Jak přepínat ohniskovou vzdálenost na iPhonu 15 Pro (Max)?

mobilenet.cz radí
Jak přepínat ohniskovou vzdálenost na iPhonu 15 Pro (Max)?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Změna ohniskové vzdálenosti může mít dopad na výslednou atmosféru snímku
  • Velmi jednoduše přepínat ji lze ve fotoaplikaci, upravit lze ale i výchozí nastavení

S příchodem iPhonů 15 Pro se Apple pochlubil také novinkou v podobě možnosti rychle a intuitivně měnit ohniskové vzdálenosti u primárního snímače a nastavit si rovněž výchozí hodnotu. Na výběr jsou u hlavního snímače hned tři ohniskové vzdálenosti, které mohou vcelku výrazně ovlivnit podobu finálního snímku, a v tomto návodu si ukážeme, jak s nimi pracovat.

iPhony 15 Pro disponují tou nejlepší fotovýbavou, kterou Apple v současnosti nabízí. Na iPhone 15 Pro Max byla ostatně natočena i akce Scary Fast a stejný model se chlubí i zcela novým 5× teleobjektivem. Tento návod je však zaměřen na primární snímač, který je u iPhonů 15 Pro a 15 Pro Max identický.

Ohnisková vzdálenost může ovlivnit výslednou atmosféru snímku

Ještě předtím, než se podíváme na to, jak ohniskovou vzdálenost měnit, si zkusme říct, jaké výhody možnost upravovat ohniskovou vzdálenost přináší. V případě iPhonů 15 Pro má primární senzor fyzicky ohniskovou vzdálenost 24 mm (ve fotoaplikaci označovanou jako 1× přiblížení), dokáže se však také přepnout na 28mm ohniskovou vzdálenost (tj. 1,2× přiblížení ve fotoaplikaci) a 35mm ohniskovou vzdálenost (tj. ekvivalent 1,5× zoomu).

Ohnisková vzdálenost, tedy míra přiblížení, respektive rozsahu záběru, pochopitelně může vcelku zásadně ovlivnit výslednou atmosféru snímku i přestože se v tomto případě jedná pouze o softwarovou změnu, nikoliv skutečnou v tom smyslu, že by samotný snímač měnil fyzicky ohniskovou vzdálenost, jako to umí například vybrané teleobjektivy. Kromě výsledné atmosféry je pak změna ohniskové vzdálenosti pochopitelně velmi praktická i ve chvílích, kdy fotíte a už předem víte, že zachycený snímek budete kvůli výsledné kompozici muset ořezávat, protože na něm něco nechcete. V takovém případě se může vyplatit si přepnout ohniskovou vzdálenost na vyšší hodnotu a zachovat si stále špičkovou kvalitu a další parametry primárního snímače.

Jak si změnit ohniskovou vzdálenost ve fotoaplikaci

Ačkoliv se jedná o banální úkon, mnozí uživatelé iPhonů netuší, že lze ohniskovou vzdálenost měnit jednoduchým kliknutím na tlačítko „1ד v místě, kde se přepínají jednotlivé objektivy. Jedním kliknutím se tak dostanou na 28 mm, druhým na 35 mm a dalším kliknutím se vrátí na 24 mm. Pokud vám však z nějakého důvodu nevyhovuje 24mm ohnisková vzdálenost a chtěli byste již ve výchozím nastavení (tj. ihned po spuštění fotoaplikace) fotit například na 35 mm, můžete toto nastavení rovněž upravit.

Jak změnit výchozí ohniskovou vzdálenost

I tentokrát platí, že změna výchozího nastavení ohniskové vzdálenosti je velmi jednoduchá. Na rozdíl od většiny ostatních výrobců smartphonů, kteří ukrývají nastavení fotoaparátu přímo ve fotoaplikaci, zde však musíte hledat jinde. Ke změně postačí:

  1. Otevřít aplikaci „Nastavení“
  2. V menu vyhledat položku „Fotoaparát“
  3. Vyhledat možnost „Hlavní fotoaparát“
  4. Zvolit si jednu ze tří ohniskových vzdáleností

Pokud si z nějakého důvodu nepřejete mít v nabídce fotoaplikace 28mm a 35mm ohniskovou vzdálenost, můžete je v této sekci nastavení případně i deaktivovat pomocí posuvných ovladačů.

Apple iPhone 15 Pro 1 TB

Rozměry146,6 × 70,6 × 8,3 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor3 274 mAh

Apple iPhone 15 Pro Max 1 TB

Rozměry159,9 × 76,7 × 8,3 mm, 221 g
DisplejOLED, 6,7" (2 796 × 1 290 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor4 441 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze