Jak na nahrávání obrazovky iPhonu či Macu

Apple akademie
1
Jak na nahrávání obrazovky iPhonu či Macu
  • QuickTime Player umožňuje snadno nahrávat obrazovku Macu i iOS zařízení
  • Není potřeba nic instalovat, k iPhonu ale bude potřeba kabel
  • Obrazovku Macu lze nahrávat celou i její konkrétní výsek

Možnost nahrát si obrazovku Macu či iPhonu se někdy hodí prakticky každému. Ať už si chcete něco zaznamenat pro vlastní účely, nebo třeba někoho názorně instruovat. Přímo součástí každého Macu je naštěstí užitečná aplikace QuickTime Player, která za vás nahrávání obstará. Její obsluha je navíc velice jednoduchá.

Nahrávání obrazovky iPhonu (platí i pro iPad či iPod touch)

Pokud chcete nahrávat obrazovku svého iPhonu, postačí si na Macu spustit právě aplikaci QuickTime Player a pomocí USB kabelu připojit iPhone k počítači. Následně v QuickTime Playeru zvolte v horní nabídce možnost Soubor –> Nový filmový záznam. Nyní se objeví nahrávací okno a pokud je iPhone připojen a jeho displej rozsvícen, měli byste rovnou vidět záběr jeho obrazovky.

Pokud jej nevidíte, klepněte v okně na šipečku, která se nachází hned vedle červeného tlačítka pro spuštění nahrávání, a za zdroj záznamu zvolte svůj telefon. Na stejném místě můžete nastavit ještě zdroj zvuku a stejně tak lze navolit i kvalitu záznamu.

QuickTime návod 1

Nahrávání obrazovky spustíte klepnutím na již zmíněné červené tlačítko a stejným způsobem záznam i ukončíte. Poté je možné soubor kamkoli uložit, přičemž výsledek je ve formátu .mov. Naštěstí se jedná o formát standardní, takže s jeho přehráním nebudete mít problém ani mimo ekosystém Applu.

Nahrávání obrazovky Macu

Nahrávání obrazovky Macu QuickTime Player rovněž obstará. Tentokrát je nutné zvolit možnost Soubor –> Nový záznam obrazovky a následně v malém okénku klepnout na červené nahrávací tlačítko. V tuto chvíli vám Mac dá dvě možnosti:

První možností je klepnout kamkoli na obrazovce a tím spustit nahrávání celé obrazovky. Záznam od té chvíle běží a ukončit ho můžete klepnutím na kulatou ikonku, která se vám zobrazí v pravé části horní systémové lišty.

QuickTime návod 2

Druhou možností je vybrat pomocí kurzoru výsek obrazovky. Když jste s výsečí spokojeni, postačí klepnout na volbu „Spustit záznam“, který se objeví přímo uvnitř vybrané části obrazovky. Záznam ukončíte opět klepnutím na příslušnou ikonku v horní systémové liště.

Diskuze ke článku
Petr
Dobrý den, děkuji za dobrý návod, jenom mám při nahrávání obrazovky svého Macu problém v tom, že mám ten záznam bez zvuku. Neporadíte mně v čem dělám chybu? Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze