Gravity Project: sci-fi skákačka pro rychlé prsty (Android a iOS)

V další softwarové recenzi se tentokrát podíváme na zoubek zajímavému počinu vývojářského studia 0.99, sci-fi skákačce Gravity Project. Můžete se těšit na podrobné zhodnocení hry, a to jak ve verzi pro operační systém Android, tak i Apple iOS.

Dojmy z verze pro Android

Ještě před samotným zhodnocením hry si dovolím jedno malé upozornění. Pokud si chcete hru opravdu naplno užít, pak doporučuji nepokoušet se ji spouštět na telefonech s procesorem s nižším taktem než 1 GHz a slabší grafikou (GPU). Ne že by hra byla až tak graficky náročná, základním předpokladem pro to aby jste v ní mohli dosáhnout kýženého cíle je ale blesková odezva, kterou levnější telefony pro méně náročné uživatele zkrátka nemají.

Menu a výběr levelů je velice intuitivní a jednoduchá záležitost

Gravity Project žánrově spadá do takzvaných 3D Runnnig Games a koncept hry je tedy velice jednoduchý. Hlavní postava jakéhosi napůl robota a napůl člověka má za úkol proběhnout uličku, ve které musí překonávat různé překážky. Pokud nepočítám několik základních nastavení, tak se v menu nachází šest sektorů, přičemž v každý z nich sdružuje celkem 5 levelů. Ty se otevírají postupně vždy po splnění toho předchozího.

Gravity Project (Android)

S vyššími levely samozřejmě stoupá obtížnost hry. Na počátku je hraní až primitivně jednoduché, překážky jsou vám do cesty kladeny jen občas, jsou malé, statické, a většinou s velkými rozestupy. To se ale spolu s tím, jak se dál prokousáváte hrou rychle mění. Po čase tak můžete narazit například na pohyblivé kostky, různá kývající se ramena, "louže" plné elektronické plazmy, laserové pruhy a podobně. Možností vyhýbání máte hned několik. Překážky můžete přeskočit, vyhnout se jim změnou gravitace, která funguje pouze asi o 30° jak doprava tak doleva nebo je v rychlosti podlézt.

Gravity Project (Android)

Ve hře je mnoho okamžiků, kdy jste nuceni tyto různé skoky velice rychle zkombinovat, což ve vás vyvolá vysokou vlnu adrenalinu, ale také "naštvanosti". S postupem času se vám totiž, ať už jste sebešikovnější, jen těžko podaří daný level vyhrát na první pokus. Sám jsem některé levely hrál znovu od začátku snad stokrát, než se mi povedlo je vyhrát. Gravity Project je kromě rychlosti vašich prstů také o tom, jak dokážete hospodařit s časem. Každý level začínáte s 20 sekundovým kreditem který neúprosně ubíhá. Vy jej můžete navyšovat sbíráním kostek, které vám vždy přidají po dvou vteřinkách drahocenného času. Jejich sbíráním ale velice často riskujete, že narazíte do nejbližší překážky. Čas lze ale také ztratit, a to pokud proběhnete zmíněnými laserovými pruhy.

Závěrečné hodnocení: 8/10

Gravity Project pro Android jsme testovali na Sony Xperii sola

Gravity Project jsem testoval na několika přístrojích. Nejdále jsem se ale dostal na Sony Xperii sola, a to především díky jejímu opravdu svižnému dvoujádrovému procesoru a špičkové grafice Mali 400, a také rozměrnému displeji s dobrým rozlišením a výbornými reakcemi. Jediné, co my hře zabránilo udělit jí plné hodnocení je grafické provedení, u kterého by ještě určitě bylo co zlepšit, a také právě nekorektní chod na slabších telefonech.

Oficiální trailer

Dojmy z verze pro iOS

Od hry Gravity Project jsem si popravdě na iOS sliboval o něco více. Ze screenshotů sa traileru nepoznáte například to, že na iPhone 4 není plynulá tak, jako je standardem u jiných her pro tento systém. Občas se mi stalo, že se na zlomek vteřiny zasekla. což je při jejím hraní fatální. Také reakce na vaše dotyky nejsou na iOS optimální. Pokud uděláte rychleji nějakou sérii pohybů (napříkald vlevo, dolů, skoč), tak se někdy stane, že se nějaký vynechá, a vy pak musíte celou úroveň opakovat znova. Možná že na iPhone 4S je situace jiná, pokud ho vlastníte a hrajete tuto hru, zkuste nám napsat do diskuse pod článkem.

Gravity Project (iOS)

Také je škoda, že ve hře není implementováno Game Center (či jiný podobný online systém, kupříkladu OpenFeint), přes které byste s přáteli mohli poměřovat své výkony a nejvyšší skóre. To je uloženo jen přímo ve hře, u každé odehrané úrovně vidíte to nejvyšší. Gravity Project není jednoduchou hrou, i první úrovně (kromě těch výukových), málokdo projde bez ztráty života hned napoprvé. Časem se bohužel hra stává poněkud stereotypní.

Gravity Project (iOS)

Závěrečné hodnocení: 7/10

Gravity Project pro iOS jsme testovali na iPhonu 4

Svým nápadem není hra nijak originální, ale pokud autoři vychytají v nějaké další aktualizaci výše popsané chyby, bude patřit mezi ty lepší hry, co na App Store můžete nalézt. Aktuálně je to pro mě však hra pouze jen průměrná, raději si zahraji Temple Run, ve kterém děláte prakticky to samé, jen se odehrává na Zemi.

Gravity Project si můžete stáhnout na Google Play a také na Apple AppStore

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze