Jak nahrávat filmy do iPadu či iPhonu

Apple akademie
42
Jak nahrávat filmy do iPadu či iPhonu
  • iPad je skvělé zařízení na konzumaci obsahu, ale dostat do něj film z vlastního úložiště není až tak jednoduché
  • Film můžete v počítači zkonvertovat do formátu, se kterým si poradí systémová aplikace iOS
  • Praktičtější je ale stáhnout z App Storu aplikaci jako třeba VLC a stávající soubory s filmy přehrát přímo v ní

Ačkoliv se Apple snaží čím dál intenzivněji přesvědčit veřejnost, že je iPad skvělým zařízením na práci a tvůrčí činnosti, doménou tabletu od Applu je přeci jen spíše konzumace obsahu. Na prohlížení webu, čtení časopisů či sledování filmů a seriálů je iPad skutečně skvělý. Jenže uzavřenost Applu a jeho despekt ke standardním formátům souborů vede k tomu, že dostat do něj video není až tak jednoduché jako třeba na Androidu.

Předinstalovaná aplikace Videa totiž trpí tím zásadním nedostatkem, že podporuje jen hrstku formátů, a to navíc těch, které příliš lidí nepoužívá. Do systémového přehrávače nahrajete jen videa ve formátu .m4v, .mp4 a .mov. V dnešním návodu se podíváme, jak se s tímto problémem popasovat a jak si na iOS zařízeních snadno prohlédnout film v běžném formátu, jako je třeba .avi.

První z možností je použít některý z konvertorů a film na počítači s předstihem převést do některého z formátu, který systémová aplikace Videa podporuje. Tento postup nebudu příliš rozvádět, protože v dnešní době je již překonaný pro svou zbytečnou zdlouhavost a složitost. Pokud se ale pro takový postup i tak rozhodnete, mohu doporučit například software MacX Video Converter Pro (pro Mac), Waltr (multiplatformní) či Freemake Video Converter (pro Windows).

iTunes – synchronizace videí

Video nejprve překonvertujete z výchozího formátu do některého, který podporuje vestavěná aplikace v iOS, a pak video skrze iTunes nahrajte do zařízení. Toho docílíte tím, že video nejdříve nahrajete od knihovny iTunes, následně připojíte zařízení, u něho si v iTunes rozkliknete položku „Filmy“, zatrhnete volbu „Synchronizovat filmy“ a následně klepnete na „Použít“.

Využití některé z aplikací v App Storu

Rychlejší, jednodušší a spolehlivější metodou je ovšem stáhnout si některou z aplikací v App Storu a film v ní rovnou otevřít v původním formátu (např. v populárním .avi či .mkv). Vhodných aplikací je v App Storu celá řada, a to včetně dobře známého přehrávače VLC, který je navíc zdarma

iTunes – výběr zařízení

Nejdříve tedy navštivte App Store a VLC nebo podobnou aplikaci si do svého zařízení stáhněte. Jakmile máte v iPadu či iPhonu přehrávač nainstalovaný, připojte zařízení k počítači a otevřete iTunes. Nyní v horním panelu klepněte na své zařízení a následně v levém panelu klepněte na „Aplikace“. Zde uvidíte náhledy svých ploch s aplikacemi a na této obrazovce je potřeba sjet až dolů, kde jsou k dispozici dvě okénka – „Aplikace“ a „Dokumenty“. Toto rozhraní slouží k manuálnímu nahrávání obsahu do konkrétních aplikací.

iTunes – aplikace a dokumenty

Nyní již postačí klepnout na VLC (či jakoukoli jinou vhodnou aplikaci), použít tlačítko „Přidat“ a následně vybrat kýžený soubor. Takto se film nahraje přímo do přehrávače. Postačí již aplikovat změny stiskem „Hotovo“ a své zařízení můžete směle odpojit od počítače. Jakmile poté zapnete VLC na iPhonu či iPadu, film na vás již bude čekat.

iTunes – výběr filmu

Co se týče jednotlivých přehrávačů, VLC uvádím proto, že je bezplatné a oblíbené. K dispozici je ale mnoho dalších výborných aplikací, které lze pro tento účel použít. Osobně již dlouhá léta spokojeně využívám AVPlayer, dále je populární nPlayer, OPlayer či třeba Infuse.

Aplikace se liší cenou a množstvím podporovaných formátů a kodeků, ale i třeba schopností pokročilejší práce s titulky včetně jejich vizuálního přizpůsobení a časování. Například Infuse je pak populární i pro svou schopnost stahovat videa z cloudových úložišť, přehrávat video bezdrátově ze vzdáleného úložiště či NASu a podobně. Na iPadu je pak při výběru vhodné aplikace důležitým parametrem i třeba podpora funkce picture in picture (obraz v obraze), která umožňuje zmenšit okénko videa – zatímco po očku sledujete video, dále pracujete s iPadem.

Stáhnout VLC Player

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Mike
Fascinuje ma, ako vsetci tvrdia, aky je iOS skvely a jednoduchy system... A potom vznikaju navody ako si zmenit zvonenie alebo ako si do ipadu ulozit film ????????
Gemy
Jak nahrát filmy co Androidu? ... Ctrl C .... Ctrl V
Petr
Osobně používám VLC a když na něm něco nefunguje, AVPlayerHD přehraje všechno.
K
Pokud je film uložený na iCloudu, tak je možné ho přehrát i bez použití iTunes. Označit film//zkopírovat do VLV a je to ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze