Google zneužívá své dominance v Androidu, tvrdí Evropská komise

Do nových problémů se dostává americký softwarový gigant Google. Na jeho počínání se totiž opět zaměřila Evropská komise, které se nelíbí údajné zvýhodňování vlastních aplikací Googlu v systému Android, které komise nepovažuje za férové vůči ostatním. V krajním případě Googlu hrozí i vysoká pokuta.

Google logo 2015

Evropská komise v rámci svého úvodního šetření přinesla informace o údajném zneužívání dominantního postavení Googlu v rámci operačního systému Android a vyzvala Google k vyjádření a případnému zjednání nápravy. Základním problémem mají být aplikace, které běžně nacházíme v operačním systému Android, souhrnně Google Mobile Services (GMS), a které Google nutí výrobcům telefonů a tabletů s tímto systémem předinstalovávat v případě, že chce výrobce používat Google Play Services a používat značku Android. Jmenovány jsou i konkrétní příklady aplikací. Má jít zejména o vyhledávání Google Search, internetový prohlížeč Google Chrome nebo mapovou aplikaci Google Maps. Na jednu stranu se zdá, že předinstalované aplikace přinášejí uživatelům výhodu, neboť ihned po prvním zapnutí mají k dispozici základní balík aplikací. Protiargumentem nicméně je, že mnozí uživatelé již tím pádem neobjeví konkurenční aplikace a výchozí aplikace od Googlu nelze ze systému ani odinstalovat.

Přečtěte si: Kanadská policie má od roku 2010 přístup ke zprávám BlackBerry

Evropská komise

K celé události se již vyjádřila Margrethe Vestager, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, která uvedla, že Google jednoznačně zneužívá své značně dominantní postavení na trhu a nastoluje neodůvodněná omezení a podmínky pro výrobce přístrojů s operačním systémem Android. Google dle očekávání stejného názoru není. Jeho zástupce Kent Walker uvedl, že ekosystém systému Android je založen na otevřenosti a inovacích. Současně s tím hodlá Google údajně prokázat, že Android je naopak vhodným systémem nejen pro konkurenci, ale také pro koncové spotřebitele.

TIP! Google Kalendář dostane aktualizaci: plnění vašich cílů bude hračka

Spor ještě zdaleka není u konce. Google nyní dostal od Komise čas na odpověď, je však pravděpodobné, že s vysvětlením Googlu Komise spokojena nebude, vyzve jej k nápravě a případně zahájí s Googlem formální řízení pro zneužití dominantního postavení na trhu. Výsledkem poté může být nejen příkaz pro Google nenutit výrobce k předinstalaci některých aplikací a svého vyhledávače, ale samozřejmě také značná pokuta. Ta může dosáhnout v přepočtu až 179 miliard korun, což je desetina celkového zisku Googlu za rok 2015.

Zdroje: cnet.com, europa.eu, reuters.com

Diskuze ke článku
Lafi69
Díky bohu za Evropskou komisi a další EU instituce... bez nich bych vůbec nevěděl co si počít... tuze zlý gůgl nám nutí jeho služby a díky tomu jsem do dnešního dne nezačal řádně používat například bing :(
Bota
celé to začalo s chudákom Mrkvosoftom, ktorý musel nasadiť appku Výber prehliadača a doteraz mi prišlo dosť divné, prečo ten istý problém nerieši (zbytočne) EK aj u Googlu a Apple. Otázka znie kedy sa pustia do Apple.
maser
Hodný ouřada nás ochrání... stačí každý měsíc platit výpalné.
Xwert Is
Xwert Is
EÚ a ich zbytočne platený úradníci do problému nevidia a rozhodujú pri tom o všetkom. Ako môže nejaký tajtrlík v EÚ parlamente rozhodovať napr o kravách na farme keď v živote videl kravu len na obrázku ? ... Logika koniec...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze