Intel představil Kaby Lake: sedmá generace přinese zmatek a 4K

1

O nových procesorech Intel Kaby Lake se vědělo dlouho dopředu a Intel rozhodně nezklamal, alespoň co se týká spekulací. Procesory sedmé generace nepřinesou mnoho změn, ale jednu zásadní přeci jen ano, a tou je optimalizace pro 4K, které hraje klíčovou roli pro virtuální realitu. Mimo této vítané novinky ale jinak nadělá nová architektura zmatky v názvech procesorů.

Intel Kaby Lake

Procesory Kaby Lake jsou na světě a s nimi i pár novinek. Tou nejzásadnější je bezesporu optimalizace pro 4K. Předchozí architektura Skylake si se 4K neporadila tak úplně bez problémů a procesory nadměrně zatěžovala, Kaby Lake by s tímhle mít problém neměla a původní 60% zatížení srazí na 5 %.

TIP: Acer Spin: nová řada v čele s nejtenčím konvertibilním notebookem

A pak jsou tu další čísla. Není pochyb o tom, že Intel opět zvedl výkon a Kaby Lake je o 12 až 19 % rychlejší než původní Skylake. Nutno ale dodat, že nyní se bavíme o úsporných a mobilních procesorech. Nových procesorů Kaby Lake pro herní notebooky a desktopy bychom se měli dočkat až první měsíc příštího roku.

Intel Kaby Lake

Mimo optimalizace pro 4K si Intel ale opět vyhrál s názvy procesorů, které nyní budou pro uživatele velmi matoucí. Extrémně úsporné procesory Intel Core m3, m5 a m7 se přejmenují na Intel Core Y. První zmiňovaný si své jméno ponechá, ale zbylé dva vyfasovaly název Intel Core i5 a i7. Ne není to chyba. Intel jim dal identický název jako ultrabookovým procesorům, ale rozdíl bude v dalším značení.

TIP: Acer představil na IFA telefonující tablet a dvojici smartphonů

Intel Kaby Lake

Intel Core i5-7Y54 (původně Intel Core m5-6Y54) si tak velmi snadno spletete s ultrabookovým Intel Core i5-7200U, to samé platí i o procesorech Intel Core i7 (extra úsporný či ultrabookový – vyberte si). Nestačí tedy pouze koukat na název procesoru, ale i na detailní označení. Co Intel k této změně vedlo je ale záhadou a uživatele to navíc velmi zmate. Kaby Lake ale s podporou 4K a malými vylepšeními stále zůstává spíše velmi mírnou evolucí Skylaku a mnohem větších změn bychom se mohli dočkat příští rok s představením procesorů Intel Cannonlake, který by měl přinést 10nm technologii.

Zdroje: anandtech.com, intel.eu, theverge.com