Konec Fitbitu a luxusní novinka od Viva

mNews
Konec Fitbitu a luxusní novinka od Viva
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • FitBit v Česku a na Slovensku končí, o podporu však zatím nepřijde
  • Vivo představilo nadupanou vlajkovou loď a Samsung začíná prodávat model S23 FE
  • mNews přináší výběr těch nejzásadnějších novinek za uplynulý týden

Pro fanoušky značky Fitbit mám dnes špatnou zprávu. Pak ale přepneme na pozitivní notu a ukážeme si nové našlapané Vivo, Samsung a zásadní novinky v placení. Tak vítejte u mNews.

mNews #224 – Konec Fitbit a luxusní novinka od Viva

Podcast v audio formě

Fitbit v Česku a na Slovensku končí

Google ohlásil, že jím vlastněná značka Fitbit se stahuje z několika evropských, asijských a afrických trhů. Bohužel mimo jiné i z Česka a Slovenska. Nové sportovní hodinky si tak již od této značky oficiální cestou nekoupíte. To samozřejmě neznamená, že je sem někdo nebude importovat, podobně jako v případě dalších produktů Google, které zde rovněž nemají oficiální zastoupení. Končí také placená služba Fitbit Premium. Pokud ji máte předplacenou, bude vám fungovat do konce zaplaceného období, pak ji ale neobnovíte. O záruku se u současných zařízení bát nemusíte, stejně tak Google slibuje podporu v podobě aktualizací.

Vivo X100 Pro představeno

Vivo nás už v minulosti dovedlo nadchnout svou vlajkovou lodí. A nová generace X100 Pro nevypadá vůbec špatně. Bodovat chce ve focení, výkonu i nabíjení. Zaujme už vzhledem s masivním foťákem na zádech a elegantními materiály. Pojďme ale dopředu, tam nás čeká velký LTPO AMOLED displej s jasem až 3 000 nitů. Telefon nerozhází ani voda díky odolnosti IP68. O výkon se rozhodně nemusíte bát vzhledem k čipsetu Dimensity 9300 a 16 GB RAM. Samozřejmostí je až 1TB úložiště. A co ty foťáky? Základem je snímač od Sony s velikostí 1 palce. Ultraširokoúhlý snímač má úctyhodný rozsah 150° a teleobjektiv Zeiss nabízí optické 4,3× přiblížení. Samozřejmě umožňuje až 100× digitální přiblížení. Baterie má navíc nadprůměrnou kapacitu 5 400 mAh a nabijete ji 100W drátově, případně 50W bezdrátově. Na evropskou cenu si ještě budeme muset počkat, ale já se začínám těšit.

Galaxy S23 FE jde do prodeje

Modely FE, tedy Fan edition, přináší zákazníkům skoro vlajkové telefony za nižší cenu. S nějakými ústupky samozřejmě. S23 FE na první pohled připomíná své dražší sourozence, ale změn uvnitř nebylo málo. Asi nejvíc vás může zklamat čipset. Místo Snapdragonu tu totiž najdete Exynos 2200. Ano, ten z modelu S22. Hlavní foťák má stále 50 Mpx, ale šetřilo se na těch zbývajících. Ultraširokoúhlý má 12 Mpx a ačkoliv trojnásobný teleobjektiv nechybí, jeho rozlišení je pouze 8 Mpx. Slabší je také selfie kamera. Rozhodně však potěší IP68 nebo podpora bezdrátového nabíjení. Za 128GB variantu zaplatíte 16 990 Kč. Pro větší úložiště s kapacitou 256 GB si musíte připravit 18 490 Kč. To nejsou malé částky a já jsem hodně zvědavý, jak telefon obstojí v naší recenzi. Do prodeje jde už 11. prosince.

Platby na číslo nově v ČR

Posílání menších částek přes bankovnictví se stává opět jednodušší. Taky jste si třeba po společném placení v restauraci posílali QR kódy? Nyní v Česku startuje možnost platby na telefonní číslo a první banky ji již implementují. Stačí si u své banky zaregistrovat daný účet ke svému telefonnímu číslo, což se zapíše do registru České národní banky. Místo čísla účtu pak půjde během placení odesílat peníze právě na vaše číslo. Částka je sice limitována na 5 tisíc korun, ale to pro většinu případů bude stačit. Zatím lze takové platby využívat v AirBank a brzy budou následovat Česká spořitelna, ČSOB, Fio Banka, Komerční banka, Moneta, Poštovní spořitelna, Reiffeisenbank a UniCredit.

Začnete novou platbu na číslo využívat? Nebo vás tato novinka nechává chladným? Dejte nám vědět do komentářů.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze