Autonomní F 015 od Mercedesu už jezdí v ulicích

9

Prakticky každá automobilka dnes vyvíjí svůj vůz budoucnosti. Nejinak to má i Mercedes, který šel při představování svého vozu budoucnosti opravdu daleko. Představení se odehrálo na detroitské Motor Show a později také na lednovém CESu. Koncept Mercedesu se jmenuje F 015 Luxury in Motion a podle automobilky ho budeme v roce 2030 běžně potkávat.

TIP: Mercedes-Benz F 015: samořídicí auto budoucnosti pro náročné

Mercedes Benz ukázal v lednu na mezinárodním veletrhu CES svůj samořídící vůz, který byl v několika posledních dnes spatřen na různých místech po celém San Franciscu. Díky neprůhledným bočním okénkům se nevědělo, zda vůz se po městě pohyboval zcela sám či za pomocí řidiče. Samotný Mercedes však serveru SlashGear řekl, že na řízení vozu dohlíží řidič. Kvůli velkému zájmu médii o tento vůz se Mercedes rozhodl stáhnout testovací kusy z města, aby nemohly být pořízeny žádné záznamy.

Mercedes Luxury in Motion

Mercedes tvrdí, že do patnácti let vyroste na celém světě dalších patnáct nových měst, jež budou mít více jak jeden milion obyvatel. Přelidnění je podle automobilky nevyhnutelné a jedním z mála míst, kde si budeme moci užít soukromí má být právě automobil.

Mercedes Benz F 015 je velkým pohledem do budoucnosti. Po otevření dveří, které se otevírají protisměrně, se vám dostane pohled na moderně vybavený „sálonek“, ve kterém vše ovládáte pomocí dotykových displejů, kterých se zde nachází hned šest, gest či pouhým pohybem očí. Na displejích si můžete cestu zpříjemnit oblíbeným filmem, surfováním na internetu nebo sledováním dopravní situace. Vozu nechybí volant ani pedály, ale pokud se vůz přepne do autonomního režimu, tak právě pedály bude hledat marně. Veškerá chytrá technika, která je zde používána, jako je například asistent pro jízdu v pruzích nebo adaptivní tempomat, je totožná s tou, kterou najdete v Mercedesu Benz třídy S.

Podle automobilky bychom podobně zaměřené automobily měli na běžných silnicích potkávat v roce 2030.

Zdroje: slashgear.com, carmagazine.co

Diskuze ke článku
Marek
U minulého článku se autor článku ohradil, že nepíšete o PC, protože jste web o mobilních zařízeních. Ano, auto je sice mobilní, ale to loď, vlak a letadlo taky, znamená to, že budete psát i o nich, když píšete o autech? Nebo již opravdu nemáte o čem psát a jste stále horší a horší? :-)
Alfonz
Auto ktoré vie samé šoférovať? Za 30 rokov ich budú možno plné cesty. Keď si predstavím že nasadnem do auta a zapnem autom. riadenie a volant sa sklopý do palubovky a budem iba tak sedieť tak je to dosť zvláštne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze