Jak správně fotit mobilem – makro snímky

3. díl
9
Jak správně fotit mobilem – makro snímky

Správně vyfocená makro fotografie může ohromit více než cokoliv jiného. Proto se dnes zaměříme právě na ně a já vám dám několik tipů, jak takové fotky správně vyfotit a oslnit své okolí.

Makro fotografie mají své nepopiratelné kouzlo a díky nim můžete poskytnout naprosto odlišný a zajímavý pohled na zprvu obyčejné věci. I když by se mohlo zdát, že na vyfocení dobré makro fotky není nic složitého, není to zase tak jednoduché, jak se na první pohled tváří.

Ze všeho nejdříve bych rád podotkl, že makro v pravém slova smyslu se nám telefonem vyfotit nepodaří – na to totiž potřebujeme zrcadlovku a makro objektiv. To ale vůbec nevadí. Na naše mobilní zařízení můžeme vyfotit krásné close up fotky. Abyste rozuměli: o makro by se jednalo, kdybychom například vyfotili oko mouchy a close up fotka pak bude, když vyfotíme celou mouchu v detailu. Pojďme se nyní podívat na několik tipů, které vám vyfocení takových snímků hodně ulehčí.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Co vůbec fotit?

Úplně nejdůležitější je určit si, co je vlastně dobré fotit. Dalo by říct, že fantazii se meze nekladou, ale obecně je dobré fotit věci, které zblízka vypadají zajímavě. Může se jednat například o hezkou květinu či zvíře. Také platí, že čím menší zvíře je, tím zajímavější je pro focení close upu.

Vosa - close up

Dále pak vypadají skvěle i technické věci. Taková základní deska vašeho počítače totiž zblízka nebude působit vůbec špatně. Když máme zrcadlovku s makro objektivem, můžeme si dovolit fotit ještě zajímavější věci – strojek v hodinkách, kapky vody, mravence atd.

Světlo

Světlo je věc, na kterou bychom si měli dávat pozor, ať už fotíme cokoliv. Ale u makro/close up fotek to platí dvojnásob. Světlo totiž hodně ovlivňuje to, jak bude výsledná fotka vyznívat a dost často může i například kompozičně špatnou fotku zachránit dobré světlo.

Jelikož ale většinou fotíme objekty, se kterými nebudeme moci úplně manipulovat, budeme muset hodně čekat. Čekat na to, až sluníčko svitne přesně tak, jak potřebujeme.

Správné popředí, ale i pozadí

Často se může stát, že se zaměříme jen na „popředí“ (to, co máme na fotce ostré), ale pak zapomeneme na pozadí (to, co je rozmazané). Jenže ono pozadí je právě tak důležité jako popředí. Aby fotka fungovala, musí popředí a pozadí ladit.

Respektive musíme dát pozor na to, aby pozadí zbytečně nestrhávalo pozornost a aby nepůsobilo rušivým dojem. Naším cílem je, aby celou fotku dotvářelo, takže až budete fotit, nezapomeňte pracovat s fotkou jako celkem a nesoustřeďte se jen na objekt, který fotíte.

„Sledujte pozadí. Nenechte se unést jenom stěžejním objektem v záběru. Dívejte se, co je v pozadí,“ říká známý fotograf Jan Šibík a dodává: „Čím jednodušší pozadí, tím bude motiv, který vás zaujal, výraznější a čistší. “

Foťte, foťte, foťte

Tato rada platí také u focení obecně. Důležité je se nebát fotit. Zkoušet různé objekty, s různým pozadí, za různé denní doby. Nebát se experimentovat a po čase zjistíte, co vás baví nejvíce a hlavně, jaké fotky fungují a jaké ne.

Zjistíte, jestli raději fotíte rostliny, zvířata nebo něco jiného. Pak se můžete zaměřit na to, co vás baví a v tom se zlepšovat. Na samotný závěr bych rád zmínil, že focení makro/close up fotek je hodně o trpělivosti, takže než s focením začnete, obrňte se jí pořádnou dávkou.

Na závěr Jan Šibík radí: „Foťte sami. Jinak se vaše pozornost rozloží mezi hledání motivů a partnera nebo kamarády, se kterými jdete, a nafotíte toho mnohem méně.“

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.
Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Ještě by to chtělo jak natáčet mobilem, když vidím pak ty videa od vemen co točí věčně na výšku..
Blue Sun
Blue Sun
Spousta fotek, ale makro z toho není ani jedna. A hlavně - mobilem se makro vyfotit nedá. Jde fotit zblízka, ale nikdy ne makro.
B.
Prave jsem se pochcal smichy. Vtipalku! :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze