Jak správně fotit mobilem – slovníček pojmů

1. díl
16
Jak správně fotit mobilem – slovníček pojmů

Jelikož se poslední dobou fotoaparáty v telefonech zlepšují astronomickou rychlostí, není už vůbec složité pořídit s telefonem skvěle vypadající fotografie. Náš nový seriál má hlavní cíl – předat vám co nejvíce tipů, jak vaším mobilem pořídit co nejlepší fotografie. A to i když nemáte vlajkovou loď. První díl je zde a podíváme se v něm na základní pojmy.

Dnes se podíváme především na obecné rady a také si vysvětlíme základní pojmy, abyste vůbec porozuměli fotografování obecně a věděli jste, na co si dát pozor. Začněme zmiňovaným slovníčkem pojmů, který je nezbytností každého fotografa, ať už fotíte na telefon či zrcadlovku.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Na začátek ještě zmíním, že abyste mohli nastavovat všechny aspekty, o kterých budu mluvit, musíte mít na svém telefonu aplikaci fotoaparátu, která podporuje manuální režim. Ale i obecně se hodí vědět, k čemu vlastně tyto parametry jsou.

Expozice

Podmínkou kvalitní fotografie je její správná expozice – snímek by neměl být podexponován (příliš tmavý), nebo přeexponován (příliš světlý). Na snímku by se neměly vyskytovat bílé přepaly a ani pouze černá místa. Expozice je v podstatě správné nastavení fotoaparátu pro daný snímek a je tvořena třemi parametry: expozičním časem, použitou clonou a citlivostí ISO – z těchto tří parametrů pak vzniká tzv. expoziční trojúhelník.

Epozič. trojúhelník

Expoziční čas

Neboli rychlost závěrky či doba expozice je doba, po kterou je závěrka fotoaparátu otevřena a umožňuje světlu dopadat na obrazový senzor ve fotoaparátu. Jinak řečeno – čím delší čas, tím více světla se na snímač dostane a fotografie bude světlejší. Když fotíte tzv. z ruky a nepoužíváte stativ, musíte si dát pozor na příliš dlouhý čas, neboť se může stát, že výsledná fotografie pak bude rozmazaná. Obecně se tvrdí, že nejdelší čas pro focení bez stativu, při kterém bude fotografie ostrá, je 1/60. Kromě jiného velikost expozičního času také určuje, jestli bude fotografovaný pohyb „zmražený“, nebo rozmazaný. Zmražený pohyb chceme většinou například u sportu, kdežto rozmazaný u vody, vozidel ve městě atd.

Pokud má váš telefon optickou stabilizaci obrazu, můžete si troufnout i na delší časy pouze z ruky. Stabilizace totiž dokáže pohyby vaší ruky částečně kompenzovat, a vy tak dostanete ostrý snímek například i při focení večer nebo obecně pokud je méně světla. S dobrou optickou stabilizací a pevnou rukou se dají ostré snímky pořídit i při čase kolem 1/20. Některé mobily, například Huawei P20 Pro, dokáží složit mnoho snímků s krátkým expozičním časem dohromady a vytvořit ostrý snímek například i při pětivteřinové expozici z ruky.

Ukázka práce s časem – první dva snímky jsou vyfocené na dlouhý čas (1/5 s a 1/3), zbylé dva na krátký (1/125 a 1/2500)

Clona

Nachází se uvnitř objektivu a je obvykle vyrobená z kovových lamel různých tvarů, jež se mohou otevírat a uzavírat. K označení stupně otevření clony se používá clonové číslo, které značíme písmenem f. Dalo by se říci, že vyjadřuje velikost otvoru v objektivu, kterým světlo prochází na čip fotoaparátu. Čím více světla prochází skrze objektiv na snímač fotoaparátu, tím je tento otvor větší a tím menší je clona (a naopak – čím méně světla, tím je otvor menší a clona větší). Nutno podotknout, že clona je jediným aspektem, který u telefonů zatím nastavit nemůžeme (výjimku tvoří Samsung Galaxy S9+) a jsme odkázáni na fixní clonové číslo, u kterého lze v podstatě říci, že čím menší, tím i lepší. Kromě toho, že snímač s menším clonovým číslem dokáže pojmout více světla, což se hodí například v noci, tak díky menšímu clonovému číslu docílíme i znatelnějšího a přirozeného bokeh efektu.

Ukázka práce se clonou – první dva snímky mají nízkou clonu (f/5.6 a f/4) a zbylé dva vysokou (f/9 a f/10)

ISO

Jinými slovy citlivost je posledním z parametrů pro nastavení správné expozice. Čím vyšší citlivost ISO nastavíme, tím více je snímač fotoaparátu citlivější na světlo, a tím bude fotografie jasnější. Bohužel s vysokým ISO se zhoršuje i kvalita výsledné fotografie – čím větší ISO, tím více šumu a větší degradace.

Ukázka práce s ISO – první dva snímky mají vysoké ISO (800) a zbylé dva nízké (100)

Vyvážení bílé

Správné vyvážení bílé má za cíl, aby se zachycený obraz co nejlépe shodoval s podáním barev, tak jak je vidí lidské oko. Jinak řečeno, aby bílá barva na fotografii byla opravdu bílá a nebyla trochu do žluta/modra. Toto je obzvláště důležité pokud například fotíme jídlo, protože fotografie jídla, která nemá správně vyváženou bílou, dopadne tak, že nevypadá chutně ani lákavě. V dnešní době už naše telefony dokáží bílou vyvážit celkem spolehlivě, i přesto pokud si ji vyvážíme ručně v manuálním režimu, dosáhneme zpravidla přesnějšího výsledku. Pokud ale fotíme do RAW, není žádný problém vyvážit bílou přesně a bez následků i v počítači.

Ukázka důležitosti správně vyvážené bíle – levý snímek je špatně vyvážený (moc teplé odstíny), prostřední je vyvážený správně a pravý snímek je opět špatně vyvážený (moc studené odstíny)

Formát RAW

V manuálním režimu často najdeme i možnost fotit rovnou do RAW, což s sebou přináší nespočet výhod. RAW je v podstatě soubor obsahující minimálně zpracovaná data ze snímače fotoaparátu a díky tomu ho posléze můžeme do velké míry upravovat a vylaďovat v počítači s minimální ztrátou kvality. Pokud tedy plánujete s fotografií větší úpravy, určitě zvolte tento formát. Pokud byste totiž fotili ve formátu JPEG, na větší úpravy můžete rovnou zapomenout.

Snažil jsem se shrnout ty nejdůležitější pojmy, které musíte znát, abyste byli schopni všechno správně nastavit a vyfotit dobrou fotografii a hlavně, abyste celému procesu rozuměli. V dalším díle se podíváme na speciální režimy – například burst mode, panorama HDR apod.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.
Diskuze ke článku
Marek
Dovolím si doplnit, že bokeh závisí také na velikosti čipu, proto mobily i s clonou 2 nedokáží znatelně rozmazat pozadí.
Tatranqa
Primarne na sirku aspon to video, ne jak trilion kokotu na youtube na vysku.
PetrS
Huawei P20 Pro to umí i s malým cílem na širokém ohnisku 27mm. Myslím jako jediný.
Alexandr
Dovolím si poznámku......fotit mobilem a ne s mobilem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze