Sony Ericsson Xperia neo vs. HTC Desire S: který fotí lépe?

8

Dva výbavou velmi podobné telefony, které se navíc prodávají za takřka stejnou cenu. Sony Ericsson se vytasil s 8 megapixelovým snímačem. Dokáže této výzvě konkurovat HTC, které svůj model vybavilo „pouze“ 5 Mpx optikou?

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Xperia neo – Vivaz ovládnutý Androidem

Na pultech obchodů se právě vyhřívají dvě horké novinky, které si bez dlouhých debat silně konkurují. Zatímco Sony Ericsson konečně představil velmi dobře vybavený smartphone, který však nesahá po metách nejvyšších, HTC už stihlo mnohem více a model Desire S je jen dalším v řadě. Na pohled se oba telefony značně liší. Sony Ericsson vsází na hranatější tvary a plast. HTC naopak na oblé hrany a převážně kovové materiály. Co však oba modely spojuje je podobná výbava a cenovka necelých deset tisíc korun. Než propukne samotný duel muže proti muži, ve kterém si oba modely důkladně porovnáme, podíváme se nejprve na zoubek fotoaparátům.

HTC Desire S a Sony Ericsson Xperia neo

Když se podíváme do historie, měly by být karty jasně rozdané. Sony Ericsson už několik let vyrábí telefony s velmi kvalitním fotoaparáty. Tchwajnskému HTC se naopak na tomto poli příliš nedařilo a zlepšení přinesl vlastně až letošní rok. Než se dostaneme k samotným fotografiím, zjistíme, s čím oba rivalové vyrukovali. Sony Ericsson Xperia neo neponechal nic náhodě a připravil si 8 megapixelový fotoaparát, kterému nechybí automatické ostření a přisvětlovací dioda. Jednoznačným kladem je přítomnost hardwarové spouště na boku telefonu. HTC papírově okamžitě ztrácí. Jeho fotoaparát disponuje jen 5 megapixely. Automatické ostření a LED dioda však nechybí. Bohužel spoušť je řešena softwarově, což kvalitám snímků většinou příliš nepřidá.

Čtěte: Recenze HTC Desire S – Inovovaný krasavec

HTC Desire S a Sony Ericsson Xperia neo

Aplikace fotoaparátu má každý výrobce řešenou po svém a nelze říci, která je lepší či horší. Jak Xperia neo, tak Desire S se chlubí bohatým nastavením, scénickými režimy počínaje a nastavení citlivosti konče. U obou můžete fotit prstem – podporují tak funkci touchfocus. Snadno lze měnit i rozlišení a poměr stran. Širokoúhlost si však každý výrobce vysvětlil po svém. Xperia neo prosazuje poměr 16:9, Desire S 5:3. Malým plusem pro Desire S je možnost si scénu digitálně přiblížit a to i při nejvyšším rozlišení. Xperia neo tuto možnost nabízí pouze při nastavení 2 megapixelů.

Prostředí fotoaparátu na Xperii neo

Prostředí fotoaparátu na Desiru S

Dlouze komentovat jednotlivé snímky asi není zapotřebí. Nejlépe promluví jednotlivé ukázky. Přeci jen si ale stručný komentář neodpustím. Ačkoliv fotoaparát v Xperii neo nepatří k dnešní špičce, stále dokáže překonat ten v Desiru S. Zejména ostrostí a vykreslením detailů svého protivníka Xperia neo přehrává. Také barevné podání je v případě Xperie věrohodnější. Rozdíly ale nejsou nijak markantní a i Desire S pořizuje snímky ve velmi slušné kvalitě. Svou dominanci však Xperia neo už najisto potvrdí v horších světelných podmínkách. Vděčí za to funkci Exmor R, která opravdu pomáhá a při srovnání s telefonem bez tohoto vylepšení, je rozdíl jasně vidět.

Ukázky fotografií

Při pořizování testovacích fotografií bylo na obou modelech nastaveno maximální rozlišení a automatické nastavení. Snímky vlevo náleží Sony Ericssonu Xperia neo, vpravo se prezentuje HTC Desire S.

Oba telefony pořídily slušné snímky. HTC scénu zahalilo do tmavého odstínu

Zde je opět vidět nevýraznost barev u Desire S

Krajina se daří oběma modelům

Tráva na této scéně byla opravdu zelená. HTC ji vidělo spíše do žluta.

V interiérech jsou oba modely rovnocenými soupeři

Automatika Xperie neo usoudila, že scéna potřebuje přisvětlit. Výsledek je hned lepší

Úplná tma - jednoznačné vítezství Xperie neo

Exmor R u Xperie neo odvádí dobrou práci

S šerem si mnohem lépe poradí Xperia neo

Opomenuto nemůže být ani nahrávání videa. Papírově si Xperie neo s Desirem S celkem notuje. Oba natočí záznam v HD rozlišení (1280 x 720 pixelů) s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Xperia neo však přidává i kontinuální zaostřování a navíc vám nahraje kvalitněji zvuk. Obrazovou kvalitu opět nejlépe demonstruje přímé porovnání na videu.

HTC Desire S vs. Sony Ericsson Xperia neo – srovnání kamer

V oblasti fotografování si vítězství s celkem slušným náskokem vybojoval Sony Ericsson Xperia neo. Nicméně HTC rozhodně neskládá zbraně a piluje formu na hlavní duel, který se na našich stránkách uskuteční již velmi brzy.

Diskuze ke článku
linux
Xperia Neo jasně vede.

Už víte kdy se začne na našem trhu prodávat Xperia Pro ?
Me.low
Pekne zpracovany duel, chtel bych pochvalit autora ;-) i srovnani porizeneho videa je super ;-)
kaja
Oba fotí na ho.no. Nejlepší fotomobil je Nokia N8!
kamino
To jsem přesne čekal kdo sem něco podobnýho napíše. N8 sice fotí líp ale je v něm už velmi brzy mrtvej symbian čili nemá smysl s těmito telefony vůbec porovnávat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze