Huawei Mate Xs naživo: skvěle vybavený, ale také extrémně drahý

Huawei Mate Xs naživo: skvěle vybavený, ale také extrémně drahý
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jak na nás zapůsobil vylepšený displej?
  • Uvnitř najdeme Kirin 990 s podporou 5G a 512GB úložiště
  • Mate Xs je v současnosti nejrychleji se nabíjejícím ohebným telefonem na trhu

Přestože jsme se kvůli zákeřnému koronaviru nemohli osobně vydat na španělský veletrh MWC, dostali jsme alespoň příležitost si včera představený Huawei Mate Xs na pár minut osahat. Jaký dojem v nás zanechal vylepšený displej a odolnější pant?

Huawei Mate Xs – první pohled

Novinku byste na první (a možná ani na druhý) pohled jen obtížně rozeznali od první generace Huawei Mate X. Na vnější straně uložený displej má stále uhlopříčku 8 palců a telefon je nutno otevřít zmáčknutím tlačítka, které aktivuje uvolňovací mechanismus. Kompletní specifikace si ostatně můžete přečíst v článku, který jsme vydali u příležitosti představení.

Huawei Mate Xs

Zařízení je vzhledem k ohebné konstrukci poměrně robustní, a to jak v rozevřeném, tak v zavřeném stavu. V režimu tabletu se však drží vcelku příjemně a boční vystouplá část funguje tak trochu jako „grip“ u fotoaparátu, díky čemuž je Mate Xs v ruce stabilnější. Otevírání je spíše tužší a panty v místě, kde se displej ohýbá, trochu působí dojmem, že se v konstrukci ukrývá stylus, který lze vytáhnout.

Huawei Mate Xs

Hlavní předností Huawei Mate Xs je pochopitelně stále ohebný displej, který prošel vylepšením. Nově by jej měly chránit dvě vrstvy speciální fólie, obrazovka by tak měla být o 80 % odolnější. Pochopitelně se však, stejně jako například u Galaxy Z Flip nebo Galaxy Fold, jedná o displej ohebný, který prozatím nemůže nabídnout stejné vlastnosti jako klasické skleněné displeje. Není pochyb o tom, že pokud byste se snažili displej poškodit (například jej poškrábat, jako tomu bývá v různých testech odolnosti), netrvalo by příliš dlouho a uspěli byste. Barvy, pozorovací úhly i kvalita použitého panelu jsou však na špičkové úrovni a v tomto ohledu si nelze absolutně na nic stěžovat.

Velkou plochu obrazovky můžete využít také díky funkci „multi window“, která umožní otevřít na jedné ploše několik oken aplikací současně. Aktivace rozdělené obrazovky funguje jednoduše potáhnutím a přidržením prstu z pravého horního boku. Uvnitř telefonu pak běží Android 10 s nadstavbou EMUI 10.

Huawei Mate Xs

Vylepšen byl také pant, který nově obsahuje zirkonium a má být o 30 % odolnější. Jak moc se vylepšená konstrukce podepíše na odolnosti pochopitelně ukáže až čas. Vylepšovalo se také, co se fotoaparátů týče, přestože byly použité snímače představeny již v jiných modelech Huawei/Honor, nejde tak vyloženě o žádnou revoluci. Huawei Mate Xs by se však dal označit za nejlepší ohebný fotomobil současnosti. Stejně tak vítězí v rychlosti nabíjení, kdy lze za pouhých 30 minut nabít baterii o kapacitě 4 500 mAh.

Huawei Mate Xs

Z hardwarové výbavy uvnitř najdeme nejnovější Kirin 990 s podporou sítí páté generace (Mate Xs nabídne podporu osmi 5G pásem). O rychlý chod aplikací se postará 8 GB RAM + 512GB úložiště. Novinka se má dostat na evropský trh již v březnu 2020 za cenu přibližně 63 tisíc korun, není tedy pochyb o tom, že toto zařízení si bude moci dovolit jen vybraná hrstka zákazníků.

Technické parametry Huawei Mate Xs

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 78,5 × 11 mm, 300 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2020, 59 999 Kč
Diskuze ke článku
Johny
Směšný... a bez aplikací :D
G
Mať ohybný displej neustále vystavovaný okolitému svetu je prinajmenšom veľmi nerozumné riešenie. Aj s aktuálnou technológiou Gorila Glass, keby som bežný mobil používal bez ochranného skla, tak sa začnú objavovať mikroškriabančeky. A teraz si predstavte, že do tohto displeja spravíte hlbokú ryhu nechtom, čo je jeden z najmäkších materiálov. Nie je teda ani pri najmenšom stavaný na prenášanie vo vrecku, čo automaticky degraduje celý koncept - vreckový tablet. Pridajme k tomu cenu 63000 a absenciu Google služieb máme nepredajné zariadenie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze