GadgetMix z CES 2015: připojitelná termokamera i chytré ponožky

1

Na právě skončeném veletrhu CES 2015 byla kromě nových modelů smartphonů, tabletů a další spotřební elektroniky k vidění i celá řádka gadgetů a příslušenství. Vybrali jsme pro vás z této široké nabídky inteligentní ponožky a opasek, zajímavé odolné pouzdro pro iPhony a připojitelnou termokameru.

Chytré ponožky zmapují každý váš krok

Sensoria Socks

Jedním z hlavních témat letošního ročníku veletrhu byly wearables, tedy nositelná elektronika. Nemusí se však vždy jednat o chytré hodinky nebo fitness náramky. Zajímavým nápadem, který oceníte, zejména pokud se vám zdá, že je fitness náramek málo přesný, jsou chytré ponožky Sensoria Socks.

Ty jsou protkány tlakovými snímači, které sledují nejen, kterou částí chodidla se právě dotýkáte země, ale počítají i kroky a rytmus vaší chůze nebo běhu. Ponožky, které je možné prát v pračce, se jednoduše připojí k lehkému inovativnímu nákotníku, přes který se naměřené údaje synchronizují prostřednictvím Bluetooth s aplikací Sensoria Fitness, která je k dispozici pro Android, iOS a je možné se přihlásit i do Windows Phone Preview. V aplikaci si můžete přizpůsobit cvičení. Sledovat všechny parametry a k dispozici je i osobní virtuální trenér, který vám poskytuje během běhu zpětnou vazbu.

Chytré ponožky Sensoria Socks v tuto chvíli ještě nejsou k dispozici a v oficiálním eshopu si je můžete pouze předobjednat s dodáním v zimě 2015. Sada se dvěma páry ponožek a dvojicí nákotníků však vyjde na 149 dolarů (3 528 Kč). Další samostatný pár ponožek bude stát 49 dolarů (1 160 Kč).

Ideální pouzdro pro sportovce a zapomnětlivé

Beeline case

Koupě nadupaného smartphonu není levná záležitost a o iPhonech to platí dvojnásobně. Než se strachovat, že se vám rozbije, je proto vhodné investovat do kvalitního pouzdra. Nejrůznějších více či méně odolných pouzder je na trhu celá řada, to které přivezla na CES společnost Beeline však přece jen vyniká. Beeline Case ocení zejména aktivní lidé, snowboardisté, lyžaři a další sportovci. Dokonalou ochranu telefonu zajišťuje kombinace měkkého vnitřku, který tlumí nárazy, a tvrdé skořápky.

Specialitou pouzdra je však skrytá cívka se 76,2 centimetrů dlouhým karbonovým lankem, které ovládáte pomocí tlačítka na zádech telefonu. Lanko je zakončeno masivní karabinou, kterou může připojit na cokoli od svého opasku až po popruh batohu. To vám zajistí, že telefon nikde neztratíte.

Beeline case jsou k dispozici v široké škále barev a vzorů nejen pro nové modely iPhone 6 a iPhone 6 Plus, ale i pro starší iPhone 5. Jejich cena v oficiálním eshopu je však poměrně vysoká a pohybuje se od 59,99 do 69,95 dolarů (1 421 až 1 656 Kč). Vzhledem k pořizovací ceně iPhonů je však jistota, že ho neztratíte, k nezaplacení.

Motorizovaný pásek pro pohodlí i fitness

Belty Smart

Obvod pasu není neměnný, během dne se mění. Záleží přitom nejen, jak moc jste najedení, ale i jestli zrovna stojíte nebo sedíte. S inteligentním motorizovaným páskem Belty Smart od společnosti Emiota však již odpadne povolování opasku po dobrém obědě.

Pásek v sobě obsahuje drobné motory, které pásek automaticky povolují a přitahují, jak je třeba. Belty Smart však funguje i jako fitness tracker. Uvnitř se nachází malé senzory, akcelerometr a gyroskop, takže Belty Smart ví, jak moc jste v pohybu a dokáže i zavibrovat, aby vás upozornil, že je třeba se hýbat. Přes Bluetooth je navíc připojený k aplikaci ve vašem smartphonu, ve které se ukládají všechny nasbírané informace.

Belty Smart byl na CES prezentován pouze jako prototyp. Na trh by se měl dostat ještě letos. Velkou neznámou je však jeho cena. Podle výrobce se jedná o high-endový produkt a tomu jistě bude odpovídat i vysoká cena.

Termokamera pro každý smartphone

FLIR One

Už na loňském ročníku veletrhu CES představila společnost FLIR zajímavou termokameru zabudovanou do pouzdra pouze pro iPhone 5. Letos však přišla s inovovaným modelem FLIR One, který je možné připojit k takřka libovolnému smartphonu.

Nový FLIR One již není součástí pouzdra, ale jedná se o přídavný modul, který můžete připojit k libovolnému zařízení s microUSB nebo Lightning. Je vybavený vlastní baterií, takže vám nevyčerpá baterii telefonu a proti předchozí generaci dostal i lepší senzor a další zajímavé funkce, jako jsou různé filtry nebo dokonce časosběrné video.

Tato hračka, kterou ocení nejen profesionálové na zjišťování úniků tepla, se dostane na trh koncem tohoto roku. Cena termokamery by se měla pohybovat mezi 200 až 300 dolary (4 750 až 7 126 Kč).

Zdroje: sensoriafitness.com, beelinecases.com, mashable.com, phandroid.com, flir.com