Google tlačí vývojáře do 64bitových aplikací. Čas mají do srpna 2021

6
Google tlačí vývojáře do 64bitových aplikací. Čas mají do srpna 2021
  • U Applu se staly 64bitové aplikace normou již v roce 2017
  • Kvůli výskytu Androidu na množství nestandardních zařízení je rozšíření výlučně 64bitových aplikací značně komplikovanější

Mobilní technologie se neustále vyvíjí a výkon dnešních smartphonů si v mnohém nezadá ani s klasickými počítači. V souvislosti s rostoucími nároky uživatelů a stále lepším hardwarem se Google rozhodl zatlačit na vývojáře a přinutit je vyvíjet všechny nové aplikace v 64bitové verzi.

Anroid 64bitové aplikace timeline
Časová osa prozrazuje, že v srpnu 2021 již nebudou „ne-64bitové“ aplikace nabízeny smartphonům s 64bitovou architekturou.

Hlavním důvodem je možnost využití plného potenciálu výkonu smartphonů. Spokojenější by však zároveň měli být i uživatelé – ti by měli ocenit lepší výkon například při hraní her. Vývojáři se navíc nemohou vymlouvat na to, že nebyli na nic upozorněni předem, Google s tímto požadavkem totiž přišel již v roce 2017 (viz. časová osa). Nyní však dostali vývojáři pevně stanovené časové ultimátum, kterého se musí držet, neboť začátkem srpna 2021 budou všechny aplikace, které nepodporují 64bitovou architekturu, automaticky vyřazeny z Obchodu Play (pochopitelně s výjimkou zařízení, která 64bitovou architekturou nedisponují).

Rozdílnou situaci můžeme pozorovat u Applu, kde se staly 64bitové aplikace normou již od roku 2017 s nástupem iOS 11. V případě Googlu se však operační systém Android vyskytuje na nepřeberném množství různě výkonných smartphonů, tabletů, chytrých stojánků, ale i dalších netradičních zařízení, takže je zde situace mírně komplikovanější.

Diskuze ke článku
Řezňýk
V těch 64 bitech se už nějaké to šmírování snadno schová. Když jsme měli osmibitové počítače, tak bylo přesně jasné, co jaký program dělá, uživatel nad tím měl kontrolu.
chybka
"Mobilníníní technologie” na zacatku textu
Petr
Doted polovina her, co jsem si kdysi koupil, na iOS11 nejede = totalne vyhozene prachy

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze