AirPods 2. generace jsou konstruována tak, aby nebyla opravitelná

5
AirPods 2. generace jsou konstruována tak, aby nebyla opravitelná
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Sluchátka obdržela na stupnici opravitelnosti 0 bodů z možných 10 s verdiktem, že jsou konstruována tak, aby nebyla opravitelná
  • Uvnitř se schovává baterie o kapacitě 1,52 Wh, která byla k vidění i u první generace

Tentokrát si vzal iFixit.com „do parády“ teprve nedávno oznámená sluchátka Apple AirPods druhé generace, která v testu opravitelnosti zcela propadla. Problémy s případnou opravou či výměnou součástek jsou v jejich případě natolik rozsáhlé, že se oprava bez vážného poničení stává zcela nemožnou.

Komplikace se daly očekávat, AirPods si totiž zachovávají stejný design jako první generace. Samotná krabička se nezměnila, až na mírně odlišný pant. K vytažení vnitřních komponent z vnějšího lesklého pouzdra bylo zapotřebí použít ostrý nástroj, který krabičku nenávratně poničil. Uvnitř se schovává baterie o kapacitě 1,52 Wh, která byla k vidění i u první generace. Následně bylo potřeba na krabičku nechat působit teplo, aby bylo vůbec možné vytáhnout základní desku. Během procesu byla bohužel nenávratně poničena cívka bezdrátového nabíjení, které Apple za tučný příplatek nově nabízí.

Lépe na tom bohužel nebyla ani samotná sluchátka, která bylo potřeba doslova rozřezat. Uvnitř se nachází nový H1 čip, mikrofony, měnič a také baterie, kterou je podle iFixit extrémně problematické vytáhnout. Konstrukční zpracování s sebou navíc přináší další úskalí, a to environmentálního rázu. Sluchátka byste rozhodně neměli vyhazovat do běžného odpadu, neboť i malé množství chemikálií v baterii může snadno způsobit požár. Sběrným dvorům se však čas strávený nad extrakcí baterie ze sluchátek nevyplatí a nejlepší je tedy sluchátka zanést k recyklaci přímo Applu.

Nová Apple AirPods tak obdržela na stupnici opravitelnosti 0 bodů z možných 10 s verdiktem, že jsou konstruována tak, aby nebyla opravitelná. Bohužel nemá složitá konstrukce pro uživatele ani přidanou hodnotu v podobě voděodolnosti.

Diskuze ke článku
Hrachovec
Co z toho plyne? Během záruky je musí v případě problému vyměnit za nová, po uplynutí záruky je můžete vyhodit. Ostatně jako každá sluchátka.
Petr
Takže za takové 2-3 roky, až kapacita akumulátoru výrazně poklesne a např. v zimě nebudou sluchátka skoro použitelná, tak je bude moc člověk vyhodit a koupit nová?
Harlo
A preto by som si to nekupil. Nech zacnu vyrabat aj iphony takto neopravitelne a kopu si vlastny hrob dementi applacky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze