Kolik Apple platí dodavatelům za titanový rámeček iPhonu 15 Pro Max?

Kolik Apple platí dodavatelům za titanový rámeček iPhonu 15 Pro Max?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nikkei Asia přišlo s analýzou nákladů na komponenty
  • Titanový rámeček je výrazně dražší oproti nerezové oceli
  • Apple si podstatně připlatil i za 5násobný teleobjektiv

Velkou novinkou letošních iPhonů 15 Pro se stal z hlediska designu i použitých materiálů titanový rámeček. Ten má podle výrobce zajistit vyšší odolnost, navíc se jedná o prémiovější materiál než předešlá nerezová ocel, přesto se ne u všech uživatelů setkal s kladným přijetím. Například v naší recenzi menšího iPhonu 15 Pro jej chválíme za praktičtější matný povrch na rozdíl od lesklé nerezové oceli u předešlých modelů Pro.

Apple iPhone 15 Pro má smysluplné inovace uvnitř i navenek

Zpracování titanu je přitom výrazně náročnější, než dostat do požadované formy a podoby nerezovou ocel. Apple navíc v tomto případě využívá (100% recyklovaný) hliník jako „kostru“ telefonu, která drží pohromadě komponenty, na ni poté navazuje část vnějšího hliníkového rámu a s ním je spojena právě již titanová část rámečku. Četné rozborky odhalily, jak vypadá titanový rámeček v místě řezu, stejně jako to, že se rozhodně nejedná pouze o nějakou formu „nátěru“, jak se mnozí domnívali.

Vyšší náklady, nižší cena

Nikkei Asia nyní přichází se zajímavými informacemi, které se zabývají analýzou nákladů na použité materiály. Níže uvedené ceny jsou pak uváděny bez daně (neboť DPH dopadá v případě Applu až na koncového zákazníka) v rámci přepočtu z amerických dolarů.

Začněme regulérně nejdražším modelem, kterým je iPhone 15 Pro Max, u něhož se cena použitých materiálů odhaduje na 13 tisíc korun a má představovat 12% navýšení oproti loňskému iPhonu 14 Pro Max. Pro lepší představu uveďme, že od roku 2018 do roku 2021 se cena komponent iPhonů řady Pro Max pohybovala v rozmezí od 9,3 do 10,5 tisíc korun.

Titanový rámeček iPhonu 15 Pro Max Apple vyjde na takřka 1 200 korun.

Významnou nákladovou položkou je pak pětinásobný teleobjektiv, kterým disponuje pouze iPhone 15 Pro Max. Za ten Apple podle všeho platí dodavatelům 700 korun, což je o 380 % více oproti teleobjektivu u předešlého modelu. Titanový rámeček pak Apple vyjde na takřka 1 200 korun, což je 43% nárůst oproti ceně rámečku z nerezové oceli. Procesor Apple A17 Pro stojí mezigeneračně o 27 % víc, konkrétně 3 tisíce korun.

Zdražení se nevyhnuly ani ostatní iPhony. Například materiály potřebné k výrobě nového iPhonu 15 stojí mezigeneračně o 16 % víc. iPhone 15 Plus je pak, co se nákladů na materiály týče, o 10 % dražší než předchůdce, zatímco u iPhonu 15 Pro se jedná o 8% navýšení nákladů na použité materiály.

Za zmínku stojí, že navzdory navýšení nákladů se Apple rozhodl letos prodejní cenu nezvyšovat. V České republice jsme se dokonce dočkali ještě mezigeneračního zlevnění, kdy jsou všechny iPhony v základním provedení zhruba o 3 tisíce korun levnější. Nikkei pak dále uvádí, že zdražení, které by mělo vykompenzovat vyšší výrobní náklady, bychom se mohli dočkat s uvedením chystané řady iPhone 16. Pokud jste tak delší dobu uvažovali o nákupu nového iPhonu, nyní by mohl být ten pravý čas.

Apple iPhone 15 Pro 1 TB

Rozměry146,6 × 70,6 × 8,3 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor3 274 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze