Vyzkoušeli jsme Ice Cream Sandwich na HTC Desire (video)

9

V této chvíli se v Česku teprve začíná prodávat první telefon s novým Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich - Samsung Galaxy Nexus. Řada novějších Androidů se upgradu dočká v příštím roce. Majitelé starších Androidů se ale musí spolehnout na komunitu. Jejich aktuální práci jsme otestovali na postarším HTC Desire.

Ano, i na HTC Desire, jehož uživatele HTC v podstatě odsoudilo k používání zastaralého Androidu 2.2 Froyo, se dá rozběhnout nejnovější Android Ice Cream Sandwich.

oficiální fotografie HTC Desire

Jedná se samozřejmě zatím o hodně rannou testovací verzi, která slouží spíše k ověření, zda na to starý Desire ještě „bude mít“. Mnoho funkcí zatím nefunguje a stabilita samozřejmě zatím také není nejlepší. Rozhodně tedy nemůžeme v současné chvíli tuto aktualizaci doporučit k dennímu používání ani těm největším nadšencům.

Tip: přečtěte si náš podrobný blog se zkušenostmi s HTC Desire.

Na níže přiloženém videu jsme otestovali verzi Beta 0.1 dostupnou na této stránce: http://www.sandvold.as. (Právě nyní vyšla mírně aktualizovaná verze 0.1.1.)

HTC Desire a Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Mezi nejpalčivější problémy aktuálního stavu ROM patří nefunkčnost fotoaparátu a chybějící ovladače pro chipset od Qualcommu. Integrovaný grafický čip Adreno 200 tak nemůže fungovat naplno, a to je v systému, jehož GUI má být plně akcelerováno GPU, docela problém.

V současné době sice vývojáři z XDA vymysleli dočasný „hack“ a akcelerace částečně funguje, ale v tomto stavu rozhodně nemůže systém jít do stabilní verze a potažmo do oblíbených alternativních ROMek, jako je třeba Cyanogen Mod.

Potěšující ale rozhodně je, že systém sám o sobě docela funguje a i přes chybějící ovladače není až tak pomalý. Nezbývá než doufat, že se časem vývojářské komunitě podaří odstranit všechny problémy, případně jim vyjde vstříc Qualcomm a vydá oficiální ovladače.

Na závěr si ještě musím připomenout, že se samozřejmě jedná o neoficiální software, který opravdu není určený pro každodenní používání. Pokud se rozhodnete ROMku vyzkoušet, počítejte s tím, že si během procesu můžete poškodit váš přístroj. Za jakékoliv problémy nenese naše redakce, HTC, ani vývojáři žádnou zodpovědnost.

Zdroje: sandvold.as, forum.xda-developers.com

Diskuze ke článku
RadekS
Kolik zbylo volne pameti na aplikace?
Milan
Bude oficiálně/nebo neoficiálně/ dostupna 4 pro desire Z?
Petr
Dobrý den,jsem vlastníkem telefonu a zajímalo mě jak se ice cream sandwich nainstaluje do telefonu?Děkuju
Mathew
aaaargh mě hrozně štvalo jak na se na začátku pořád přesouval mezi widgetama(?). :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze