„Hejt“ na EDGE

Glosa
5
„Hejt“ na EDGE
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz

Právě jsem se vrátil z týdenního „digitálního detoxu“. Nebylo to ovšem tak očistné, jaké by to mohlo být, kdybych ho podstoupil dobrovolně. Namísto toho jsem odcestoval v čase asi o 15 let zpátky a byl odkázán pouze na EDGE. Velice brzy jsem pochopil, že tato technologie dnes uživatelům působí více utrpení, než aby byla přínosem.

Malá chalupa, na samotě u lesa, deset minut chůze od pětitisícového města na severu Čech. Člověku je už dopředu jasné, že zde nemůže očekávat excelentní pokrytí, zvláště pak kvůli okolním horám, a tak člověk s sebou pro jistotu vozí SIM karty hned všech tří operátorů. Když jsem obcházel perimetr s mobilem v ruce, pochopili to sousedé tak, že jsem je přišel pozdravit. Když jsem si dával druhé kolo s tabletem, prohodili něco v tom smyslu, že to nemá smysl. Moje závěrečné kolo s notebookem a mým zoufalým výrazem už je jenom pobavilo. Propadl jsem se v čase o nějakých 15 až 20 let zpátky, kdy jste chodívali zavolat před dům a leckdy i na kopec a o nějakých mobilních datech jste si mohli nechat jen zdát.

Lovil jsem v paměti: EDGE u nás jako první spustil T-Mobile v roce 2004. To byla doba, kdy byly na vrcholu Nokie se Symbianem a ve spojení s tímto novým a rychlým přenosem dat začala dávat smysl primitivní podoba „mobilní kanceláře“. Díky rychlosti 0,2 Mbit/s už bylo například možné stahovat i přílohy mailů a na web jste se mohli vypravit, i když neměl textovou verzi. Říkám si, že to třeba nebude tak špatné. Bylo.

Zjištění první. Moderní smartphone je s vypnutou obrazovkou prakticky „hloupý“ telefon. Všechny widgety a další věci začne aktualizovat až ve chvíli, kdy se rozsvítí displej. Při tak pomalém připojení tím ale zablokuje jakoukoli jinou akci, která vyžaduje připojení, což je v moderním pojetí naprosto vše. Kolikrát se díváte na točící se kolečko tak dlouho, než se vypne displej, mnohé aplikace rovnou hlásí offline stav nebo jsou naprosto rozhozené. A to mluvíme o jednoduchém čtení mailů nebo RSS čtečce.

Postupně se mi tak znechutilo v podstatě vše, co se s telefonem dá dělat. Omezil jsem se tak jen na nejnutnější práci, ale i zde jsem nepochodil. Nejde jen o všudypřítomnou reklamu a videa, ale i o to, že i ty nejhloupější stránky musejí být plné javascriptu a jiných blbinek, které s tak pomalým internetem nepočítají a efektivně vám zabrání se dostat k jakémukoli obsahu.

2G nejenom v úterý

Hlavou mi přitom všem bleskl nespočet nadávek na programátory, webdesignéry a jiné ajťáky, kteří sedí v práci na gigabitové optice, skrze níž vnímají celý okolní svět. V této souvislosti jsem si vzpomněl na sedm let starou zprávu, o které informoval například mashable.com. Podle ní měli programátoři Facebooku během úterků zpomalený internet tak, aby připomínal rychlosti připojení jako skrze pomalý mobilní internet. Proto se akci přezdívalo 2G Tuesdays. Nebylo to za trest ani v rámci šetření, ale aby si uvědomili, že mnoho uživatelů z rozvojových zemí přistupuje k této sociální síti právě prostřednictvím takto špatné infrastruktury.

Facebook podezírám, že to byla spíše jen marketingová akce než nějaká skutečná aktivita, ale nápad je to bezesporu zajímavý. Už jen proto, že nás nutí přemýšlet. Podobnou devalvaci totiž pozorujeme nejenom u datových přenosů. Třeba dvacet let starý počítač by dnes nerozjel vůbec nic, a to i když ho chcete používat ke stejné a nenáročné činnosti, jako je například psaní textů.

Pokrok zkrátka člověk nezastaví. A tak nezbývá než doufat, že písmeno E ve stavovém řádku našich telefonů bude brzy taková kuriozita, že jej budou lidé „lovit“, stejně jako dnes loví signál právě spuštěných 5G vysílačů.

Diskuze ke článku
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Naposledy upraveno: 30. 7. 2022 12:11
S tímto souhlasím. Škoda, že už vymizely jednoduché verze stránek, které ale splnili účel. Ono otevřít například takový IDOS třeba na babičky Nokii s KaiOS je docela utrpení, ještě nedávno ale taková verze existovala...
Janek Fanek
Janek Fanek
Ano, tak to je. Je také ale podivné, že v posledních obdobích velice často padá spojeni i v malých městech, přestože technologie pokrytí je mnohem dál než před lety. Reklamovatelné to není , jedna se o desitky minut. Může tady být souvislost se stavem světa a obávám se, že pokud bude pokračovat současná eskalace zloby, můžeme očekávat mnohem horší situaci, než je uvedeno v článku autora.
Pc Wifi
Pc Wifi
5G u me neni, ale obcas nejakym omylem padne hovor do 2G a kdepak E-DGE, me se objevi obstarozni G-PRS !!! :o)))) nastesti hned nasleduje skok do LTE+... bohuzel mas kvanta lokalit, kde by za to blby EDGE bylo vdecni, telefon u okna aby byl vubec na prijmu... no proste peklo. Nezbyva nez doufat, ze bude lepe s LTE/5G 700 a ze GSM nahradi treba 5G/900... castecne vychodisko z ne/signalu pokud se jedna o staticke misto je VoWifi...
Michal Steidl
Michal Steidl
Při čtení jsem se nestačil divit. V roce 2004 256kbps DOMÁCÍ připojení byl pro většinu Čech vysokorychlostní internet, pokud ho vůbec měli a vlastně měli doma PC. ISDN byl tehdy standard, pro většinu znamenalo připojení k internetu Telecom, i proto rostli různí lokálové a WiFi vysílače jak houby po dešti. Takže EDGE nestačil na základní práci s internetem, ale na všechnu. Jen internet sám nebyl levná věc, natož ten mobilní, ve většině případů účtovaný dle objemu přenesených dat.
Místa s 2G jsou úplně běžná, na všech horách u nás, ve spoustě úzkých údolí mezi skalami apod., takže šok autora článku mě pobavil, ale zároveň mi přišel smutný. I GPRS se dá chytit, víceméně 1-2x ročně při dovolených na horách ho na mobilu vídám. Ne všechny vysílače asi kdysi byly povýšeny na EDGE.
O neschopnosti autora blokovat reklamy a Java script na webu se rozepisovat nebudu. Konstatování, že bez internetu je chytrý telefon hloupý - nevím, jestli je to telefon. Můj telefon je i bez internetu dost chytrý - vše podstatné funguje i offline od map a navigace, přes jízdní řády až po překladač, poznámky, přehrávač atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze