HTC Desire S vs HTC Desire: má přechod smysl?

Po prvních dojmech jsme se rozhodli podívat se rozdílům dvou kolegů na zoubek a zjistit, zda má přechod na novější verzi smysl. Co vlastně Desire S oproti svému předchůdci nabízí? Jsou například rozdíly ve fotoaparátu, výdrži, zvuku a dalších oblastech výrazné?

Téměř každý, kdo si někdy pořídí úspěšný model telefonu se po čase musí potýkat s problémem. Na trh se totiž dere nová verze a člověk nikdy neví, zda se jedná o důstojnou útratu, nebo jen ždímačku peněz, která se chce svézt na úspěchu originálu. O tom, že je HTC Desire skvělým kusem hardwaru ještě teď, nemá cenu polemizovat. Jeho následovník ale v žádném případě nezaostává a dokonce nabízí velmi příjemné novinky. Stačí to ale na to, aby si člověk sáhl do peněženky?

TIP: přečtěte si naše první dojmy z HTC Desire S

HTC Desire S vs. starší HTC Desire

Uživatelské prostředí je základ

O designu a konstrukci jsme se měrou vrchovatou rozpovídali v našich první dojmech, ze kterých je jasně patrné, že je Desire S velmi stylovým a efektním telefonem, který strohému designu originálu utíká na sto honů. Zde opravdu nejde měřit síly a pokud vám záleží pouze a jen na vzhledu, běžte si svého Desire prodat do bazaru a zamiřte pro novinku. Pokud vám přece jen záleží na praktické stránce věci, pojďme se zavrtet hlouběji do uživatelského prostředí. Tady jsou totiž změny velké.

Čtěte: podrobné představení HTC Desire S

HTC Desire S vs. starší HTC Desire

Každý, kdo se o systém Android alespoň trochu zajímá ví, že k nám dorazila zatím nejnovější verze s názvem Gingerbread (alespoň co se smartphonů týče). Desire S se může pochlubit právě jí a vězte, že jsou rozdíly oproti Froyo markantní. Přepracování se dočkalo nejen menu, kde jsou nyní tři soběstačné strany, ale také horní informační lišta, jež nyní nahradí mnohé zbytečné zkratky. Kromě aktivních procesů totiž nyní zobrazuje poslední spuštěné aplikace a dokonce se rozrostla o druhou stránku, kde máte rychlý přístup k nejčastěji používaným aplikacím (Wi-Fi, Bluetooth, Zvuk aj.).

Nové prostředí HTC Sense

Mnohem více vás ale do očí udeří zbrusu nové prostředí HTC Sense, které je tu tou pravou hvězdou. Pokud patříte mezi dávné uživatele této nadstavby, změny vás potkají téměř na každém kroku. Na první pohled je vše při starém. Opět tu máme sedm základních ploch, mezi kterými listujeme prstem a jež jsou plně k dispozici vaší fantazii. Nepočítám-li čistě vizuální změny, při starém je i výčet widgetů na plochu a ikonek aplikací. Změny přichází i se zavrtáním se do nastavení.

Tam totiž zjistíte, že je prostředí nyní mnohem více grafické a i když často pracuje čistě na efekt, neztrácí tím rychlost ani praktičnost, což je to nejdůležitější. Veškeré náhledy a nápovědy jsou nyní pěkně barvité a velké, často ukazují i celou úvodní stránku, což velmi zjednodušuje výběr např. tapet a grafických doplňků, kde nemusíte náhad, o co že se to jedná. A pokud vám nestačí ani to, nic vám nebrání zabrousit do speciálního nastavení a změnit kompletní vzhled prostředí Sense. Je libo dřevo, nebo ocelové palety?

Vše výše vyřčené dává jasně najevo, že následovník ušel od svého předchůdce velký kus cesty nejen ze strany vzhledu. Zde ale nastává otázka, zda mu to bude k něčemu platné. Dle oficiálních zpráv má totiž i k původnímu Desire ke konci května dorazit update, který mu propůjčí veškerou sílu Desire S, alespoň co se týče operačního systému a prostředí. Jeden z nejmarkantnějších nových prvků, který by donutil přejít na novější model, je tak pouze dočasný. Je tedy pouze na vás, zda se rozhodnete počkat na vylepšení starého známého, nebo kompletně obměníte garáž.

Cesta do Londýna a zpět na jeden poslech

Většinu uživatelů při srovnání obou modelů zajímá především tolik proklamovaná výdrž. Původní Desire totiž strádal opravdu chabou baterií a člověk musel nabíjet téměř denně. Z několikadenního užívání Desire S tak musím s radostí konstatovat, že výrobce dostál svému slibu. Přístroji nedělá nejmenší problém přežít na jeden nádech dva, tři dny při klasicé zátěži a i při silnějším zatížení s využitím Wi-Fi, filmů a hudby zvládá Desire S bez zpomalení pracovat více než celý den.

Když už mluvíme o poslechu, stojí za to zmínit integrovaný reproduktor následovníka. Tomu totiž můžete i bez připojených sluchátek pomoci funkcí SRS, která vylepší hudbu a dodá ji hloubku a lepší basy, díky čemuž už repráček nezní tak „placatě“, jako kdyby táhl přehrávanou skladbu z posledních sil, což platilo o původním modelu Desire.

Fotím, fotíme, fotíte

Na první pohled mají oba modely naprosto fotožné fotoaparáty. Oba se chlubí rozlišením 5 Mpx i možností natáčet HD video (720p). Při bližším zkoumání ale začínají vyplouvat na povrch drobná vylepšení nového modelu. Především nabízí oproti originálu fuknci Touch Focus a také stabilizaci obrazu, i když všichni víme, že to ani zdaleka nemusí být výhra. Také podání barev je o něco realističtější a i v tmavších podmínkách se nedočkáte viditelného šumu. Telefon má jen tendenci lehce ubírat barvy v případě silného slunečního svitu.

Takto fotí HTC Desire S: opět žádná sláva, ale o něco lepší výsledek je znát

Nemohu se nezmínit ani o samotných funkcích fotoaparátu. Opomenu-li standardní nastavení kontrastu, barev, vyvážení bílé a dalším maličkostí, Desire S září především v nabízených efektech. Ty se hezky vysunout v dodatečné liště a vy tak můžete měnit scénu takřka okamžitě. Pro příklad nabízíme tři fotografie vyfocené s pomocí tří různých efektů. Na první pohled je vidět, že to funguje skvěle a pokud se člověk alespoň trochu snaží, dokáže vykouzlit opravdu profi fotky.

Nechybí různí

Je však velmi pravděpodobné, že podobné vychytávky dorazí s aktualizací i do HTC Desire. Některé funkce ale softwarem změnit nelze a pokud bych měl srovnávat rovnou, vítězem fotoaparátů vyjde jednoznačně Desire S. Jako milý bonus totiž nabízí i malou přední kamerku s VGA rozlišením pro videohovory.

Z porovnání těch nejmarkantnějších rozdílů jste jistě pochopili, že tím největším lákadlem je vedle designu hlavně samotný systém a uživatelské prostředí, které dělá z Desire S všestranného pomocníka. Tento rozdíl se ale koncem května vynuluje, tudíž nám zůstane jen opravdu pěkný design, o píď lepší fotoaparát a lepší výdrž. Tyto vlastnosti jsou však minimálním rozdílem. Pokud vám v HTC Desire nevyhovuje právě slabá baterie a příliš strohý design, nejspíše bych vám Desire S doporučil. Pokud vím nic jiného neschází, nenabídne vám novinka žádné převratné zlepšení a doporučuji tedy vyčkat pouze na aktualizaci systému a na nový model nepřecházet, je to zbytečné. Po aktualizaci Androidu vám možná pár tisíc navíc nebude stát už vůbec za to.

Diskuze ke článku
Jirka
Nový Desire má větší paměť pro aplikace. Ne každá jde přesunout na kartu a ty, co jdou se nepresunou celé. Na svém klasickém Desire mi zbývá už jen 20 MB.
RS
Proto bude můj příští telefon iPhone a ne něco Androidem. Taky mám HTC.
myspulin
Tak kromě paměti je změna taky v ovládacích tlačítkách a vypuštěním trackballu. A podle mě je to krok správným směrem, já tedy přešel z Desire na Desire HD, ale v tomto je to stejné.
Peha
Já vím, že ten dotaz asi bude znít hloupě, ale až dostane Desire perník tak bude mít stejné prostředí (včetně nového Sense) jako mají nové telefony HTC?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze