Testujeme HTC Desire S: první dojmy

15

Již nějakou dobu prověřujeme nástupce skvělého modelu Desire od výrobce HTC. Stojí inovace za vaše peníze nebo se vyplatí zůstat u původního modelu Desire a počkat si na výraznější update?

HTC Desire S pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá!

oficiální fotografie

Model HTC Desire je považován za jeden z nejlepších smartphonů výrobce za poslední dobu. Nabízel totiž skvělý displej, nový systém Android s množstvím funkcí, celkově dobrou funkční výbavu a strohý, ale stylový design. Bylo tedy jen otázkou času, než na trh dorazí jeho nástupce, který se neobtěžoval vymýšlet další názvy a dal jasně najevo, koho hodlá následovat. Většinou jdou nástupci ve znamení minimálních změn a za účelem vycucnout z naší peněženky co nejvíce peněz. Desire S ale na první pohled příjemně překvapí a pocit dobře odvedené práce rozhodně nemizí po pár minutách. Kromě kompletně přepracovaného designu totiž nabízí testovaný kousek především nejnovější verzi operačního systému Android, více operační paměti a lepší výdrž. Tím to ale rozhodně nekončí.

Technické parametry HTC Desire S

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 59,8 × 11,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1,1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, 11 500 Kč

Ve jménu moderního stylu

Desire S je prostě nádherný kus telefonu. Zatímco původní model směřoval spíše k business klientele a se svým strohým designem nevzbuzoval přílišnou pozornost, o Desire S se to již říci nedá. Velkou měrou se na tom podílí kovové tělo se stříbrnými prvky, které lahodí oku. Ať je to horní mřížka reproduktoru, ovládací prvky nebo zadní celistvý kus, člověk má pocit, že vše zapadá. Opět tu nenaleznete žádné nepotřebné prvky, tenkou ocelovou čáru regulátoru hlasitosti doplňuje stejně úzké tlačítko vypínání na horní hraně telefonu. Konstrukce je díky využitým materiálům bezchybná a přístroj v ruce skvěle sedí. Jedinou výtku bych prozatím směroval na zadní kryt, který se otevírá lehce násilným způsobem a rozhodně nevzbuzuje dojem, že tu bude navěky.

Dalším nesporným plusem je využití prostoru. Zatímco rozměry oproti Desire o nějaký ten milimetr polevily a přístroj se zdá opticky menší, úzčí a vůbec kompaktnější, velikost displeje se nezměnila vůbec. I displej celkově zůstal při starém, až na změnu zobrazovací technologie (z AMOLED na S-LCD, kterou však měly i některé později vyrobené kusy modelu Desire). Přední strana nyní ale vypadá mnohem lépe, protože většinu místa zabírá právě displej.

HTC Desire S – videopohled a srovnání s HTC Desire

Hned na první pohled si nelze všimnout dalších vizuálních změn. Jednou je kamerka pro videohovory, která je pěkně ve stylu stříbrného lemu reproduktoru a celkovou vizáž nijak neruší. Tou podstatnější jsou ale tlačítka pod displejem, která překočírovala z hardwarových na senzorová. Z estetického hlediska rozhodně krok dopředu, osobně ale senzorové klávesy přímo nesnáším. Nemají totiž jistotu stisku a hlavně se aktivují i tehdy, když nechcete. Stačí na ně jen omylem položit prst. Podobnou věc ale přenechám k rozhodnutí čtenářům, protože si každý jistě zvykl na to své.

Co bych dal za Gingerbread

Jak už jsem nakousl v úvodu, design není jediná viditelná změna. Hned po zapnutí poznáte sílu systému Android, konkrétně jeho nejnovější verze s názvem Gingerbread, o které si původní Desire zatím může nechat jen zdát. Inovované prostředí HTC Sense je s každým updatem rychlejší a praktičtější a osobně nemohu přijít na věc, kterou bych ji vytkl. Je zkrátka dokonalé.

Ruku v ruce s novějším systémem jde i rychlý 1GHz procesor a především 768 MB paměti, což je sice malý, ale vítaný posun k lepšímu. Velký otazník visel nad rozdílem fotoaparátů. Právě fotoaparát ale dle všeho bohužel zůstal na stejné úrovni. Kvalitu ale určitě důkladně prověříme. Vášnivé hráče potěší především inovace grafického čipu Adreno, který skočil z verze 200 na verzi 205. Jako poslední změnu viditelnou na první pohled bych ještě vytkl video kodeky DivX a XviD, které jsou tentokrát přítomny již v základu a nevyžadují instalaci dodatečného přehrávače.

srovnání s předchůdcem - HTC Desire

HTC Desire S pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá!

Verdiktů o lepší baterii, která se polepšila o 50 mAh, se prozatím zdržím a přenechám je recenzi samotné. Z několika testovacích dní ale mohu říci, že jsem prozatím s životností baterie telefonu spokojen. Kompletní přehlídku superlativ i prohřešků najdete v naší brzké recenzi. Prozatím se tedy ptejte na cokoliv vás zajímá, budeme se vám snažit odpovědět.

Diskuze ke článku
Milan
Telefon se mi libi. Mam Desire a jako uzivatele me nenapada zadny duvod proc bych mo mel vymnenit. Duvodem by byla opravdu znatelna vydrz na baterii a v tu skromne neverim nebo lepsi fotak ci pritomnost HDMI. Jinak povedeny kousek a jako vlastnik predchoziho modelu zajemcum muzu jen doporucit.
Pavel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda při použití T9 při psaní sms na telefonní klávesnici (nikoli na qwerty, ale možná to tam pracuje stejně) se zkrátí délka zprávy na polovinu? Vím, že starý Desire tímto trpěl a údajně to pak vyřešil jeden z updatů software.... Pokud zkracuje, není již nějaká informace o tom, kdy to bude napraveno? Děkuji za odpověď
týnka
Potřebuju poradit. Který? Zajímaly by mě plusy i mínusy obou těchto telefonů. Jinak děkuju za toto info o desire s a těšim se na recenzi :)
kamino
Dobrý den,
bylo by velmi zajímavé věnovat alespoň jeden odstaveček porovnání telefonů desire s a xperii neo (kterou jste také nedávno testovali). Dle mého názoru je podobnost obu telefonů velká (velikost, úhlopříčka displeje, výbava, verze operačního systému apod.). A také by mě zajímalo, který z telefonů více vyhovuje Vám?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze