London 2012 - Official Mobile Game: olympiáda ve vašem mobilu

1

Před týdnem jsme vám přinesli velký přehled aplikací, díky kterým můžete sledovat dění na letošních olympijských hrách ve vašem telefonu nebo tabletu. Dnes se podíváme na oficiální mobilní hru, která byla u příležitosti letošních her vydána pro Android a iOS.

Olympijské hry v Londýně se nám co nevidět přehoupnou do druhé poloviny. Drtivá většina z vás se na olympijské disciplíny podívá maximálně prostřednictvím televizního přenosu. Co byste ale řekli tomu, být přímo v centru dění? Ne, opravdu nebudeme rozdávat vstupenky, vy v centru dění nebudete jako diváci, nýbrž jako sportovci. Jak je to možné? Stačí když si do telefonu nebo tabletu nainstalujete oficiální hru, která byla speciálně pro letošní olympijské hry vytvořena. A pokud nechcete, nebude vás to stát ani korunu.

Co vše hra nabízí?

Po prvním spuštění hry si zvolíte jazyk hry, čeština bohužel chybí, ale na to už jsme z mobilních her zvyklí. Následovat bude výběr země, kterou chcete reprezentovat, i zde bohužel Česko chybí. Drobnou náplastí je to, že si můžete vytvořit svého vlastního sportovce nebo sportovkyni, podobně jako tvoříte postavičky ve hře Sims. Vybíráte hlavu, účes, oblečení a podobně.

V hlavním menu hry vidíte ve formě ikonek jednotlivé disciplíny. Můžete je hrát ve třech režimech - trénink, olympiáda a výzvy. V tréninku se jednotlivými disciplínami seznámíte a naučíte se je ovládat, poté si můžete troufnout na režim olympiády. Své výsledky můžete porovnávat s hráči z celého světa a možná i proto režim olympiády natvrdo vyžaduje aktivní datové připojení (mobilní síť nebo wi-fi). Já jsem si nejvíce oblíbil režim výzvy (v originále "challenges"), kde musíte postupně plnit v každé disciplíně dané úkoly (například nastřílet lukem určitý počet bodů či vyskočit ve skoku o tyči do určité výšky). Za plnění těchto úkolů dostáváte virtuální peníze, které vám odemknou zamčené disciplíny. Zpočátku jich je odemčených jen několik, chcete-li hrát další, musíte si je touto virtuální měnou koupit.

Tip: Olympijské hry 2012: velký přehled mobilních aplikací

Jestliže se vám nebude chtít překonávat výzvy a vydělávat virtuální peníze, můžete si je formou in-app nákupů za skutečné peníze koupit. Mimo to si lze koupit i různé oblečení a sportovní předměty, které vaši postavičku nejen obzvláštní, ale přidají ji i různé schopnosti navíc (vyšší rychlost, přesnost, sílu, výdrž, mrštnost).

Disciplíny: je jich pouze devět

Pro někoho bude možná zklamáním, že ve hře nenajde zdaleka všechny olympijské disciplíny, je jich zde pouze devět. Jde o běh na 100 metrů, překážkový běh na 110 metrů, trojskok, skok do výšky, 100 metrů plavání volným stylem, 100 metrů plavání motýlkem, kajak (K1), střelba na letící terč a lukostřelba. Je škoda, že autoři nevyměnili jeden běh a jedno plavání za nějaké dvě jiné disciplíny, hra by byla o něco pestřejší. Pokud zajdeme do detailů, pak si možná všimnete, že některé z disciplín jdou vyloženě proti svým pravidlům, například v běhu závodí najednou muži i ženy.

Osobně se mi ze všech nabízených disciplín nejvíce líbí lukostřelba a střelba na terč, jelikož v nich jste ušetřeni zběsilého mačkání tlačítek při běhu nebo rozběhu, o tom ale až v dalším odstavci, kde se na ovládání podíváme podrobněji.

Ovládání: náročné pro palce

Patrně největším oříškem pro autory této i podobných sportovních her je ovládání. Přece jen je to něco jiného, než například řídit na dotykovém displeji auto nebo utíkat v nějaké adventuře s panáčkem. Autoři nepřišli kromě kajaku s ničím vyloženě inovativním, v disciplínách, kde je potřeba běžet, musíte co nejrychleji mačkat oběma palci tlačítka na displeji, stejně jako v plavání. Ve skocích do výšky a do dálky následuje ještě stisk a puštění tlačítek v tom správném okamžiku. Jediný kajak je zajímavý tím, že musíte pohybem telefonu / tabletu napodobit máchání veslem. Střelba na letící terč a lukostřelba též využívá akcelerometr, zde je ale cílem přesně zamířit a v tom správném okamžiku vystřelit.

Grafika: velmi povedená

Na grafickém zpracování si evidentně dali autoři hodně záležet a není se co divit, když právě tato hra oficiálně reprezentuje letošní olympiádu na poli mobilů a tabletů. Je dobře optimalizovaná, rozběhnete ji bez cukání i na slabších telefonech. Já jsem ji testoval na Samsung Galaxy S II, iPhonu 4 a novém iPadu, na všech běžela plynule ve všech disciplínách.

Vyplatí se koupit placenou verzi?

Na Google Play či App Store najdete dvě verze této hry. První je zdarma, druhá je placená. V čem se liší? U placené verze dostanete navíc nějaké mince, více výkonnostních bodů a dvojitou odměnu za dosažené výkony. Totéž si můžete dokoupit prostřednictvím in-app nákupů, ale stejné množství toho všeho by vás vyšlo pětkrát dráže. Z vlastních zkušeností ale mohu říct, že neplacená verze bez problémů postačuje. Mince, které potřebujete pro odemykání dalších disciplín, si můžete vydělat poměrně snadno přímo ve hře. Sice to nebude hned, ale aspoň budete mít motivaci hrát.

Závěr

London 2012 - Official Mobile Game je vcelku zajímavou hrou, ale není rozhodně žádným trhákem. Můžete si s ní zpestřit letošní olympijské hry a vyzkoušet si, zdali byste alespoň formou hry zvládli nějakou z disciplín na zlatou medaili. Která z disciplín vás nejvíce zaujala?

Stáhnout London 2012 - Official Mobile Game pro Android

Stáhnout London 2012 - Official Mobile Game pro iOS

Hodnocení: 7/10

Diskuze ke článku
G
Grafika supr, ale ten pocit z hraní je nic moc, ovládání je na dvě věci, na tom měli trochu zapracovat. Když jsem hrál summer games od playmana na své staré nokii tak to byl jiný pocit z hraní. To jsem u toho strávil hodiny a překonávál pořád svoje rekord. Tady u té hry na to nemám chuť ani náladu, nedotaženost této hry (hlavně ovládání a další menší detaily) mě od toho odrazuje a nenapraví ani pěkná grafika.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze