Jak vypadají novinky od Samsungu po rozebrání? Zaostřeno na recyklování

Jak vypadají novinky od Samsungu po rozebrání? Zaostřeno na recyklování
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Podívejte se, jaké materiály jsou použity k výrobě novinek od Samsungu
  • Recyklují se vodní barely, rybářské sítě, hliník i PET lahve

Stalo se zvykem, že neopomenutelnou částí každého představení novinek je sekce zaměřená na environmentální přístup. Samsung v tomto ohledu není žádnou výjimkou a kromě dnes již standardního balení bez adaptéru (u Samsungu však zatím stále s kabelem, na rozdíl od Sony) se během prezentací nezapomene pochlubit tím, že používá recyklované materiály a při výrobě i distribuci se snaží být co nejšetrnější k přírodě. V rámci akce Galaxy Unpacked v Jižní Koreji si přímo na místě připravil i ukázku toho, jak vypadá rozebraný Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5 a další produkty. Pojďme se na něj podívat a odpovědět si na otázku, co vše může mít v telefonu původ z recyklovaných materiálů.

Jak vypadají novinky od Samsungu po rozebrání? Detailní pohled

Začněme recyklovanými PET lahvemi, z nichž se vyrábí granulát, z něhož se dá následně vyrábět další plastové části. Podobně je tomu v případě rybářských sítí, které se rovněž převedou do formy pelet a následně je lze opětovně využít. Obdobně se pak recykluje i sklo, viz video.

Sklo u tabletů či nových telefonů se skládá z více než 20 % z recyklovaného skla, které se získává od třetích stran, ale třeba také proto, že během výroby displeje (kryjícího skla) je nutné různé části odříznout. Tento odpad se pak dá opětovně recyklovat a vyrobit z něj další produkty.

Slot na SIM je z recyklovaných barelů na vodu a recyklovaného hliníku.

U zadního krytu platí, že je zde více než 20 % skla, ovšem samotný odstín tvoří barevný podklad, který je z plastu a ten je až z 80 % recyklovaný. Některé části smartphonu tak tvoří vysoce recyklované materiály. Ve smartphonech i tabletech tedy najdeme materiály vyrobené pomocí recyklace hliníku, skla, PET lahví, rybářských sítí či barelů na vodu. V přiloženém videu si pak můžete prohlédnout, že třeba u slotu na SIM byly použity recyklované barely na vodu i recyklovaný hliník.

Samozřejmě, že je výrazně recyklovaná i krabička, která je rovněž recyklovatelná. Na stránkách samsung.com si pak lze prohlédnout historický posun v oblasti balení (i jeho obsahu) u vlajkových smartphonů řady Galaxy S.

U tabletů Galaxy Tab S9 lze pozorovat rovněž velké množství recyklovaných materiálů, stejně jako u hodinek Galaxy Watch6, viz video.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze