Jaké novinky přináší Android 11?

Výčet nejzajímavějších funkcí
11
Jaké novinky přináší Android 11?
Fotografie: google.com
  • Vylepšení se dočkají notifikace i 5G konektivita
  • V OS Android 11 nemá chybět podpora rolujících screenshotů či možnost nahrávat obrazovku
  • Android 11 můžete otestovat i vy, pokud vlastníte jeden z vybraných modelů

Google zveřejnil první (vývojářskou) verzi operačního systému Android 11. Přestože je tato verze určena primárně vývojářům (jak indikuje samotný název) a internetový moloch většinu jeho nových funkcí oficiálně představí až na konferenci Google I/O v květnu, již v této verzi najdeme několik zajímavých novinek. Na jaká vylepšení se tedy s příchodem Androidu 11 můžeme těšit?

Vylepšená 5G konektivita

Jednou z klíčových oblastí se má stát konektivita. Android 11 údajně přinese vylepšenou podporu sítí páté generace (přestože je 5G pochopitelně dostupné již u zařízení s Androidem 10). Chystaný Android 11 by měl podle dostupných informací ještě lépe využívat předností 5G sítí, jako je nižší latence nebo vyšší rychlosti. Vývojáři budou mít k dispozici rovněž vylepšenou API. Jaké přesně výhody z toho mají plynout uživatelům se snad brzy dozvíme.

Notifikace

Změny se dočkají také oznámení, která nově nabídnou chytřejší notifikace pro probíhající konverzace. Notifikace mají být dobře viditelné a snadno dostupné s možností snadno „skočit“ zpět do chatovací aplikace. Do jisté míry tak půjde o něco podobného, jako „bubliny“ u Messengeru, pouze s tím rozdílem, že toto řešení bude fungovat u jakékoliv chatovací aplikace (za předpokladu, že se vývojáři rozhodnou využít nové API).

Android 11

Přímo pomocí možnosti odpovídat na notifikaci budeme moci do zprávy vkládat obrázky (pokud daná aplikace umožňuje kopírování a vkládání obrázků), tedy aniž by bylo nutné aplikaci plně otevřít.

Lepší podpora pro výřezy a obrazovky typu „waterfall“

Protože se displeje neustále rozšiřují a rámečky ztenčují, umísťují výrobci telefonů selfie kamerky s rostoucí oblibou do „průstřelu“. Google proto upraví Android 11 a pravděpodobně přemístí některé ovládací prvky na základě detekce přesného umístění výřezu. Stejně tak bude přidána podpora pro takzvané „waterfall“ displeje s velmi zaoblenými boky.

Soukromí a udělení povolení

Na rozdíl od Androidu 10, který přinesl možnost udělit aplikacím povolení (například používat GPS) pouze ve chvíli, kdy je aplikace spuštěná, umožňuje Android 11 udělit povolení pouze během konkrétní seance (používání).

Android 11

Zvýšená citlivost obrazovky

Spousta výrobců má tuto funkci již delší dobu, ale Google se ji rozhodl implementovat přímo do systému. Zvýšená citlivost sice nepomůže v případech, kdy budete mít nasazené rukavice (za předpokladu, že to telefon „nenaučil“ již výrobce), ale možná ji oceníte, pokud máte na displeji aplikované ochranné fólie či sklo.

Android 11

Nahrávání obrazovky

Nahrávání obrazovky, zdá se, konečně také dorazí. Tlačítko aktivace nahrávání obrazovky lze navíc přidat do stahovací roletky, takže je vždy po ruce.

Android 11

Rolující screenshot

Praktická funkce, která doposud v Androidu chyběla. se má konečně objevit v Androidu 11. Inu, lepší pozdě než později.

Android 11

Ztlumení vibrací při focení

Novinkou je také možnost aktivovat automatické ztlumení vibrací v případě, že zrovna používáte fotoaparát, respektive natáčíte video. Nic totiž nenaštve víc než zkažený snímek.

Bezpečnost

Biometrické zabezpečení má být díky nové API ještě bezpečnější. Bezpečnější má být také sdílení dat napříč různými aplikacemi nebo ukládání osobních dokumentů podle standardu ISO 18013-5, tedy například možnost uložit váš řidičský průkaz přímo do telefonu. Více si o této problematice můžete přečíst v článku Davida Keltse na medium.com.

A spoustu dalších novinek...

Mezi dalšími novinkami najdeme například přítomnost nových kodeků pro přenos obrazu (u služeb jako například Stadia) nebo sníženou latenci při přenosu obrazu z telefonu do monitoru přes HDMI. O všech novinkách si můžete přečíst přímo na stránkách Googlu.

Chcete Android 11 otestovat?

Pokud byste si chtěli Android 11 vyzkoušet na vlastní kůži, můžete za předpokladu, že vlastníte Pixel 2 (XL), Pixel 3 (XL), Pixel 3a (XL) nebo Pixel 4 (XL). Potřebné soubory stáhnete na stránkách developer.android.com.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Už to přestalo lagovat, šmírovat svoje uživatele a ohrožovat jejich bezpečnost?
Mara Studna
Mara Studna
Android moji bezpečnost nijak neohrožuje,nelaguje a ani mne nešmíruje.
Carda
A podpora displayů 16:9 tam je?
Mara Studna
Mara Studna
Offečka Jablečna je velmi zábavná existence.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze