídmé eleganci. Tělo telefonu je z hnědého, hodnotně působícího plastu. Pouze kryt baterie je kovový. Komunikátor je možné koupit i ve vínové barvě, která se zalíbí spíše ženám-manažerkám. Obě varianty zdobí lesklý rámeček na přední straně, jež telefonu dodává právě onu pověstnou špetku elegance. Stříbrné prvky najdeme i jinde na telefonu.


VIDEO: pohled ze všech stran, konstrukce kloubů, design, přepínání displejů

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [54MB / avi(xvid,mp3)].

Po obvodu zavřeného komunikátoru nalezneme několik konektorů a tlačítek. Chválíme přidání klasického mini-USB konektoru na spodní stranu, zklamáním je naopak 2,5 mm Jack vedle něj. Klasický 3,5 mm by i u pracovního telefonu našel větší využití. Na pravé straně pak nalezneme malou, ale citlivou spoušť fotoaparátu, u ní sídlí také infraport. V horní části pak nahmatáme velkou klávesu pro spuštění diktafonu. Její umístění je poněkud nepraktické, občas jsem ji omylem stiskl při otevírání komunikátoru.

Telefon leží na čtyřech gumových nožičkách, které jsou umístěny na zadní straně. E90 je tak asi milimetr „ve vzduchu“. Zamezí se tím poškrábání zadního krytu například o povrch stolu. U některých kusů však nejsou nožičky pečlivě usazeny a komunikátor se kolébá ze strany na stranu v rozmezí asi milimetu. To je velmi nepříjemné, pokud je komunikátor otevřený a píšete na něm jako na notebooku. Do ruky se mi dostaly 4 kusy E90 a 2 z nich tímto problémem trpěly. Před koupí proto doporučuji toto zkontrolovat, zřejmě se jedná o problém pouze některých kusů.

Zadní stanu z větší části tvoří kovový kryt baterie, který je dobře usazen. Do ruky se mi však dostala i déle používaná E90, která již trpěla mírnou vůlí krytu baterie. Plast kolem něj směrem k levému boku telefonu se však u všech kusů prohýbá a mírně vrže. To by se u takto drahého telefonu určeného pro pracovní použití rozhodně stávat nemělo, a proto si Nokia zaslouží v tomto směru kritiku. Kromě tohoto nedostatku je ale konstrukce E90 velmi kvalitní, nikde nic nevrže a vše přiléhá tak, jak má. Dobře je vyřešen kryt slotu pro paměťové karty, nacházející se ve spodní části zadní strany. Masivní dvířka lze pohodlně vyklopit a i přístup ke kartě je bez problémů. Na zadní straně se dále ukrývají stereo reproduktory a bohužel krytkou nechráněná čočka 3,2 Mpx fotoaparátu s LED diodou.

Tím pravým pracovním nástrojem se Nokia E90 stává až po otevření. To mají na starosti dva klouby na levé straně, které si oproti předchůdci prošly výraznou změnou. Jsou kovové a okolí to svým lesklým zevnějškem dávají na odiv. Každý kloub je nově tvořen vlastně dvěma klouby (jeden na displejové a druhý na klávesnicové části), spojenými kovovou přepážkou (právě ta je zvnějšku vidět). Při otevírání se nejdříve otáčí klávesnicový kloub, jehož cesta se zastaví při aretaci v úhlu asi 100 stupňů. To je pro práci naprosto nevhodné, a proto je třeba znovu zatlačit (tentokrát se otáčí druhý z kloubů) a komunikátor se otevře až do přímého úhlu.


Otevírání zajišťují dva spojené klouby

To je opět pro práci nedostatečná poloha a proto je nutné displej natočit tak, jak je každému pohodlné. Je opravdu škoda, že inženýři nepřidali užitečnou aretaci v úhlu zhruba 160 stupňů, která se používá pro práci. Naštěstí displej drží v kterékoli mezipoloze bez aretace i při chůzi. Při mačkání funkčních kláves u displeje jej však budete muset prsty zezadu podepřít, jinak se displej odklopí. Konstrukci kloubů samotnou lze jen pochválit. Otevírání je komfortní a o trvanlivost kovových kloubů nemáme pochybnosti.

Po otevření komunikátorů na nás dýchne duch předchůdců. Obrovský displej, velká QWERTZ klávesnice a funkční klávesy po straně displeje. Přesto se tady pár věcí změnilo Oproti modelu 9500 se přesunula navigační klávesa, napravo od displeje pak najdeme pouze dvě funkční klávesy. Novinkou jsou na druhé straně displeje klávesy pro přijetí a odmítnutí hovoru a kamerka pro videohovory nad nimi. Plastový vnitřek komunikátoru lícuje na výbornou a po otevření nic nevrže, vše je precizně zpracováno

Baterie a výdrž – dobré, ale chceme lepší

Na výdrž Nokie E90 jsem byl opravdu zvědavý. Nejnovější telefony disponují čím dál lepší výbavou a současné baterie prostě nestačí. Díky velkému tělu se do E90 vešla velká Li-pol baterie BP-4L s kapacitou 1500 mAh. Stejnou používá například model E61i, který jsme za výdrž baterie chválili. Vzhledem k velkému displeji, GPS a HSDPA u E90 je ale jasné, že to tak růžové nebude a výdrž bude horší. V plném pracovním nasazení mi E90 vydržela necelé dva dny bez vypínání na noc a přihlášená do sítě 3G. To je hodnota, se kterou se již dá žít a dává jistotu, že vás E90 nenechá na holičkách v tu nejméně vhodnou dobu.

Přesto je nejpraktičtějí vyhledat nabíječku každý večer. Pokud jsem však E90 používal jako HSDPA modem k počítači, byla vybitá během 5 hodin. Velkým žroutem je i GPS, které dokáže baterii vysát během 7 hodin. Když však E90 necháte vedle sebe ležet na stole bez povšimnutí, vydrží bez problému na příjmu i týden. V krabici nalezneme klasickou nabíječku AC-4E, tedy nikoliv nový malinký typ přiložený k modelu N95, což je škoda.

Klávesnice - pohodlně, aneb QWERTZ

Vnější klávesnici nelze jinak než pochválit. Díky dostatku místa jsou klávesy pohodlně velké, navíc s ideálním stiskem i odezvou. Výborná je i navigační klávesa s potvrzovacím středem. Marně však budete hledat editační tužtičku, její funkci nyní zastává klávesa s křížkem. Ovládání je shodné s ostatními Nokiemi se Symbianem, žádné záludnosti nečekejte

To co dělá komunikátor tím pravým zařízením pro práci je jednoznačně velký vnitřní displej a plnohodnotná QWERTZ klávesnice. Nechybí české znaky a české popisky užitečných kláves pro rychlé spuštění funkcí v horní části klávesnice. České rozložení kláves zůstává i po přepnutí jazyka na angličtinu. Všechny klávesy jsou vyrobeny z tvrdého a pohodlného plastu. Pochvalu si zaslouží velký enter a backspace. Jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké, poskytují dobrou odezvu a pohodlný, jistý stisk. Zpočátku se klávesnice zdá poněkud tuhá a například mezerník je potřeba stisknout opravdu důkladně. Za týden si ale na větší tuhost lze zvyknout a rovněž psát pohodlně a rychle i dlouhé texty. Nejpohodlnější je pak psaní palci při držení E90ky v rukou. Psaní na stole jsem také zkoušel, některé kusy však nemají stejně vysoké nožičky na zadní straně a při psaní nepříjemně drncají a převažují se. Před koupí proto doporučuji vyzkoušet.

Vnitřní klávesnice obsahuje dvě uživatelsky nastavitelné klávesy. Kvalitní je i navigační klávesa, jejíž umístění v pravém horním rohu umožňuje pohodlně ovládat komunikátor i při držení jednou rukou. Je čtyřsměrná a volby se potvrzují jejím pohodlným středem. Nechybí shift, který slouží zároveň jako editační klávesa. Sekundární funkce některých kláves jsou vyznačeny modrou barvou a vyvolat je lze stisknutím „Chr“ a žádoucí klávesy. Takto lze dvojhmatem zapnout Bluetooth, infraport nebo změnit profil. V noci je možné ručně zapnout podsvětlení. To je sice zvláštně slabé, přesto však dostatečné a při práci alespoň neoslňuje.

U displeje nalezneme dvojici kontextových kláves, které však mohly být větší a delší. Přehmatávání na ně z hlavní klávesnice také není dvakrát pohodlné a inženýři si mohli pohrát s jejich umístěním jinam. Jejich popisky na displeji se totiž nacházejí v místech, kde již klávesy nejsou, a ze začátku budete mačkat pouze plast vedle kláves. Celkově se však klávesnice opravdu povedla a psaní na ní je neobvykle pohodlné. Po pár týdnech cviku lze texty psát opravdu rychle a přesně. O to jde u komunikátorů především.

Zvuk - mono-stereo

Nokia E90 disponuje stereo reproduktory na zadní straně. Hrají poměrně nahlas a kvalita reprodukce je dobrá, neschází ani náznak basů. Stejně jako u všech Nokií se stereo reproduktory, i zde najdeme aplikaci pro různé 3D efekty (průlet, ozvěny apod.). Reproduktory jsou však blízko u sebe, a tak je stereo-efekt těžko poznatelný. Nechápu, proč inženýři neumístili reproduktory na opačné konce těla telefonu.

K Nokii E90 dostanete také headset HS-47 s 2,5mm konektorem, mikrofonem a tlačítkem pro přijetí hovoru. Kvalita zvuku je pouze průměrná, zamrzí také absence tlačítek pro regulaci hlasitosti nebo ovládání hudby. Pokud budete chtít připojit vlastní sluchátka, musíte si koupit redukci z 2,5 na klasický 3,5 mmJack. Druhou možností je využít A2DP Bluetooth profil, který E90 podporuje.

Displeje – David a Goliáš

Vnější displej je menší, než u jiných chytrých Nokií. I přesto, že je kolem dost místa, osadila Nokia TFT displej s rozměry 31 x 41 mm. Rozlišení je již standardní 240 x 320 bodů, stejně tak možnost zobrazit 16 milionů barev. Díky menším rozměrům je displej opravdu velmi jemný a rastr je téměř nepozorovatelný. Obstojí také na slunci, přičemž si zachovává dobrou čitelnost i barevnost. Podsvícení vnější klávesnice a jas vnějšího displeje řídí čidlo, netradičně umístěné napravo od displeje.

Pokud jsme vnější displej chválili, musíme ten vnitřní vynést do nebes. Oproti předchůdci je lepší v každém směru. Zvětšily se rozměry (na 91 x 41 mm) i rozlišení. To nyní činí špičkových 800 x 352 obrazových bodů, což je jedna z nejlepších hodnot na poli mobilních telefonů. Díky tomu zobrazíte většinu webových stránek bez nutnosti horizontálního posunu. Prohlížení obrázků nebo sledování videí je také lahůdkou. Displej je pochopitelně typu TFT a zobrazí 16 milionů barev. Jeho jas lze ručně regulovat v pěti krocích (dostupné skrze klávesovou zkratku). Není však dotykový, což pro někoho může být nepřekonatelná překážka. Velkou plochu displeje je nutné občas vyčistit od otisků prstů. Při otevírání nebo ovládání se často stává, že prstem o displej zavadíte. Nepříjemné také je, že se vnitřní displej v zavřeném stavu lehce dotýká klávesnice. Normálně to nevadí, ale když na QWERTZ klávesnici píšete mastnými nebo mokrými prsty a následně komunikátor zavřete, objeví se na displeji otisky kláves. Přitom stačilo o kousek zvýšit gumové polštářky v rozích displejové části.

Oba displeje zobrazují stejné uživatelské prostředí, takže lze telefon jednoduše otevřít a pokračovat v práci rozdělané na vnějším displeji. Přepnutí zobrazení je takřka okamžité, trvá asi vteřinu. Pouze u některých aplikací trvá déle, než se zobrazení přeskládá, nikdy však není prodleva tak dlouhá, aby zdržovala. Aplikacím nedělá přizpůsobení na velký vnitřní displej problém, občas jsou pouze přehozeny popisky funkčních kláves (SmartMovie, AgileMessenger).

Prostředí a ovládání – hurá, 128MB RAM a Symbian S60

Předchozí modely 9500 a 9300i používaly operační systém Symbian Series 80, který není kompatibilní s aplikacemi určenými pro chytré telefony se Symbianem Series 60. To mělo za následek menší množství aplikací (které musely firmy překompilovat na jiné prostředí) a uživatelé si stěžovali také na pomalost systému. Nokia se nyní s prostředím S80 rozloučila a Nokia E90 běží na stejném systému, jako všechny ostatní chytré telefony Nokie – tedy Symbian S60 (konkrétně Symbian 9.2 S60 3rd Edition Feature Pack 1) Uživatelé dosavadních chytrých Nokií tak mohou bez obav přesedlat, ovládání je stejné. Rovněž všechny aplikace, vydané pro chytré telefony s prostředím S60 3rd Edition, na Nokii E90 bez problémů fungují, což je ta nejlepší zpráva. Uživatelé starších komunikátorů si naopak budou muset chvíli zvykat. Logika ovládání je sice stejná, ale aplikace nabízejí rozdílné možnosti a telefon se zkrátka chová jinak. Vypínač telefonu kupříkladu vypne klasicky celý přístroj a ne pouze telefonní část a displej na krytu, jako tomu bylo u předchůdců 9500/9300i.


Prostředí vnějšího displeje jako by z oka vypadlo ostatním Symbianovým Nokiím


Témata a velká RAM paměť

Předchůdci měli rozdílné uživatelské prostředí na vnějším a vnitřním displeji, přičemž funkce a možnosti ovládání zavřeného komunikátoru byly značně očesány. Pro přečtení emailu nebo přístupu na web musel být komunikátor vždy otevřen. To nyní konečně odpadá. Vnitřní i vnější displej zobrazují to samé, systém pouze zobrazení přizpůsobí danému rozlišení. Skrze vnější displej jsou dostupné naprosto všechny funkce a ovládání je stejné, jako na všech ostatních chytrých Nokiích. Po otevření telefonu se displeje přepnou a na vnitřním displeji se zobrazí přesně to, na čem jste pracovali na vnějším displeji. Přepnutí zobrazení je rychlé, trvá asi 2 vteřiny. Pouze u některých aplikací trvá déle, než se zobrazení přeskládá, nikdy však není prodleva tak dlouhá, aby zdržovala. Po zavření telefonu se může na vnějším displeji zobrazit pohotovostní režim, nebo opět aplikace, kterou jste na vnitřním displeji opouštěli (záleží na nastavení). Přepínání fungovalo vždy bez problémů, nesetkali jsme se s potížemi. Tímto se Nokia zbavila omezení v ovládání, známého z původních komunikátorů a zaslouží si velkou pochvalu.


VIDEO:Prostředí a menu komunikátoru: hlavní menu, témata, hlasová pomoc, RAM paměť

Start sytému trvá zhruba 20 vteřin. Poté se zobrazí již známý aktivní pohotovostní režim. Nechybí uživatelem upravitelný pruh zástupců (6 zástupců na vnějším a 8 zástupců na vnitřním displeji) a pod ním nadcházející události v kalendáři, nesplněné úkoly nebo případně skenování WLAN sítí. V případě spuštěného hudebního přehrávače nebo FM rádia se zde objeví příslušný pruh navíc. Protože jsme u E-Series, lze si v pohotovostním režimu nechat vypsat i přijaté zprávy, poslední emaily z nastavené schránky, nebo například nepřijaté hovory. Na pozadí se dá nastavit pouze statický obrázek. Vybrat si lze také mezi zobrazením analogových nebo digitálních hodin. Ty jsou na vnitřním displeji skutečně obrovské. Škoda jen, že na vnitřním displeji není možno nastavit větší počet ikonek do pruhu zástupců. Pravá část je totiž zbytečně volná. V rychlosti ovládání napomáhá také šestice přednastavených kláves pro často používané funkce, která je umístěna v horní části QWERTZ klávesnice.


Vnitřní displej - to je jiná káva! Špičkové parametry i zobrazení

Pro vstup do hlavního menu slouží speciální klávesa vpravo nahoře na QWERTZ klávesnici. Podržením této klávesy se tradičně přepínají také aplikace. To lze mimochodem činit i dvojhmatem známým z PC (zde Chr + TAB). A že těch programů na pozadí může běžet skutečně hodně! Nokia totiž nadělila E90ce do vínku 128 MB operační paměti, z nichž je přes 80 MB volných po startu. To je pro Symbian S60 více než dostatečná hodnota, která stačí na současný běh úplně všech aplikací a funkcí v telefonu. To je veliké plus. Hlavní menu vypadá jako u ostatních chytrých telefonů. Změnou v případě Feature Packu 1 jsou piktogramy u ikonek spuštěných funkcí a aplikací. Na první pohled tak vidíte, co máte na pozadí spuštěného. Novinkou je také možnost volby mezi třemi velikostmi písma. Nastavení se dotkne podmenu, zpráv a všech dalších funkcí. Nikoliv však hlavního menu a pohotovostního režimu. Nechybí možnost vytvářet libovolný počet podsložek a třídit tak dle libosti vlastní aplikace mezi složkami. Konečně. Za zmínku stojí položka menu Stáhnout, díky níž lze zdarma stahovat doplňkové programy. Jsou mezi nimi užitečné aplikace WorldMate a DataMover (pro přenos informací z vašeho starého komunikátoru) nebo 3D hra Global Race. Vzhled celého menu lze jednoduše měnit pomocí témat. V paměti jsou připravena 4 jednoduchá, ale elegantní a dobře čitelná témata.

Telefonní seznam a telefonování – pravý komunikátor

Komunikátory uchovávají velké množství informací, mezi nimi i stovky kontaktů. Do telefonního seznamu (nástupce adresáře telefonu a adresáře kontaktů z předchůdců) se vstupuje speciální klávesou nebo ikonkou v menu. Zatímco na vnějším displeji vše vypadá jako u jiných chytrých Nokií, na tom vnitřním je vše jinak. Inženýři využili šířku displeje a vedle seznamu jmen se tak rovnou zobrazuje náhled detailů. Zobrazení ne náhodou připomíná prostředí v Nokii 9500. Kontakty využívají sdílené paměti telefonu (136 MB) , ke každému jménu lze zadat až 45 typů položek. Přibyly položky jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další originální novinky. Počet položek u kontaktu je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Prostředí je přízpůsobeno širokému displeji. Ne vše ale je ideální a inženýři si mohli se zobrazením více pohrát

Vyhledávání probíhá podle více písmen, je velice rychlé a telefon vyhledává jak ve jménu, tak v příjmení. - vše je nadmíru rychlé a pohotové. Pohled na telefonní seznam je pouze jeden, mobil vám však dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Přístroj nedokáže zobrazit seznam na SIM kartě a v telefonu současně. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video ani flash animaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, které jsou u všech Nokií E-Series zdokonaleny v propracovanou aplikaci Týmy. U telefonu v této cenové kategorii musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí. Telefon automaticky rozpoznává váš hlas a kontakty ze seznamu je tak možné hlasově vytáčet i bez předchozího učení. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Praktickou pomůckou všech Nokií E-Series je aplikace Hlasová pomoc, která hlasově předčítá volby na displeji a pomáhá tak v situacích, kdy se nemůžete na displej telefonu podívat.


VIDEO:Telefonní seznam, práce s kontakty, hovor, videohovor v síti 3G

Nokia E90 je kvadrátním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850 , 900, 1800 a 1900 Mhz. Dovoláte se tedy na celém světě. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze zákazníci O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Videohovořit je ale možné pouze s otevřeným komunikátorem, kamerka se totiž nachází u vnitřního displeje. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů.

Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Hodit se může také možnost přepnout na hlavní kameru, kterou lze kvalitně ukázat okolí. Novinkou je schopnost okamžitého odeslání momentky. Na příchozí hovory umí komunikátor upozornit kromě polyfonních melodií také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA. Nokia E90 má konečně také vibrace, a to velmi silné. Ucítíte je například i přes rukojeť aktovky. Samozřejmostí je Push-to-talk, které nechybí téměř v žádném finském telefonu.

Zprávy – umí všechno a rychle

Co se zpráv týče, je nabídka shodná s ostatními modely E-Series. Na vnitřním displeji se v případě E90 opět setkáme s přizpůsobením aplikace atypickému rozlišení. V pravé části displeje se totiž rovnou vypisují zprávy z dané emailové schránky. Bohužel se do tohoto seznamu nedá nijak přepnout, kliknutím se vždy zobrazí celý seznam. To je jedna z maličkostí, se kterou si inženýři mohli při navrhování přizpůsobení prostředí více pohrát. Co se nabídky funkcí týče, zde žádné kompromisy nehledejte.

Výbava zahrnuje všechny typy zpráv (SMS, MMS , Email), jejichž psaní je díky QWERTZ klávesnici pohodlné a bezproblémové. Chybí však volba pro poslání faxu, což byla jedna z výhod předchůdců. Samozřejmostí je možnost libovolné pasáže textu kopírovat, vyjímat a vkládat i ve zcela jiném textovém poli telefonu. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je velmi svižná. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, k dispozici je i mód průvodce a možnost vytvořit opravdu pokročilou prezentaci se speciálními funkcemi. Velikost zprávy však nesmí překročit 300 kB. Pokud zprávu píšete na vnějším displeji, může vám v rychlosti pomoct slovník T9.


VIDEO: práce se zprávami na vnitřním displeji. Psaní SMS, práce s emaily, přílohy a nastavení

Co se nevejde do MMS a SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje pro stahování protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u účtu IMAP4 pouze 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Pokud je email poslán v HTML formátu, lze jej takto otevřít i z přílohy.


Práce se zprávami je na velkém displeji a QWERTZ klávesnici opravdu excelentní

Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá a telefon při práci se zprávami nijak nezdržuje. Dá se také nastavit ukládání zpráv na paměťovou kartu, pak je ale práce zvláště s emaily o mnoho pomalejší. Samozřejmostí je podpora emailových řešení, jako například Intellisync Wireless Email 8.1 či Mail for Exchange 1.5.

Organizační funkce – konečně opakovaný budík!

Alfou a omegou všech profesionálních komunikátorů je kvalitní organizační výbava. E90 hrdě pokračuje ve šlépějích svých předchůdců, a to i přes odlišný systém. Series 60 3rd Edition je v podání Nokie co se organizačních funkcí týče velmi kvalitním systémem. Propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem se na vnitřním displeji opět dočkal přizpůsobení. Vedle dnů kalendáře je totiž k vidění seznam nadcházejících událostí pro daný den. Kromě odlišné grafiky se však možnosti rovnají těm u jiných modelů E-series. Nechybí opakované i vícedenní události. Zadat lze 4 různé typy událostí (schůzka, výročí, poznámka a úkol). Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak skrze síť.

Novinkou jsou u E90 Communicator nové multimediální poznámky, které kromě textu dovolují vložit obrázky, videoklipy a další soubory. Nevýhodou je, že se tyto poznámky nesynchronizují s Outlookem. Pro ten účel musíte použít standardní textové poznámky, které se ve výbavě E90 nacházejí také.

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek.Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů.


Užitečné hledání: telefon nalezne všechny soubory obsahující klíčová slova


Užitečná aplikace World Mate je pro uživatele E90 ke stažení zdarma

Kancelářské funkce – editujeme!

Obecná nabídka kancelářských funkcí se příliš nezměnila, jejich zpracování však ano. V příslušné složce menu naleznete aplikace pro práci se zip soubory, PDF dokumenty i prezentacemi. Nechybí aplikace pro bezdrátový tisk dokumentů a bezdrátovou prezentaci skrze Bluetooth. U Nokie 9500 byly pro prohlížení a editaci dokumentů Word, Excel a Powerpoint připraveny tři samostatné aplikace. U E90 nalezneme už jen standardní QuickOffice, který se nachází ve výbavě všech chytrých Nokií. Naštěstí je ale v módu editací.


Nokia E90 umí editovat dokumenty Word a Excel, prohlížet umí i PowerPoint prezentace, PDF nebo ZIP soubory

Zatímco možnosti editace dokumentů Word se oproti předchůdci příliš nezměnily, ovladatelnost editoru Excelu se zlepšila. Quick Office nabízí intuitivnější a rychlejší prostředí pro editaci buněk a listu. Opravdu ale zamrzí nemožnost vkládat grafy, což u 9500 bylo možné. Zklamáním je také nemožnost vytvářet prezentace PowerPoint. Dokumenty vytvořené v komunikátoru jsou samozřejmě kompatibilní s Office na počítači, zpětně to platí také. V práci s kancelářskými dokumenty si tak E90 oproti předchůdkyni trochu pohoršila, a to je škoda. Díky otevřenému operačnímu systému však lze doinstalovat kancelářský software dle libosti a schopnosti mnohonásobně rozšířit.

GPS a navigace

Že je E90 skutečně univerzální zařízení, dokazuje i integrovaný GPS přijímač s mapami a navigací Smart2Go. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u N95. Co se čipu, týče, jedná se bohužel o stejný typ, jaký byl použit u N95. Je poměrně přesný, ale nikoliv citlivý. Ve městě mezi domy si tak na signál asi minutu počkáte. Čip z Nokie 6110 Navigator by byl jistě lepším řešením. Navigační aplikace je rovněž stejná, jako u N95. Do telefonu si přes síť nebo z počítače můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů. Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy, stahuje si je přes internet (lze zakázat). Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně, mapy totiž dodává firma TeleAtlas. Nechybí možnost plánovat trasy a 3D nebo noční pohled. Za hlasovou navigaci si však (stejně jako u N95) musíte zaplatit, což je opravdu škoda.


VIDEO:GPS a navigace

Datové funkce – absolutní špička

Pokud na trhu hledáte telefon s nejlepší datovou výbavou, je Nokia E90 tím pravým adeptem. Kompletní nabídka místního i síťového připojení, špičkový prohlížeč a další výbava – to je nová E90. K počítači ji lze připojit skrze standardní mini-USB konektor. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu Mass Storage je paměťová karta přístupná jako další disk v počítači. Novinkou je, že nyní již telefon v tomto režimu není offline, tudíž se vám kdokoliv dovolá. Interní paměť mobilu o velikosti 136 MB takto bohužel dostupná není, což je vzhledem k její velikosti velká nevýhoda. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0. (EDR i A2DP) nebo skrze obstarožní infraport, umístěný na pravé straně.

Síťovou datovou výbavu lze považovat za naprosto kompletní, komunikátoru nic nechybí. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 11) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Navíc je k dispozici rychlá nástavba HSDPA 2.generace s rychlostí až 3,6 Mb/s. Toto vylepšení však využijete pouze v Praze a Brně u operátora O2. Samozřejmostí u telefonu této třídy je také Wi-Fi (b/g). Komunikátor může vyhledávat automaticky sítě na pozadí, což ale zvyšuje spotřebu energie. Překážkou není ani síť chráněná WEP klíčem, který lze jednoduše při připojení zadat. Komunikátor si jej poté pamatuje, stejně tak preferované sítě.


Bezpochyby nejlepší zobrazení webu na mobilu - stejné jako na počítači


VIDEO:Webový prohlížeč na vnitřním displeji = opravdový požitek (připojení skrze 3G)

Webový prohlížečem je opět špičkový Nokia OSS browser, který vykresluje všechny složité webové stránky stejně, jako na počítači. Na vnitřním displeji s rozlišením 800 x 352 bodů je prohlížení webu opravdovou lahůdkou, k dispozici je totiž režim na celý displej. Načítání skrze HSDPA nebo Wi-Fi je navíc velmi rychlé, vykreslení mobilenetu trvá zhruba 3 vteřiny. Nekonečně dlouhému načítání z předchozích komunikátorů 9500 / 9300i tak definitivně odzvonilo. Nechybí podpora Javascriptu a flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Novinkou je kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení, automatické vyplňování formulářů a hesel a pokročilé možnosti zabezpečení. Prohlížeč sice umí pracovat s více stránkami najednou, ale ručně novou stránku nezvolíte.


Čtečka RSS kanálů: není špatná, ale zasloužila by si vylepšení aut. aktualizace, která ne vždy funguje tak, jak má

Díky Feature Pak 1 se v nabídce nachází i nová RSS čtečka, která je propojena s webovým prohlížečem. Čtečka automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu. Prohlížení zpráv je velmi rychlé a pohodlné. Čtečka však bohužel nijak neindikuje nové RSS zprávy v pohotovostním režimu, vždy musíte vstoupit do menu RSS zpráv. To by měl vyřešit až Feature Pack 2, který však na E90 nebude možno nainstalovat.

Zábava a multimédia – po práci i zábava

Nokia se rozhodla neignorovat zábavné funkce a do E90 přidala vše, čím se mohou chlubit některé modely N-Series. Pro obrázky, videa a hudbu má E90 připravených 136 MB vnitřní paměti a pak dalších 512 MB na paměťové kartě, kterou je možné za chodu vyměnit za větší. Oproti telefonům N-Series se zde musíme spokojit s obyčejnou galerií bez animací a pokročilých funkcí. Obrázky, videa a hudba se zobrazují klasicky v seznamech pod sebou. Široký displej však opět ukazuje své výhody a tak můžeme vedle seznamu pozorovat velký náhled obrázků a videí. Na velkém vnitřním displeji je prohlížení obrázků a videí opravdu pohodlné a prozkoumat lze díky tomu každý detail. Zarazí nepřítomnost editoru obrázků a videosekvence, i když ostatní telefony finské stáje toto nabízejí. Díky Real Playeru lze sledovat videa přes celý displej, pro sledování .avi filmů pak není problém doinstalovat SmartMovie. Většina filmů však proporce vnitřního displeje nevyužije a na krajích zůstanou černé pruhy. V Galerii se nachází také sekce pro animace a hry Flash Lite, které lze použít i jako spořiče obrazovky.


Prohlížení obrázků a videií je na velkém displeji lahůdkou

Hudební přehrávač s novým kabátkem je převzat z modelů N-Series, jeho možnosti jsou však o něco chudší. Samozřejmostí je rozdělení skladeb dle ID3 tagů, telefon po nahrání nových skladeb nabídne i jejich zaindexování. Prostředí přehrávače dobře využívá prostoru, je přehledné. Na rozdíl od N76 nebo N95 se v nabídce ale nenalézá možnost ručního přiřazení obrázku k albu, což je škoda. U většiny skladeb vám tak bude strašit výchozí grafické znázornění alba. Nechybí osmipásmový grafický ekvalizér s ruční volbou, ale z nabídky oproti N76 a N95 zmizely vizualizace v průběhu přehrávání. Hudební přehrávač dokáže samozřejmě hrát na pozadí a díky velké operační paměti se nemusíte obávat, že by se například při procházení webu vypínal.



Hudební přehrávač je jednodušší než v N-Series, přesto však stále velmi kvalitní


Nabídka multimédií, jednoduché FM rádio


VIDEO:Multimédia: obrázky, video, hudební přehrávač

Z hudebních funkcí nalezneme v menu ještě stereo FM rádio. To je velmi jednoduché, pro nenáročný občasný poslech cestou z práce však plně dostačuje. Pro poslech rádia je potřeba mít připojena sluchátka. O kvalitě sluchátek se podrobně dočtete v příslušné kapitolce o zvuku. V telefonu nejsou nainstalovány žádné hry, skrze nabídku „stáhnout“ však lze zdarma stáhnout plnou verzi povedených 3D závodů Global Race, které byly speciálně překompilovány na velký vnitřní displej E90. Aplikace funguje plynule na vnitřním i vnějším displeji. Nokia E90 třímá ve svých útrobách také grafický 3D čip, díky čemuž si komunikátor poradí i na vnitřním displeji s pokročilými hrami. I přes vysoké rozlišení byly totiž herní 3D simulace u benchmarků velmi plynulé a kvalitně vykreslené. Samozřejmostí je podpora aplikací a her v jazyce JAVA 2.0, které mohou doplnit vaši sbírku symbianových her a aplikací.


3D závody vytvořené speciálně pro E90 (a pak že si manažeři nehrají :-) )

Fotoaparát – manažerských 3,2 Mpx

Před oficiálním představením se hovořilo o 2 Mpx fotoaparátu. Nokia si ale uvědomila, že by se jednalo o nízké rozlišení a integrovala rovnou 3,2 Mpx. Vzhledem k dlouhým časovým prodlevám mezi generacemi komunikátorů se jedná o rozumný krok. Čočka fotoaparátu se nachází na zadní straně. Fotit lze pouze tehdy, když je komunikátor zavřený. Pokud jej otevřete, vyzve vás k zavření nebo ukončení režimu fotoaparátu. Fotí se na šířku, jako hledáček slouží vnější displej. Spoušť nalezneme na horní straně přesně tam, kde má být. Spoušť si ale zaslouží kritiku. Je malá, příliš citlivá a musí se mačkat pouze na jedné straně. Fáze zaostření neobsahuje žádnou aretaci, musíte ji odhadnout.

Příjemným překvapením je uživatelské prostředí fotoaparátu, které je převzato z multimediální řady N-Series. Po pravé straně tak nalezneme ikonky, skrze které lze rychle měnit režim fotografie, vyvážení bílé, barevné efekty, citlivost ISO, ostrost, kontrast a další. Možností je opravdu mnoho a po této stránce je E90 na stejné úrovni, jako model N95.


Fotit se dá jen se zavřeným komunikátorem skrze vnější displej

V kvalitě fotografií E90 poměrně přesvědčí, jedná se o kvalitní fotomobil. 2 megapixelový deficit oproti N95 však je znát. Obrázky jsou všeobecně poměrně ostré, i když lze pozorovat v některých místech zvláštní malé rozostření. Barvy vcelku odpovídají realitě, oživit je lze speciálním režimem. Nepřiměřenou kompresi i digitální šum si E90 drží poměrně od těla, známému neduhu Nokií v podobě slévání zelené trávy nebo stromů se však ani E90 úplně nevyhnula. Za zhoršených podmínek příliš nepomůže LED dioda, která není nijak silná. Na osvícení velmi blízkých předmětů však stačí. Díky přítomnosti autofocusu lze velmi dobře vyfotit i dokumenty a text, stejně tak si zahrát na umělce v makrofotografii, která se E90ce celkem daří. Uživatelé E90 asi nebudou používat fotoaparát každý den, spíše jej budou brát jako doplňkovou funkci. Když už si ale nějakou tu momentku pořídíte, máte jistotu, že se nebude jednat o barevný flek.


Za dobrých světelných podmínek jsou fotografie velmi povedené

Velkou pochvalu si zaslouží také kvalita videa. Nokia E90 totiž dokáže natáčet v rozlišení VGA a rychlostí 30 snímků za vteřinu. Papírově se tedy jedná o stejné parametry, jakými se mohou chlubit elitní modely N-Series N95 nebo N93i. V reálu je sice video velmi kvalitní, ale nedosahuje úrovně multimediálních kolegů. Na záznamu je patrná komprese, která trochu ruší při rychlejších scénách. Video se také občas trochu zaškobrtne. To jsou však pouze drobnosti a bez okolků můžeme říct, že je E90 jedním z nejlepších „videomobilů“ na trhu. E90 tak celkově disponuje asi nejlepším fotoaparátem a kamerou mezi ryze manažerskými telefony .

VIDEO (MP4, 640x480 px, 30 fps, 6,4 MB)

Zhodnocení – nový manažerský král

Nokia E90 bezezbytku splnila to, co se od ní očekávalo. Důstojně navázala na legendární řadu 9xxx a obstojně se poprala i se změnou operačního systému. Výbava je vskutku ultimativní a těžko budete hledat něco, co E90 chybí. Díky své QWERTY klávesnici, špičkovému internetovému prohlížeči a kvalitní organizační výbavě uspokojí i náročného manažera. Výtku by si zasloužila snad jen absence práce z faxy v základní výbavě (není problém však program třetí strany doinstalovat). Kompletní multimediální i datová výbava navíc může být lákadlem pro nejednoho technoida. Obě skupiny však musí překousnout velké rozměry a vysokou hmotnost. Obrovský vnitřní displej a celkově špičková porce funkcí však za to určitě stojí a veškeré malé nedostatky velmi rádi přehlédnete. Nyní však zbývá rozbít prasátko nebo zatížit bankovní konto částkou kolem 24 tisíc.

Konkurence – největším konkurentem péčko a Windows

Nokia E90 je žhavá novinka na pultech obchodů a tomu odpovídá i její cena, která se pohybuje kolem 24 tisíc Kč s DPH. Skupina potencionálních uživatelů je poměrně úzká a omezuje se opravdu jen na lidi, potřebující maximální výbavu, QWERTY klávesnici a přitom dobrou mobilitu.

Pokud se podíváte na telefony z finské stáje a budete trvat na QWERTY klávesnici, poohlédněte se po dalších modelech E-Series. Volbou mohou být modely E70 nebo E61i. Oba nabídnou horší výbavu, displej i klávesnici, jsou však skladnější a mnohem levnější.

Stáj švédsko-japonské společnosti Sony Ericsson již dlouho kontruje svými komunikátory řady P a ani nyní tomu nebude jinak. Jedná se však o zařízení zcela jiné koncepce, které nelze považovat za přímého konkurenta. Nejnovějším zástupcem péček je nové P1i, které oproti E90 nabídne navíc dotykový displej, menší rozměry a mnohem nižší hmotnost. Displej však má o řád nižší rozlišení, ve výbavě chybí HSDPA, EDGE i GPS. Nižší rozlišení mají také natáčené videosekvence. To je vyváženo také cenou, která je oproti E90 o více než 10 tisíc nižší, a to je už pořádný rozdíl.

Nejvíce konkurentů se však rekrutuje z tábora komunikátorů vybavených operačním systémem Windows Mobile. Namátkou můžeme zmínit Qtek 9000 nebo značně přerostlé HTC X7500. Konkurentů s Windows Mobile a QWERTY klávesnicí je více, vždy jim však oproti E90 chybí několik podstatných věcí (např. UMTS, GPS apod.).

nokia-e90
Klady
  • špičkový vnitřní displej
  • pohodlná QWERTZ klávesnice
  • kompletní datová výbava včetně HSDPA a Wi-Fi
  • konečně MÁ VIBRACE!
  • velká paměť RAM
  • integrované GPS
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem
Zápory
  • Vrzající plast kolem krytu baterie
  • rozměry a vyšší hmotnost
  • za hlasovou navigaci se musí zaplatit
  • Vnitřní paměť není přístupná skrze Mass Storage
  • chybí nabídka pro posílání faxů
Diskuze ke článku
yoyssef
yyyyyyy
chi
Zajímavé že nokia E90 stáhla z prodeje a nedají se sehnat. Údajně by se měli objevit někdy v prosinci. Ví někdo důvod stažení?
chi
Omlouvám se tu odpornou hrubku v předcházejícím komentáři. To se stává, když rychlé prsty předběhnou pomalý mozek:)
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Jak píše kolega Brůček v dnešním článku, Nokia E90 by se měla začít prodávat v průběhu příštího týdne. Více informací zde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze