Jak správně fotit mobilem – fotografování v noci

6. díl
1
 Jak správně fotit mobilem – fotografování v noci

V našem dalším dílu seriálu o focení telefonem se podíváme na několik rad a tipů, jak zvládnout nelehkou disciplínu focení v noci.

Je všeobecně známo, že největším nepřítelem fotoaparátů v telefonech je tma, respektive nedostatek světla. S dobrým světlem telefony dokáží vykouzlit úchvatné fotky, ve chvíli kdy je ale světla nedostatek, tak to bývá složitější. Proto bych vám rád předal pár rad, jak i za velmi špatného světla získat krásnou fotku.

Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.

Nepoužívejte blesk

Už jsem to rozebíral v minulém díle, ale připomenu to i v tomto. Pokud fotíte v noci a máte tendenci používat blesk, raději na to zapomeňte. V drtivé většině případů totiž fotce spíše ublížíte. Proto se vůbec nebojte v noci fotit bez blesku. Zkuste hledat hezky osvětlená místa, například budovy, nápisy atd.

Využijte stativ, nebo alespoň pevné ruce

Fotoaparáty telefonech v noci často musí sáhnout po poměrně dlouhém času. Děje se tak kvůli tomu, aby výsledná fotka obsahovala více světla. Bohužel to má za následek, že mobily jsou velice náchylné na sebemenší pohyb v průběhu focení. Pokud si tedy upevníme mobil na stativ, tak se problému navždy zbavíme. Díky stativu se nemusíme vůbec bát opravdu dlouhých časů a díky tomu pořídit vskutku ojedinělé fotky. Jestli stativ u sebe náhodou nemáme, měli byste alespoň například zapřít lokty o tělo a během focení s telefonem se ani trochu nehýbat.

Některé telefony jako Huawei P20 Pro disponují speciálním nočním režimem, který tento problém řeší také a nepotřebuje k tomu ani stativ.

Nebojte se manuálního režimu

Jestli někdy byl čas na svém telefonu najít manuální režim, tak je to právě teď. Když fotíte v noci (za špatného světla) vůbec se nebojte pohrát si s nastavením ISO nebo času. Jak jsem zmiňoval už výše, skvělým pomocníkem je stativ. Pokud například fotíte ze stativu, můžete si zkusit nastavit čas například kolem 10 sekund a naopak dát ISO na co nejnižší hodnotu. Prostě se nebojte různě experimentovat.

Buďte kreativní

To nejdůležitější vůbec je být kreativní (a to platí, ať fotíte cokoliv). Zkuste hledat zajímavá místa, zkuste různá nastavení v manuálním režimu atd. Pokud kupříkladu chcete tzv. malovat světlem, stačí telefon položit na stativ a nastavit dlouhý čas. To samé platí o tom, když chcete pořídit fotografii z města s auty a rozmazanými světly. Fantazii se jednoduše meze nekladou...

Kreativní noční fotka
Partnerem seriálu je společnost Huawei se svým fotomobilem Huawei P20 Pro.