Jak správně fotit mobilem – portrétní režim

5. díl
Jak správně fotit mobilem – portrétní režim

Poslední dobou není těžké získat pocit, že když člověk nevyfotí fotku s pořádně rozmazaným pozadím, tak snímek nestojí za nic. Ano, mám na mysli čím dál více oblíbený portrétní režim. V dnešním díle vám poradím, jak ho správně a s citem používat.

Rovnou se vám na začátku přiznám, že nejsem úplným fanouškem portrétního režimu. Fotky z něj mi nepřijdou přirozené a rozmazané pozadí mi přijde až moc umělé. Portrétní režim by měl napodobit bokeh efekt z pravé zrcadlovky, ale málo kdy se to povede. Nicméně pokud se zasnažíte a víte jak a v jaké situaci portrétní režim použít, můžete s ním pořídit poutavé fotky. Předám vám teď několik tipů, díky kterým vám portrétní režim bude sloužit přesně tak, jak potřebujete.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Rád bych ještě zmínil, že krásné fotografie s rozmazaným pozadím se dají vyfotit i bez portrétního režimu. Dnešní fotoaparáty v telefonech už často mají velmi nízkou clonu (čím menší clonové číslo, tím menší hloubka ostrosti a více rozmazané pozadí) a díky tomu docílíte rozmazaného pozadí naprosto přirozeně jen díky nízké cloně. Navíc, když jste blízko fotografovanému objektu, tak o to víc bude pozadí rozmazané. Výsledná fotka bude působit přirozeně a hlavně bokeh efekt nebude mít umělý nádech. Shrnuto podtrženo: nepoužívejte portrétní režim za každou cenu, i bez něj získáte snímek s působivým bokeh efektem.

Když už se rozhodnete pro portrétní režim, tak budete potřebovat hlavně tři věci: telefon, který podporuje portrétní režim – zpravidla to poznáte podle toho, že má na zádech dva fotoaparáty (špičkový Huawei P20 Pro má pak hned tři fotoaparáty na zadní straně), dobré světlo a pak co nejvíce statický a málo členitý objekt.

Ukázkové fotografie focené na portrétní režim

Světlo je vůbec jedním z nejdůležitějších aspektů... Pokud budete fotit za horšího světla či dokonce za tmy, můžete na portrétní režim rovnou zapomenout, neboť telefon nedokáže správně rozpoznat cílený objekt. Snažte se také mít sluneční svit za foceným objektem, díky tomu docílíte osvíceného pozadí a objekt díky tomu vynikne.

Čím více členitý objekt fotíte, tím je větší pravděpodobnost, že software ve vašem telefonu nedokáže správně rozeznat hrany objektu, tím pádem je například rozmazané něco, co být nemělo a naopak. Často se s tím setkáte u vlasů, takže ano: focení holohlavých lidí vás může těchto nepřesností velice snadno zbavit. Dále je potřeba myslet na to, že portrétní režim funguje pouze na omezenou vzdálenost. Většinou se uvádí optimální vzdálenost 0,5 až 2,5 metru, takže s tím počítejte – abyste pak nebyli překvapení, proč vám portrétní režim nefunguje na větší vzdálenosti.

Důležité je zmínit, že portrétní režim dnes už nabízejí i přední fotoaparáty. Ty jen zřídka kdy najdeme hned dva vedle sebe, takže se většinou musíme spolehnout pouze na software, jenž více či méně přesně identifikuje hrany obličeje. Nicméně selife s portrétním režimem dokáží vypadat dost dobře. Stejně jako u zadního fotoaparátu je ale extrémně důležité světlo.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze