Jak správně fotit mobilem – natáčení videa

7. díl
7
 Jak správně fotit mobilem – natáčení videa

V posledním díle o fotografování mobilem se zaměříme na oblast, která se s fotkou úzce prolíná, a to je video.

V našem seriálu jsme probrali víceméně všechny důležité aspekty pro to, abyste vyfotili hezkou fotografii. Přišlo mi ale, že bych měl přidat ještě jeden „bonusový“ díl, který se zaměří na točení videa. Fotky a videa spolu totiž sdílejí různé principy a zákonitosti a navíc, čím dál více lidí raději než fotku pořídí právě video. Právě proto vám v dnešním díle dám pár jednoduchých rad, aby vaše video vypadalo alespoň trochu k světu.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Stejně jako u focení potřebujete dobré světlo

Ano, je to tak... Stejně jako u focení, i u videa potřebujete dobré světlo. Skoro bych si troufl říct, že u videa jste na světle ještě více závislí. Ve chvíli, kdy se setmí a světla ubude, začne na videu přibývat šum, a to nechcete. Proto myslete na to, že za špatného světla nemůžete čekat žádné zázraky.

Nebojte se stativu

V dnešní době už mají telefony velice pokročilou stabilizaci obrazu (jako například Huawei P20 Pro), takže by se mohlo zdát, že stativ můžete nechat upadnout do zapomnění – není to ale tak, jak se na první pohled může zdát. Obraz se vám sice nebude většinou třepat, i když stativ nepoužijete, ale udělat bez něj hezký švenk už je o poznání složitější. Proto, když plánujete točit nějaké větší a komplexnější video, stativ si s sebou určitě vezměte. Případně můžete sáhnout po gimbalu.

Na zvuk většinou zapomeňte

Nejnovější telefony už umí obrazově natočit skvělé video, kde ovšem kvalita pokulhává je zvuk a musíte s tím během natáčení počítat. Pokud byste kupříkladu chtěli nahrávat rozhovor nebo monolog atd., musíte brát v potaz, že kvalita zvukového záznamu nebude na dobré úrovni a v takovém případě bych určitě doporučoval pořízení externího mikrofonu.

Na výšku, nebo na šířku?

Jeden čas platilo, že videa na výšku točí jenom amatéři – že správně se mají videa točit pouze na šířku. To ale už dávno neplatí. Nejdůležitější je si říct, kam je výsledné video určené a jak s ním chceme nakládat: chcete video nahrát na YouTube, případně promítat kamarádům na televizi? V tom případě natočte video na šířku. Chcete video nahrát na Instagram nebo na Facebook? Můžete klidně točit na výšku. Základem úspěchu je uvědomit si, za jakým účelem video točíme.

Jak na slow motion?

Poslední dobou jsou čím dál více trendy slow motion videa. Na jejich natočení není nic těžkého, natočit ale dobré slow motion video už je těžší. Nejdůležitější je vymyslet, co točit. Slow motion sice zní atraktivně, ale pozor – ne všechno vypadá dobře zpomalené. Klíčem k úspěchu je proto najít natolik zajímavou situaci, kterou by stálo za to natočit zpomaleně.

Obecně lze říci, že většina menších a rychlejších zvířat vypadá na slow motion skvěle, stejně jako různé detaily (sváření a poletující jiskry, řezání dřeva motorovou pilou atd.). A ještě jedna rada na konec – jak jsem na začátku zmiňoval, že pro hezké video potřebujete dobré světlo, u slow motion videa to platí rovnou dvojnásob.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.
Diskuze ke článku
Xzeit
K tomu zvuku: Stačí kvalitní mikrofony, nokia kdysi používala HAAC, což bylo a je to nejlepší, co v mobilech zatím kdy bylo/je.
Areon
Ten článek nic neřekl. Vůbec žádná zmínka o rozlišení, o funkci stabilizace videa, o tom, že EIS funguje jen u FHD, kdy se vyplatí natáčet ve 4k a kdy nikoli, kdy a proč používat HDR a dalších mnoho věcí. Celkem ostuda tento článek, z hlavy bych během 5 minut sesmolil přínosnější.
Cronos
Věřím, že jste chtěl napsat "řezání dřeva motorovou pilou", nikoliv "sekání", věřím, že to byl zkrat mezi mozkem a rukama na klávesnici. Neberte to ode mě jako rejpání, každý se splete. Ale ohromě mě pobavila představa sekání motorovou pilou. Jak ten chudák buší pilou do kmenu, aby ho přesekl :-) Někdy bychom měli být za překlepy vděční.
Hroch Channel
Lg v20, bezztrátové hifi nahrávání zvuku.
Trochu rozdíl proti konkurenci a nejen proto bych neměnil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze