Duel: Sony Ericsson Xperia neo vs. HTC Desire S

20

Na první pohled dva zcela odlišné telefony. Na ten druhý jsou si navzájem až příliš podobné a stávají se z nich rivalové. Jeden v plastovém, druhý v kovovém brnění, oba však vyrazili s Androidem na steč. Kdo bude po bitvě vítězně stát a dívat se z výšky na poraženého?

Před vypuknutím nelítostného souboje si, jak se sluší a patří, představíme dnešní soupeře. Na jedné straně stojí Sony Ericsson Xperia neo, stár sotva pár týdnů a právě proto vybaven Androidem 2.3 či 1 GHz procesorem. Jeho specialitou je stále ještě neokoukaný design. Na opačné straně se rozcvičuje HTC Desire S a spadající do stejné věkové kategorie. Také on nabízí stejnou verzi Androidu i 1 GHz procesor. Jeho trumfem je kovové tělo, které něco vydrží. Od začátku duelu nás dělí už jen vteřiny a stihneme tak jen popřát hodně štěstí oběma stranám.

HTC Desire S vs. Sony Ericsson Xperia neo – video srovnání

TIP! Recenze Sony Ericsson Xperia neo – Vivaz ovládnutý Androidem

HTC Desire S a Sony Ericsson Xperia neo

TIP! Recenze HTC Desire S – Inovovaný krasavec

1. kolo: design a konstrukce

V prvním kole se hodnotí zejména vzhled a celkové kvalita zpracování. Celkem logicky získává Desire S na sebevědomí. Jeho kovové tělo představuje bytelnost a honosnost v jednom. Xperia neo dělá co může. Nevrže, jednotlivé částí k sobě perfektně lícují. Jenže plast je stále jen plast. Desire S tedy zatím má navrch. Rozřešení v této kategorii rozhodně nedají rozměry. V podstatě jsou oba telefony stejné a liší se pouze v milimetrech, respektive v gramech.

Designově se oba modely velmi liší

Design se hodnotí velmi obtížně a nejinak tomu je i v tomto duelu. Xperia neo sice útočí kombinací oblých a ostře střižených linií, které se stále líbí, nicméně zcela bez šance není ani Desire S. HTC stále sází na velmi podobný design, ale kovový vzhled a námi testovaná modrá varianta působí poměrně exkluzivně.

Xperia neo vsází na plast, Desire S spíše na kovové materiály

V první kole, které bylo po celou dobu vyrovnané, si vítězný bod odnáší Desire S. Stav je tedy 0:1.

2. kolo: výdrž a ovládání

Papírově si jsou oba rivalové v případě baterie velmi podobní. Xperia neo se chlubí 1500 mAh, Desire S 50 mAh ztrácí. Teoreticky by tedy měly být podobné i výdrže na jedno nabití. Praktické testy ukázaly, že oba telefony vydrží rozhodně déle než jeden den při aktivním využívání. Opět se však potvrdilo, že telefony HTC jsou díky nadstavbě Sense trošku hladovější a Xperia neo tak přeci jen vydrží o něco málo déle. Nejde však o nijak zásadní výhodu.

Zadní kryt snadněji sundáte z Desiru S

Ovládání už vypadá zajímavěji. V tuto chvíli myslím ovládání prostřednictvím tlačítek. HTC u svých modelů stále prosazuje senzorové klávesy. Výjimkou není ani dnešní bojovník Desire S. K jeho smůle má ony senzorové klávesy velmi blízko displeje, což velmi degraduje pohodlí při ovládání. Když k tomu připočteme zapuštěné tlačítko sloužící k odemykaní, má Xperia neo celkem snadnou pozici. Ačkoliv postrádá čtvrté tlačítko s lupou, je její hardwarová trojice kláves nedostižná. Ideální velikost, ideální zdvih a jistý stisk. Odemykací tlačítko na boku je navíc snadno nahmatatelné.

HTC Desire S

Skóre je srovnáno. Výdrž mají sice oba protivníci shodnou, nicméně v ovládání vede Xperia neo. Stav po druhém kole je 1:1.

3. kolo: displej a prostředí

Schyluje se k bitvě displejů. Oba rivalové nabízejí dostatečně velké displeje, které se natáhly až na 3,7 palce. Tuto velikost lze hodnotit jako rozumný kompromis mezi velikostí displeje a velikostí telefonu. Rozlišením vychází lépe Xperii neo, která nabídne 854 x 480 pixelů. Desire S však se svým rozlišením 800 x 480 pixelů nijak výrazně nezaostává. Vyrovnaný stav trvá i při srovnání barev. Oba zobrazí shodně 16 miliónů barev. U použité technologie však nastává rozhodující souboj. Desire S tasí silnou zbraň, která nese název SuperLCD displej. Přirozené barvy a vysoký kontrast jsou hlavními výhodami. Xperia neo je značně zaskočena a její odpověď v podobě TFT panelu je velmi chabá. O zvrat se pokouší s technologií BRAVIA, která přináší výbornou čitelnost na slunci, nicméně cenný náskok si odnáší Desire S.

Sony Ericsson Xperia neo

Prostředí obou telefonů se nese v duchu Androidu ve verzi 2.3 Gingerbread. Zatímco Xperia neo připomíná spíše čistý Android a úprav není mnoho, Desire S je samozřejmě vybaven nadstavbou Sense. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného a například Sense přináší mnoho zajímavých funkcí. Ty však většinou jen duplikují funkce přítomné v samotném Androidu. Celkově mi styl menu, přehlednost a hlavně rychlost přišla o něco málo lepší v Xperii neo.

Levé tří screeny Xperia neo, pravé tři screeny Desire S

Třetí kolo bylo opět velmi vyrovnané. Displej má jasně lepší Desire S. Prostředí pro sebe sice urvala Xperia neo, ale Desire S nijak výrazně nezaostává a dostává se opět do vedení. Stav 1:2.

4. kolo: fotoaparát a videokamera

V oblasti fotografování a nahrávání videa již je jasno. Podrobně jsme se totiž srovnání věnovali nedávno v našem článku. Prakticky ve všech ohledech vyšla lépe Xperia neo, která vítězství jasně utvrdila díky funkci Exmor R, s jejíž pomocí je fotografování v šeru mnohem kvalitnější a pohodlnější. Xperia neo tak podruhé srovnává stav na 2:2.

Přečtete si: Sony Ericsson Xperia neo vs. HTC Desire S: který fotí lépe?

Prostředí fotoaparátu na Xperii neo

Prostředí fotoaparátu na Desiru S

HTC Desire S vs. Sony Ericsson Xperia neo – srovnání kamer

5. kolo: multimédia a hry

Po fotoaparátu přicházejí na řadu další multimediální funkce. Hudební přehrávače se na pohled liší. Xperia neo se drží svého rodinného standardu, zatímco Desire S ctí tradici Androidu. Jednoznačným plusem Xperie neo je ale přítomnost ekvalizéru a celkově nabídne lepší zvukový výstup než Desire S. Zcela opomenout nelze ani fakt, že k Xperii neo obdržíte rovnou 8GB paměťovou kartu. V případě Desiru S se budete muset spokojit pouze se čtvrtinovou kapacitou. Oba videopřehrávače si poradí i s HD videem do rozlišení 720p. Desire S ovšem vytahuje trumf v podobě kodeků DivX a Xvid. Tuto vymoženost Xperia neo v základu neumí.

Levé tří screeny Xperia neo, pravé tři screeny Desire S

U moderních a dražších telefonů se také hodně hledí na možnosti hraní her. Oba protivníci si přinášejí velmi slušnou hardwarovou výbavu. Pohání je shodný procesor Snapdragon s taktem 1 GHz. Operační paměť RAM hraje do karet Desiru S, který nabízí 768 MB oproti 512 MB u Xperie neo. Grafické akcelerátory zajišťuje Adreno 205. V podstatě by tedy mělo jít o stejně rychlé telefony. Maximálně by měl mít lehce navrch Desire S. Realita je nicméně jiná, přesně opačná. U obou telefonů jsme ihned po zapnutí provedli test programem Quadrant Standard. Desire S dosáhl výsledku 1158 bodů. Xperia neo jej ale překonala o více než 200 bodů a dosáhla na hodnotu 1386 bodů, což ji řadí mezi nejsilnější jednojádrové telefony na trhu.

Xperia neo v benchmarku Desire S jasně porazila

Multimediální funkce jsou víceméně vyrovnané. Desire S vládne videím, Xperia neo zase hudbě. V případě her se ale misky vah přiklonily k Xperii neo a ta se poprvé v dnešním duelu ujímá vedení. Stav po pátém kolem tedy je 3:2.

6. kolo: telefonní funkce a zprávy

Šesté kole zřejmě nepřinese žádné výrazné rozuzlení. Jelikož oba soupeři pracují pod Androidem, mají tyto funkce téměř na chlup stejné. Při telefonování získává malé plus Xperia neo za funkci potlačení šumu. U zpráv naopak stejně malé plus obdrží Desire S, za lepší klávesnici. Základní psaní je pohodlné na obou modelech, nicméně psaní speciálních znaků či číslic je rychlejší právě na Desiru S.

Porovnání klávesnic: velvo Xperia neo, vpravo Desire S

Za vyrovnaný souboj si ze šestého kola odnášejí oba protivníci po bodu. Xperia neo tak stále drží jedno bodový náskok. Stav 4:3.

7. kolo: organizační a datové funkce

Oba soupeři již vypadají vyčerpaně a vidina blížícího se konce je motivuje do posledního kola. Desire S se stále nevzdává a pokouší se aktuálně nepřívětivý stav zvrátit. A daří se mu to díky trestuhodnému zaváhání Xperie neo v organizačních funkcí. Oproti ní totiž Desire S přináší plnou verzi programu QuickOffice. Můžete tedy číst, editovat i vytvářet dokumenty kancelářského balíku. Nechybí ani patřičný program pro čtení PDF dokumentů, který Xperii neo rovněž chybí. Desire S je rázem na koni a spolu s další bohatou softwarovou výbavou v základu si kráčí pro vyrovnávací bod.

Levé tří screeny Xperia neo, pravé tři screeny Desire S

Rozjetý Desire S neponechává nic náhodě a tasí další trumf. Jeho HSDPA je limitováno až rychlostí 14,4 Mb/s. Xperia neo nabízí sice jen poloviční rychlost stahování, nicméně v našich končinách je tato výhoda Desiru S opravdu zanedbatelná. Zejména ve chvíli, kdy rychlost uploadu pomocí technologie HSUPA mají oba rivalové totožnou. Vyrovnaný boj panuje i kolem bezdrátových technologií Bluetooth a Wi-Fi. Stejně tak samotné prohlížení internetu skrze vestavěný prohlížeč rozuzlení přinést nemůže. Oba totiž disponují totožným prohlížečem. Vše se tak schyluje k velkému finiši Desiru S, který díky zvládnutým organizačním funkcím kráčí k vytouženému bodu. Xperia neo však v posledních vteřinách sedmého kola posílá tvrdý protiútok jménem HDMI konektor. Desire S nesoucí se už pomalu na vítězné vlně nestačí zareagovat.

Internetový prohlížeč mají oba modely zcela shodný

Lepší výchozí pozice Desiru S po organizačních funkcích vypadala nadějně. Absence HDMI konektoru však dovolila Xperii neo toto kolo opět srovnat a oba rivalové si na své konto připíší po jedném. bodu.

Vítěz a poražený: těsná výhra Xperie

Výsledné skóre dnešního duelu je 5:4 pro Xperii neo. Souboj tak jasně dokazuje, jak moc vyrovnané oba modely jsou. Po celou dobu duelu si byly vesměs rovnocennými soupeři a své náskoky si navzájem stahovaly. Těžko se proto doporučuje, jaký model při výběru zvolit. Desire S vyniká lepší konstrukcí, hlavně velmi kvalitním displejem a několika drobnostmi ve funkční výbavě, a to zejména video kodeky nebo kancelářskými funkcemi. Obojí se dá ale do Sony Ericssonu doinstalovat (mnohdy však za poplatek) a trumfy Xperie neo jsou navíc fotoaparát, rychlejší prostředí, kvalitnější hudební výstup, přítomnost HDMI konektoru a další drobnosti.

V takto vyrovnaných soubojích může rozhodnout cena. Xperia neo má nepatrnou výhodu, neboť ji lze sehnat zhruba o 500 Kč levněji. Její vítězství je tak stvrzeno. Hodně však záleží na vašich prioritách a pokud například nehodláte s telefonem příliš fotit, může vám stejně dobře posloužit HTC Desire S.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia neo

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 57 × 13 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

TIP! Recenze Sony Ericsson Xperia neo – Vivaz ovládnutý Androidem

Technické parametry HTC Desire S

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 59,8 × 11,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1,1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011, 11 500 Kč

TIP! Recenze HTC Desire S – Inovovaný krasavec

Diskuze ke článku
Jakub
Jaktože má neo jen 380 mb RAM a desire S 768? Vždyť neo má 512, ne?
Lukas
Nádherný článek. Někteří kritizovali, že mobilenet.cz nemá smysl, ale to je blbost! Pro mě jste skvělí s rychlými, dobře napsanými články a pěkným prostředím. Jenom s tou RAMkou má Jakub pravdu :)
Michal Pavlíček
Ohledně paměti RAM se až tak nepletu. Situace se má takto: papírově výrobci uvádějí 768 MB RAM u HTC a 512 MB RAM u Xperie neo. Uživatel má k dispozici 612 MB RAM u HTC a 335 MB RAM u Xperie neo. Po spuštění systému a všeho potřebného pro běh zlstane pro další aplikace: cca 150 MB u HTC Desire S a 120 MB u Xperie neo.
k
8GB paměťovou kartu, má v základu i Desire S.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze