Tady jsou naše dojmy z macOS Mojave

8
Tady jsou naše dojmy z macOS Mojave
  • První beta verze macOS Mojave se povedla na výbornou
  • Dark Mode vypadá skvěle
  • Stacks vám přehledně shromáždí soubory na ploše

V pondělí Apple na své vývojářské konferenci WWDC 2018 představil kromě jiného nový operační systém macOS. Mezi hlavní novinky se řadí zcela přepracovaný App Store, tmavý režim Dark Mode a spoustu dalšího. Jaké jsou naše dojmy z první beta verze?

macOS Mojave – první pohled

Pokud dlouhodobě užíváte macOS a jste lehce frustrováni tím, že již od verze Yosemite, která vyšla už v roce 2014, vypadá systém tak nějak stejně, budete nadšeni. Dark Mode je skvělý. Po instalaci Mojave se vás systém zeptá, zda chcete používat klasické prostředí, nebo právě Dark Mode. Možnost přepnout mezi těmito módy máte samozřejmě i následně v předvolbách systému. Tmavý režim se nám líbí mnohem více než ten klasický a působí luxusněji, jednotněji a také trochu temně, což dodává MacBooku především v barvě Space Grey opravdovou exkluzivitu. Navíc z něj zejména v noci bolí oči mnohem méně než z klasického prostředí. Potěší také dynamické tapety, které se mění podle toho, kolik je hodin.

Další znatelná změna designu se týká App Storu. Obchod působil tak trochu jako pustý ostrov v systému a svému bratrovi z iOS nesahal ani po kotníky, což se s Mojave mění. Již na první pohled je App Store velmi podobný právě obchodu z iOS a přibyly nové kategorie, přičemž každá z nich doporučí aplikaci, která by vás mohla zajímat a nechybí ani příběhy o vývoji aplikací.

Jak jsme řekli na začátku, macOS Mojave je plný nových funkcí. Mezi ně se řadí i Stacks, která shromáždí soubory na ploše podle druhu, velikosti, značek, nebo data poslední změny. Bohužel schopnost používat iOS aplikace na Macu si dle slov Applu vyzkoušíme až příští rok.

Samozřejmě se jedná o první beta verzi, a tak má systém své chyby. Ty se týkají zejména grafických „glitchů“, kdy je na systému vidět, jak není na Dark Mode zcela připraven. Při otevření složky či aplikace, která je pro Dark Mode optimalizována, se vám může stát, že se aplikace otevře v normálním režimu. Systém má také občas problémy s překlady, kdy některé pojmy zůstaly nepřeloženy, což sice není veliký problém, celkový dojem to ovšem trochu kazí. Kosmetické úpravy budou v dalších betách nutné, avšak nejedná se o nic strašného a navíc je to spíše vzácný jev.

Systém šlape velice slušně a na MacBooku Pro 15" s Touch Barem dokonce o něco lépe než High Sierra. Beta verzi máme nainstalovanou již od pondělního večera a zatím jsme se nesetkali s žádnými závažnými problémy, které se objevovaly v předchozích beta verzích macOS High Sierra, jako jsou například pády Safari, iMovie nebo nefunkčnost Touch ID. Až na pár grafických bugů tedy systém funguje skvěle a instalaci beta verze vřele doporučujeme.

Diskuze ke článku
Grom51
To jste teda moc neprolezli, když uz teď se ví, že třeba nejde Adobe premier, LOL. Fakt tleskám. Jako testovat internet, maily a fotky, to se dá i na alfa verzi. Jo a app store na iOS je na facku. Sand to tady nebude taková stejná hrůza
bitpowers
NMám jen jednu připomínku, zdali si někdo všiml, že nejdou na originální klávesnici Apple CZ horní klávesy, tedy zvuk , jas, přehrávání atd., nebio je to jen u mě?
Díky za odpovědˇ....
bitpowers
Omlouvám se, ale po instalaci jsem si nevšiml, že jsou zapnuté klávesy F1,F2 a tedy funkčnost horních kláves jen při stisknutí klávesy FN a nebo toto vypnout.
;o)
No to je fakt recenzia. Dark mode, app store, stacks. Na rok vývoja hodne málo. :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze