Jak na zálohování iPhonu a iPadu do iCloudu či iTunes

Apple akademie
1
Jak na zálohování iPhonu a iPadu do iCloudu či iTunes
  • Zálohování iPhonu či iPadu je velice jednoduché a lze ho realizovat skrze iCloud či software iTunes
  • Proces lze jednoduše zautomatizovat, aby se zařízení samo zálohovalo každé dva týdny
  • Zálohovat a obnovit lze veškerá data, nastavení i stažené aplikace a podobně

Zálohování dat je obecně věcí velice užitečnou a potřebnou. Telefon můžete snadno ztratit, může vám být ukraden, můžete ho rozbít či utopit, a jelikož technika není neomylná, k porouchání může dojít i bez vašeho zavinění. V takovou chvíli je dobré mít svá data zazálohovaná a mít možnost obnovit je na novém či přeinstalovaném zařízení.

V rámci ekosystému Applu je naštěstí zálohování a následná obnova dat velice jednoduchá, přičemž využít lze dva různé postupy. Ten první využívá cloudové úložiště iCloud, druhý pak počítačový software iTunes.

Záloha a obnovení dat přes iCloud

Pokud budete k zálohování využívat iCloud, velkou výhodou je, že nebudete potřebovat žádné další zařízení ani žádný dodatečný software. Zálohování snadno zapnete v Nastavení telefonu a k dispozici je i možnost automatického zálohování. Nebudete se tedy muset o nic starat a zároveň budete mít jistotu, že jsou vaše data v bezpečí.

Akademie – screen 1

Pro zapnutí zálohování navštivte Nastavení –> iCloud –> Záloha na iCloudu. Zde uvidíte tlačítko, kterým zálohování okamžitě spustíte, a zároveň přepínač „Záloha iCloud“. Ten slouží právě k zapnutí automatického zálohování. Pokud je tato volba zapnutá, zařízení se vám bude automaticky zálohovat každé dva týdny, vždy když bude zároveň připojeno k Wi-Fi a ke zdroji napájení.

U iOS zařízení je velkou výhodou, že součástí zálohy nejsou jen „holá“ data, jako jsou dokumenty, fotografie, SMS, kontakty či zdravotní data. Spolu s těmito daty je zálohováno i kompletní nastavení zařízení, uživatelské účty, nastavení domácnosti a dokonce i třeba rozmístění ikon.

Když tedy začínáte používat nový iPhone či iPad, stačí při jeho prvním spuštění zvolit v průvodci prvním nastavením možnost obnovení ze zálohy a vybrat tu správnou zálohu (dle typu zálohovaného zařízení a data pořízení zálohy). V takovém případě se zařízení dostane přesně do stavu, v jakém bylo to zálohované. Bude obsahovat všechna vaše data, stáhnou se do něj všechny vámi používané aplikace, nastaví se tapety i vyzvánění a podobně. Přecházíte-li zkrátka z iPadu na nový iPad či z iPhonu na nový iPhone, prakticky nepoznáte, že máte nové zařízení.

Akademie – screen 2

Jedinou vadou na kráse iCloudu je, že pokud si nepřiplatíte alespoň základní poplatek euro měsíčně, zdarma získáte pouze 5 GB prostoru. To bohužel pro zálohování většího množství dat či vyššího počtu zařízení nemusí stačit. Navíc samozřejmě existují uživatelé, kteří cloudům obecně nedůvěřují a svoje data nechtějí svěřovat vzdáleným serverům.

Záloha a obnovení dat skrze iTunes

Zálohování přes iTunes s sebou nese tu nevýhodu, že je k němu potřeba počítač, synchronizační kabel a rovněž software iTunes (zdarma dostupný na webu Applu). Výhodou ovšem je, že iTunes vás nijak nelimituje prostorem a svá data ukládáte ve svém počítači.

Akademie – screen 3

Pro zálohu přes iTunes stačí zařízení připojit k počítači a spustit iTunes. Následně se v horní liště iTunes objeví ikonka připojeného zařízení a je potřeba na ni klepnout. Na záložce „Souhrn“ poté uvidíte oddíl „Zálohy“, kde můžete zálohování nastavit a zároveň okamžitě spustit lokální zálohování do počítače. Pokud pak připojujete k počítači nové zařízení, opět postačí spustit iTunes a v tomto oddílu zvolit možnost obnovy ze zálohy.

Diskuze ke článku
Jaroslav Marek
Jaroslav Marek
Zrovna včera jsem to řešil. Přestal po aktualizaci fungovat BT, nic nepomáhalo. Tak dle rady Istoru jsme provedli místní zálohu do PC, udlělali obnovu do továrního nastavení (předtím se vyplo nalezení ztraceného nebo jak to je) a potom obnova místní zálohy. Jenže při obnově se telefon restartuje a nejde to obnovit, když zbývá cca 20 min do konce.
Dokonce potom ani telefon nejde připojit k PC, až po nějaké době.
Jde ta místní záloha přemístit na jiné PC a obnovit ? Záloha vím kde se nachází.

díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze