Nejnovější Android 11 zamířil na Realme 7 5G. Jaké novinky můžete očekávat?

Nejnovější Android 11 zamířil na Realme 7 5G. Jaké novinky můžete očekávat?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Telefon je nově vybaven nadstavbou Realme UI 2.0
  • Dorazily i novější bezpečnostní záplaty
  • Výrazně se zlepšila čtečka otisků prstů

Na redakční Realme 7 5G dorazila klíčová aktualizace, která povyšuje operační systém Android 10 na Android 11. Ano, po více než 9 měsících od vydání systému Googlem nejde o něco, co by bylo hodné chvály, na druhou stranu je dobře, že čínský výrobce nezapomíná ani na telefony střední třídy. Velká aktualizace přinesla také novější bezpečnostní záplaty platné k 5. květnu 2021. Dostalo se i na inovovanou nadstavbu Realme UI 2.0.

Realme 7 5G

Novinky a změny

Jakmile provedete aktualizaci systému, telefon se vám opět zapne a na první pohled si nějakých velkých změn nevšimnete. Zachována zůstala tapeta i rozmístění ikonek. Po chvíli si však drobností přeci jen začnete všímat. Například drobného posunutí vyhledávacího widgetu ke spodnímu okraji displeje. V hlavním menu zmizel horní řádek s pěticí nejpoužívanějších aplikací. Na to je si potřeba chvilku zvykat. Mírně se také změnil vzhled ikonek, přičemž některé na to, zdá se, nejsou připraveny. Například aplikace ČT 24. Potíže s chybějícím řádkem nejpoužívanějších aplikací částečně řeší možnost seřadit všechny aplikace dle četnosti otevírání.

Realme 7 5G
Špatná ikonka jedné z aplikací po aktualizaci na Android 11

Lehčí facelift proběhl také v informační liště, která je více zakulacená a animace působí plynuleji. Vypadá to, jako by výrobce efektivně využíval 120Hz obnovovací frekvenci v celém prostředí. V seznamu naposledy spuštěných aplikací přibyly barevné ikonky jednotlivých aplikací pod samotnými náhledy. Snaží se napomáhat orientaci, avšak na druhou stranu duplikují popisky s ikonkou nad náhledy.

Prostředí Realme 7 5G s Androidem 11

Patrně nejvýznamnější změna se dotkla čtečky otisků prstů. Jak víme, Realme 7 5G ji má na pravém boku. Zatímco zpočátku, během našeho testování, fungovala slušně, postupem času se míra rozpoznání přikládaného prstu zásadně snižovala. V poslední době bych ji odhadoval na zhruba 50 %, přičemž nepomohlo ani smazání a nová registrace otisku. Po aktualizaci na Android 11 se však čtečka výrazným způsobem zlepšila a během tří dnů aktivního používání se mi nestalo, že by prst nerozpoznala. Současně je také výrazně rychlejší.

Subjektivně se mi také zdá, že je prostředí zásadně plynulejší a animace na oko líbivější. Jinými slovy telefon dostal aktualizací nový impuls a používá se příjemněji.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze