Google slaví vznik Československa a zpřístupňuje výstavu Národního muzea online

1
Google slaví vznik Československa a zpřístupňuje výstavu Národního muzea online
  • Google se dnes připojuje k oslavám 100. výročí vzniku Československa a svou domovskou stránku mění speciálním Doodlem s koláží Pražského a Bratislavského hradu
  • Výroční domovská stránka zároveň odkazuje na virtuální podobu Česko-slovenské výstavy Národního muzea zpřístupněnou na platformě Google Arts and Culture
  • Tretry Emila Zátopka, první olympijskou medaili československého závodníka či prapor amerických Čechů z pouti do Národního divadla z roku 1885 si tak může detailně prohlédnout úplně každý – online a bez dlouhého čekání

Domovskou stránku českého a zároveň i slovenského Googlu dnes zdobí speciální Doodle vytvořený k oslavě 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Doodle vyobrazující Pražský a Bratislavský hrad v oválném rámečku vytvořila sanfranciská animátorka Cynthia Cheng. V poslední době specificky české Doodly oslavily například 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu nebo 605. výročí Staroměstského orloje.

Výstava v muzeu i na internetu

Jak se zpočátku nereálný projekt Československa stal skutečností, která ovlivnila životy milionů obyvatel nového státu? O tom pojednává Česko-slovenská výstava Národního muzea vytvořená ve spolupráci se Slovenským národným muzeem, kterou dnes Muzeum otevírá brány své nově zrekonstruované historické budovy. Každý, kdo by chtěl na výstavu nahlédnout, ale v nejbližší době se nedostane do Prahy, si ji může jednoduše prohlédnout online, a to díky jejímu umístění na platformě Google Arts & Culture.

Arts & Culture

Google Arts & Culture si klade dva hlavní cíle. Kromě toho, že poskytuje všem a všude přístup k umění a kultuře, je zároveň inovačním partnerem kulturního sektoru. Spolupracuje s kulturními institucemi po celém světě a pomáhá jim prostřednictvím špičkových technologií sdílet a uchovávat kulturní dědictví,“ říká produktová manažerka Google Arts and Culture Liudmila Kobyakova a dodává: „Velmi nás těší, že jsme u příležitosti 100. výročí založení Československa mohli online zpřístupnit i vybrané artefakty ze sbírek Národního muzea.

Výstava je rozdělena do několika sekcí, kterými jsou Vznik Československa, Volný čas, Sport a Víra v éře Československa. K vidění je mnoho zajímavých exponátů dostupných i v rámci virtuální prohlídky jako například tretry Emila Zátopka, první zlatá olympijská medaile pro československého závodníka z roku 1924, kronika trampské osady Hebron či Zlatá růže z Velehradu.

Co je Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovské stránce vyhledávače, které Google pravidelně připravuje u příležitosti různých svátků nebo událostí. Někdy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí. Tuto tradici odstartovali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodlů začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Googlu Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes. Od roku 1999 již stihl Google vytvořit přes 2 000 unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím.

Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly. Mezi další známé české Doodly patří i ten k oslavě 605. výročí Staroměstského orloje z roku 2015, který si na domovské stránce Googlu mohli prohlédnout uživatelé v 38 zemích světa, nebo Doodle k 50. výročí první zmínky o Járu Cimrmanovi z roku 2016. Během desetileté éry vznikla také řada dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického.

Google Arts & Culture přibližuje na dosah ruky více než 1 500 muzeí ze 70 zemí. Je to jedinečná cesta, jak se ponořit do světa umění, historie a divů světa od Van Goghových maleb ložnice po celu, ve které byl vězněn Nelson Mandela. Aplikace Google Arts & Culture je zdarma dostupná na internetu a pro mobilní telefony s operačními systémy iOS a Android. Tým Google Arts & Culture pomáhá od roku 2011 kulturním institucím se zapojením inovací. Pracuje na technologiích, které pomáhají uchovávat a sdílet kulturní dědictví a umožňují kurátorům vytvářet podmanivé výstavy – online, offline i přímo v muzeích. O nejnovějších aktivitách se můžete více dozvědět na oficiálním blogu Googlu.

Stáhnout Arts & Culture

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Google Arts & Culture v číslech:

  • Více než 1 500 kulturních institucí ze 70 zemí. Najděte je na mapě.
  • Více než 6 milionů fotografií, videí, rukopisů a dalších dokumentů popisujících umění, kulturu a historii.
  • Více než 7000 online výstav.
  • Speciální Art Camera vytvořila již více než 5 000 fotografií uměleckých děl z celého světa v ultra-high rozlišení.
Diskuze ke článku
Pesedm
Nás Google by tak nejvíce vábilo,
natírat celý svět na bílo.

Bílá, bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila.
Bílá vrána, bílá noc, bílé není nikdy moc.

Google vy jste snad šílení,
okamžitě nechte bílení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze