HTC Desire S
recenze

HTC Desire S

Inovovaný krasavec
14

Po našich prvních dojmech a srovnání je načase se pořádně zavrtat pod kapotu následovníka jednoho z nejlepších smartphonů výrobce. Postačí vám Android Gingerbread, 5 Mpx fotoaparát a lepší výdrž ke štěstí? Jak se Desire S povedl? Na to odpoví naše další recenze.

Těžkým úkolem všech nástupců mobiních hitů je především dostát očekávání a neposkvrnit slávu svého předchůdce. Podobným cílem byl pověřen i Desire S od výrobce HTC, který následuje těžký kalibr v podobě oblíbeného HTC Desire. I přes nový design a pár vylepšení se ale jedná o starý dobrý kousek. Otázka zní, zda nám za to stojí.

Poznámka: Díky velmi podobným oblastím si dovolím některé odstavce vypůjčit z předchozích dojmů a srovnání.

Technické parametry HTC Desire S

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 59,8 × 11,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1,1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, 11 500 Kč

HTC Desire S

Design a konstrukce: kovový hezoun

Nemůžu si pomoci, Desire S je prostě nádherný kus telefonu. Zatímco původní model směřoval spíše k business klientele a se svým strohým designem nevzbuzoval přílišnou pozornost, o Desire S se to již říci nedá. Velkou měrou se na tom podílí kovové tělo se stříbrnými prvky, které neskutečně lahodí oku. Ať je to horní mřížka reproduktoru, ovládací prvky nebo zadní celistvý kus, člověk má pocit, že to sem zapadá. Přitom přístroj skvěle padne do ruky a vůbec není poznat, že váží celých 130 gramů. Opět tu nenaleznete žádné nepotřebné prvky, tenkou ocelovou čáru regulátoru hlasitosti doplňuje stejně úzké tlačítko vypínání na horní hraně telefonu. Konstrukce je díky využitým materiálům bezchybná a přístroj v ruce skvěle sedí. Jedinou výtku bych prozatím směroval na zadní kryt, který se otevírá lehce násilným způsobem a rozhodně nevzbuzuje dojem, že je tu navěky.

Dalším nesporným plusem je využití prostoru. Zatímco rozměry oproti Desire o nějaký ten milimetr polevily a přístroj se zdá opticky menší, úzčí a vůbec kompaktnější, velikost displeje se nezměnila vůbec. I displej celkově zůstal při starém, až na změnu zobrazovací technologie (ze SuperAMOLED na S-LCD, kterou používají i některé novější modely Desire). Přední strana nyní ale vypadá mnohem bytelněji, protože většinu místa zabírá právě displej.

Hned na první pohled si nelze všimnout dalších vizuálních změn. Jednou je kamerka pro videohovory, která je pěkně ve stylu stříbrného lemu reproduktoru a celkovou vizáž nijak neruší. Tou podstatnější jsou ale tlačítka pod displejem, která překočírovala z hardwarových na senzorová. Z estetického hlediska rozhodně krok dopředu, osobně ale senzorové klávesy nemám rád. Nemají totiž ten bytelný stisk a hlavně se aktivují i tehdy, když nechcete. Problém představují například při ovládání telefonu na šířku. Stačí na ně jen omylem položit prst. Podobnou věc ale přenechám k rozhodnutí čtenářům, protože si každý jistě zvykl na to své. Zmizel také optický trackpad, který už ale není tak citelnou ztrátou, jako pořádné kvalitní klávesy.

Baterie a výdrž: plusový bod pro nováčka

Desire S v těle schovává o něco silnější baterii, než jeho předchůdce. Li-lon o kapacitě 1450 mAh sice nepatří mezi nejsilnější akumulátory na trhu, to mu však nebrání předvádět uspokojivé výsledky. Jak Desire, tak Desire S jsou si využitím nesmírně podobné, při standardní zátěži, která zahrnuje volání, psaní zpráv, chvilkový poslech hudby či návštěvu internetu, však nástupce vydrží o něco déle.

Zadní kryt se vylomuje opravdu obtížně.

Problém mu nedělají dva plnohodnotné dny plné hrátek, ke konci třetího dne už se vás může začít ptát na posílení. I aktivnější využití jej nijak nevysílí a při nonstop využívání bez problémů přežije více než den. Pokud je tak kromě designu oblast, se kterou jsem byl naprosto spokojen, je to právě výdrž.

Zvuk a kvalita reprodukce: kvalitní hudba, radostný poslech

Když už mluvíme o zvuku, stojí za to zmínit především integrovaný reproduktor testovaného kousku. Tomu totiž můžete i bez připojených sluchátek pomoci funkcí SRS, která vylepší hudbu a dodá ji hloubku a lepší basy, díky čemuž už repráček nezní tak „placatě“, jako kdyby táhl přehrávanou skladbu z posledních sil, což se o Desire tak úplně říci nedá. Příjemným překvapením je také integrace ekvalizéru, který bude od verze 2.3 v Androidu standardem.

Dodávaná sluchátka rozhodně nejsou špatná, každý hudební fajnšmejkr si ale díky kontektoru 3.5 mm Jack připojí do Desire S sluchátka vlastní, nejlépe s gumovým nástavcem, který utlumí okolní hluk a dá hudební hloubce vyniknout. Problémy jsem nezaznamenal ani s kvalitou hovorů, i když by mohlo být sluchátko o něco hlasitější.

Displej a uživatelské prostředí: Android a Sense v plné síle

Zatímco samotná kvalita displeje je od originálu takřka nerozeznatelná (jak hardwarově, tak z praktického hlediska), největší změny přichází především s novou verzí operačního systému Android 2.3 Gingerbread a integrovaným prostředím HTC Sense, které takřka nemá konkurenci.

Hlavní plochy uživatelského prostředí Sense.

Přepracování se dočkalo nejen menu, kde jsou nyní tři soběstačné strany, ale také horní informační lišta, jež nyní nahradí mnohé zbytečné zkratky. Kromě aktivních procesů totiž nyní zobrazuje poslední spuštěné aplikace a dokonce se rozrostla o druhou stránku, kde máte rychlý přístup k nejčastěji používaným aplikacím (Wi-Fi, Bluetooth, Zvuk aj.).

Mnohem více vás ale do očí udeří zbrusu nové prostředí HTC Sense, které je tu tou pravou hvězdou. Pokud patříte mezi dávné uživatele tohoto skvělého systému jako autor článku, změny vás potkají téměř na každém kroku. Na první pohled je vše při starém. Opět tu máme sedm základních ploch, mezi kterými listujeme prstem a jež jsou plně k dispozici vaší fantazii. Nepočítám-li čistě vizuální změny, při starém je i výčet widgetů na plochu a ikonek aplikací. Ten pravý úžas ale přichází až se zavrtáním do nastavení.

Zamknutá obrazovka, nastavení a grafické ukázky.

Tam totiž zjistíte, že je prostředí nyní mnohem více grafické a i když často pracuje čistě na efekt, neztrácí tím rychlost ani praktičnost, což je to nejdůležitější. Veškeré náhledy a nápovědy jsou nyní pěkně barvité a velké, často ukazují i celou úvodní stránku, což velmi zjednodušuje výběr např. tapet a grafických doplňků, kde nemusíte náhad, o co že se to jedná. A pokud vám nestačí ani to, nic vám nebrání zabrousit do speciálního nastavení a změnit kompletní vzhled prostředí Sense. Je libo dřevo, nebo ocelové palety?

Vše výše vyřčené dává jasně najevo, že ušel následovník od svého předchůdce obří kus cesty nejen ze strany vzhledu. Zde ale nastává otázka, zda mu to bude k něčemu platné. Dle oficiálních zpráv má totiž i k původnímu Desire ke konci května dorazit update, který mu propůjčí veškerou sílu Desire S, alespoň co se týče operačního systému a prostředí. Jeden z nejmarkantnějších nových prvků, který by donutil přejít na novější model, je tak pouze dočasný. Je tedy pouze na vás, zda se rozhodnete počkat na vylepšení starého známého, nebo kompletně obměníte garáž.

Telefonní seznam: kvalita, která nerezaví

Kdo se kdy dostal do telefonního seznamu jednoho Androida, ten se bude cítit jako doma ve všech. Pomineme-li widget seznamu na jedné z ploch, v samotném telefonním seznamu najdete pouze tři záložky, které jednoduše řadí vaše kontakty dle abecedy, skupin a výpisu hovorů. Při prvním spuštění a napojení na vaše účty na Googlu, Facebook či Twitteru si přístroj zkontroluje všechny dostupné kontakty a automaticky doplní do seznamu, takže máte o potíž méně. Manuální linkování je taktéž jednoduché jako facka a jediné, v čem Desire S občas zlobí, je správné linkování účtu Google. Ať se snažíte sebevíc, občas zkrátka některé osoby nenajde.

Telefonní číselník, seznam a jednotlivé profily.

Po rozkliknutí některého kontaktu se dostanete na jeho osobní stránku, kde na vás čeká úctyhodné množství informací o dané osobě včetně čísel, adres, emailů či sociálních sítí. I zde můžete přepínat lišty a dostat se tak ke zprávám či updatům dané osoby bez toho, abyste museli informace pracně vyhledávat v menu. Jednoduché a praktické.

Zprávy: propojení se světem

Jak už jste mohli poznat z předchozích řádků, oblast zpráv je integrována do prostředí Sense a mrká na vás takřka z každé stránky. Můžete rychle posílat zprávy a emaily přímo z widgetu na ploše, z profilu jednotlivých kontaktů nebo hezky manuálně zabrousit do menu zpráv.

Základní složka zpráv, bubliny konverzací a virtuální klávesnice.

Psaní je radostí nejen díky kvalitní virtuální klávesnici (především pak v režimu landscape), ale také dostatečně rychlé odezvě a skvělé funkci autoopravy, která si po chvíli zvykne na váš styl psaní a vy se už tařka nemusíte dívat do bublin. Veškerá konverzace se opět objevuje ve stylu oblíbených vláken s tou kterou osobou, takže není problém rychle najít potřebnou konverzaci a zprávu.

Internetový prohlížeč, GPS a E-mail: široká paleta všech služeb

Internetové surfování bylo vždy silnou stránkou high-endových smartphonů s operačním systémem Android a nejinak je tomu i u Desire S. Stránky se načítají relativně rychle, pohyb a zoomování je také příjemně svižné. Potěší i přizpůsobování textu displeji a prohlížeč nabízí veškeré moderní vymoženosti včetně podpory Flashe 10.2. Kromě 3G a EDGE můžete samozřejmě využít hlavně bleskurychlé Wi-Fi. Zde ale přichází největší kámen úrazu přístroje. Anténa se nachází za horní částí plastového krytu a je extrémně citlivá. Během normálního užívání a držení telefonu je vše v pořádku, jakmile ale ucpete dlaní, případně jakýmkoliv jiným povrchem většinu horní části přístroje, signál drasticky zeslábne, často i úplně vypadne. Tomu můžete samozřejmě předejít opatrnějším držením, nikdy ale nevíte, kdy budete zrovna tu kterou polohu potřebovat. Tento problém dokáže opravdu otrávit náladu. Pokud ale nepočítáme tuto minelu, zážitek ze surfování je skvělý.

Internetový prohlížeč, jednotlivá okna a nastavení.

Internetový prohlížeč naležato.

Desire S přichází na trh rovnou s trojicí úderných aplikací, s jejichž pomocí se zorientujete i v uhelném dole. Je tu zbrusu nová verze Google Maps, která nabízí 3D zobrazení měst, ukládání map do mezipaměti a další užitečné funkce známé z předchozích verzí. Ve dvojici mu pomáhá Navigace, což je plnohodnotný navigační program pro dopravní prostředky, který sice nedosahuje kvalit iGo či TomTom, do městské dopravy ale bohatě postačí. Připravte si ale, že za něj vysolíte nějaký ten peníz (na bezlimitní užívání vás bude program stát necelých 40 EUR). Nakonec trojici uzavírá aplikace Locations, což je skvělý nápad pro ty z nás, kteří neoplývají neustálým připojením k internetu. Prográmek si totiž mapy dokáže stáhnout kompletně do paměti a vy tak máte celé okolí v pohodlí své kapsy. Locations také dokáže chytře označkovat ta nejzajímavější místa ve vašem okolí, takže se nestane, že byste minuli skvělou restaurace na rohu.

Google Maps, Navigace a Locations aplikace.

Email je věrný všem současným Androidům a nabízí jak pohodlného Gmail klienta, který je co se služeb týče zdaleka nejpropracovanější, tak integrovaného klienta, ve kterém se již bez problému připojíte k ostatním sítím typu Yahoo, Seznam a dalším. Všechny nabízí podrobné pohledy na doručené emaily, Gmail pak i propracovaný archiv a pokročilé volby. A pokud vám náhodou nevyhovují vestavěné aplikace, na Marketu již v současné době najdete i nabušenější emailové klienty.

GMail a integrovaný emailový klient.

Fotoaparát a video: fotím, fotíme, fotíte

Na první pohled mají Desire i Desire S naprosto totožné fotoaparáty. Oba se chlubí rozlišením 5 Mpx i možností natáčet HD video (720p). Při bližším zkoumání ale začínají vyplouvat na povrch drobná vylepšení nového modelu. Především nabízí oproti originálu funkci Touch Focus a také stabilizaci obrazu, i když všichni víme, že to ani zdaleka nemusí být výhra. Také podání barev je o něco realističtější a i v tmavších podmínkách se nedočkáte viditelného šumu. Telefon má jen tendenci lehce ubírat barvy v případě silného slunečního svitu. Celková kvalita fotografií je tak o ždibec lepší, než v případě Desire, pořád ale nemůže dosáhnout na špičky mobilního trhu a zůstává v průměru.

Prostředí fotoaparátu, efekty a nastavení.

Nemohu se nezmínit ani o samotných funkcích fotoaparátu. Opomenu-li standardní nastavení kontrastu, barev, vyvážení bílé a dalším maličkostí, Desire S září především v nabízených efektech. Ty se hezky vysunou v dodatečné liště a vy tak můžete měnit scénu na počkání. Pro příklad nabízíme tři fotografie vyfocené s pomocí tří různých efektů. Na první pohled je vidět, že to funguje skvěle a pokud se člověk alespoň trochu snaží, dokáže vykouzlit opravdu hezké fotky.

Zkušební fotografie z Desire S:

Integrované efekty - sépie, chladná modrá a zaostření.

Detaily nepostrádají ani tmavší a přibližované fotografie.

Za nahrávání videa se telefon rozhodně kvalitativně nemusí za nic stydět. I při rychlejších pohybech neztrácí ostrost a podání barev je excelentní. Možná se nakonec nedočkáte stoprocentního HD zážitku, kamerka se ale hodí nejen na momentky, což můžete posoudit i z přiloženého videa.

Zkušební video z HTC Desire S (11,79 MB, 3gp)

Multimediální funkce a aplikace: co nemám, to si stáhnu

Hudební a video zážitek byl vždy ve standardní výbavě Androidu značně rozporuplný, alespoň co se softwaru týče. Hudební přehrávač nabízí stejně jednoduchý a praktický způsob poslechu, jako všechny předchozí modely a vezmeme-li v úvahu, že se honosí hezkým Cover-flow efektem alb, nabízí toho na úvodní obrazovce opravdu málo. Malou pomocí je tlačítko menu, které vyvolá dodatečné možnosti a nastavení, které se kupodivu nedostala do samotného ovládacího prvku. Příjemným bonusem je pak velmi pohodlné dálkové ovládání na zamknuté obrazovce.

Hudební a video prohlížeč.

S přehráváním a zařazením skladeb pak nebyly žádné problémy. Vše bylo automaticky rozděleno dle interpretů, alb či žánrů a pokud se aplikaci něco nedá upřít, pak je to rychlost a jednoduchost. Potěší také podpora pro paměťové karty microSD a zvětšená interná paměť, která poslouží především pro doinstalování dalších aplikací bez nutnosti neustálého přesunu na kartu. Přístroj dokáže bez nejmenších problémů přehrát HD video s rozlišením 720p a nabízí i využití videokodeků DivX a XviD, díky čemuž nemusíte pracně konvertovat filmy a videa. Integrovaný prohlížeč zvládá videa relativně dobře, mnohem lepší však je si stáhnout přehrávač dodatečný. Díky službě Market navíc máte přístup k tunám aplikací a her, jejichž velká část je zcela zdarma.

Market, YouTube klient a dodatečné aplikace.

I v základu však nabízí Desire S úctyhodné množství programů, kde nechybí FM rádio, Quick Office a PDF prohlížeč, Facebook, Twitter, YouTube klient či skvělý prográmek SoundHound, který rozpozná cokoliv, co zrovna hraje. A pokud vám náhodou něco chybí, není problém navštívit Market.

Závěr: nástupce, jak má být

Desire S má asi jako každý přístroj své mouchy. Mezi ty největší patří rozhodně nespolehlivý Wi-Fi signál, lehce pokulhávající videokamera a fotoaparát a také relativně vysoká cena.

Oproti tomu ale nabízí svých uživatelům přitažlivý design, nádherný displej, výborný systém a uživatelské prostředí Sense, slušnou výdrž a v neposlední řadě také bohatou paletu funkcí a aplikací, se kterými se neztratíte. Vlastníte-li původní HTC Desire, doporučujeme vám si koupi rozmyslet a zvážit, zda vám novinky stojí za to. Pokud by ale měl být Desire S váš první smartphone, nepřemýšlejte a běžte do obchodu. Určitě neprohloupíte.

htc-desire-s
Klady
  • pěkný design
  • nádherný displej
  • nejnovější verze Androidu 2.3
  • prostředí HTC Sense s mnoha bonusy a vychytávkami
  • bohaté spektrum funkcí a služeb
Zápory
  • problémy s Wi-Fi
  • vysoká cena
  • slabší nahrávání videa a fotoaparát
  • krkolomný kryt baterie
Diskuze ke článku
Tom
DObry den

Ako by ste zhodnotili vydrz baterie???
Bublo
Mám Desire S a 2 dni ti vydrží bez problémov (volanie, SMS, email, stále pripojený cez Edge - 3G v mojej logalite T-mobile neponúka), ak sa nehráš tak aj 3 dni.
Anonym
Odkaz na zkušební video z HTC Desire S je nefunkční.
mucq2
můžu se zeptat majitelů jak se ukončují aplikace,bez nejákého programu ..nebo i s programen ale 100% splolehlivým ( mel sem apps killer a oběvovalo se mi tam aplikace ktery sem vubec nespustil)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze