Google Asistent je zase chytřejší. O hodně

2
Google Asistent je zase chytřejší. O hodně
  • Google Go umí překládat/předčítat texty z okolí
  • Google Duplex za vás vyplňuje formuláře
  • Google Asistent se dá ovládat jenom hlasem, na mobil už skoro nemusíte sahat

Jak se dalo čekat, Google zaměřil svou pozornost také na umělou inteligenci a její služby lidem. Mottem celé konference bylo, že se Google posouvá od společnosti, která nám pomáhá najít informace na internetu, ke služebníkovi, jenž za nás věci rovnou udělá.

Google Go: namířit a nechat si přečíst/přeložit.

Mohli jsme se tak podívat na novou verzi vyhledávače pro ty nejlevnější telefony s cenovkou okolo třiceti dolarů. Ty jsou určeny pro rozvojové země, kde je negramotnost velký problém. I takto levný telefon je ale dostatečně chytrý na to, aby svým uživatelům přečetl nápisy z okolního světa a umožnil jim provádět zdánlivě běžné činnosti. A nemusí se to týkat jenom těchto případů – stačí se ocitnout v cizí zemi a záhy můžete být také „analfabetem“ bez ohledu na vaše vzdělání. Google ale pro vás nápisy přeloží.

Google kliká za vás

Na druhém konci světa řeší zase jiné problémy. Třeba takové objednání auta z půjčovny vypadá sice jednoduše, ale zahrnuje to mnoho obrazovek, kde vyplňujete stále tytéž údaje. Google Duplex to ale zvládne udělat za vás. Vždy jen zkontrolujete, zda údaje (které si například vytáhne z vašeho kalendáře nebo mailu) vyplnil správně a jedním tapnutím pokračujete dál. Podle Googlu navíc není nutná žádná příprava ze strany firem, umělá inteligence by si měla poradit se vším.

Google Duplex
Google Duplex to odkliká za vás.

Největší potlesk ale sklidil inovovaný Asistent. Nepředvedl sice nic úplně nového, ale alespoň podle demonstrace bylo vidět, že zase urazil velký kus cesty. Zcela bez problémů zvládá pokračující konverzaci, takže mu zadáváte příkazy stejně přirozeně, jako byste mluvili se živým člověkem. A nejde jen o spouštění aplikací, ale i o jejich ovládání anebo zadávání textu. Asi nejpůsobivější byla ukázka psaní emailu, kdy asistentovi nedělalo problém, když jste se uprostřed psaní textů rozhodli doplnit předmět. Na pódiu takové věci vypadají vždy působivě, ale praxe pak ukáže.

Google Asistent
I takto složitý email můžete diktovat svému Asistentovi.

Pokud čekáte, že výše popsané služby budou omezeny na angličtinu a případně další vybrané jazyky, tak se nepletete. Ale ani Američané si nezačnou svého superchytrého asistenta užívat ještě dnes. Má totiž přijít prozatím jen na nové Pixely, a to „někdy v průběhu roku“, což může být klidně až za šest měsíců.

Diskuze ke článku
Honza
Takže někde daleko na západě existuje něco jako google asistent? Zajímavé.. Snad to jednou moje vnoučata budou moci vyzkoušet :D
woji
k čemu nám to je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze