V zákulisí CES: video, jak to vypadá na veletrhu v Las Vegas

3

Celý minulý týden jste mohli sledovat naše zpravodajství z veletrhu CES v Las Vegas a mnoho článků i videí vychází ještě tento týden. Řadu z vás zajímalo, jak to na takovém veletrhu vypadá z pohledu novináře, jaký máme celý den program a jaké máme zázemí. Natočili jsme tak pro vás krátké video, ve kterém vám dění na veletrhu i v Las Vegas trochu přiblížíme.

CES je největším veletrhem spotřební elektroniky na světě. Letos na něm vystavovalo více než 3 600 společností a dohromady jeho branami prošlo 170 tisíc návštěvníků. A to už je pořádná porce lidí, kteří se zamíchali do jinak neustále pulzujícího Las Vegas, které nespí ve dne ani v noci.

Zákulisí veletrhu – CES 2015

Právě město konání dává veletrhu unikátní náboj. Tiskové konference a prezentace se konají v opulentních hotelech s unikátním výhledem na zářící strip a americká organizace je takřka dokonalá. Ale naopak věčně ucpané ulice dokážou při přesunu mezi prezentacemi, které se konají na opačných koncích známého Las Vegas Boulevardu, pěkně potrápit. Veřejná doprava v Americe moc nefunguje a tak zbývají pouze taxíky nebo monorail.

CES Las Vegas

Veletrh začíná sice až v úterý, už několik dnů předtím ale máme my, novináři, rušno. Už o víkendu totiž společnosti pořádají první tiskové konference a prezentace. Některé firmy, jako například letos Acer, na veletrhu ani nevystavují a své produkty ukazují vybraným novinářům v hotelovém pokoji.

Vše je završeno v pondělí takzvaným press day, na který se těšíme a zároveň ho nenávidíme zároveň. Tento den totiž znamená šňůru tiskových konferencí, na kterých výrobci představují své nové zajímavé produkty, ale také všudypřítomné fronty, strkanice a stres, a to od brzkého rána až do pozdního večera. Protože se výrobci chtějí blýsknout, rádi pořádají tiskovky v různých hotelech, a to vyžaduje rychlé přesuny. Novinky ale většinou stojí za to. Během dne je nutno také ulovit kvalitní internet a nahrát velká videa a fotografie do redakce, aby bylo vše na ráno v Česku, vzhledem k časovému posunu, nachystáno. A co se nepovede přes den, nahrává a píše se do noci až brzkého rána druhého dne, kdy už je potřeba znovu vstávat a tentokrát už zamířit do výstavních prostor.

670 kilometrů výstavních ploch láká své návštěvníky od rána do večera a vystavuje zde řada velkým společností i malé startupy. Ne všechny firmy opět vystavují zde, například Lenovo své novinky ukazovalo novinářům v saloncích některých luxusních hotelů. A zrovna na stánku Lenova jste mohli potkat leckoho, třeba Ashtona Kutchera, který si zde prohlížel produkty, na kterých spolupracoval. V průběhu dne nachodí novináři po výstavních plochách desítky kilometrů, několikrát denně se hodí i zastavit v press centru a na zkontrolovat, jak rychle se nahrávají videa na dost pomalém internetu. Potěší, že CES novinářům zajišťuje snídani i oběd přímo v press centru, což šetří čas.

Řada zajímavých novinek z veletrhu CES

Novináři ale nejsou jediní účastníci, na CESu se to hemží analytiky a samozřejmě prodejci nebo naopak nákupčími, kteří zde mezi sebou mají řadu schůzek. Veletrh slouží totiž nejen k ukazování novinek, ale především k setkávání.

V průběhu veletrhu se koná i řada doprovodných akcí, třeba na CES Unveiled a Showstoppers vystavují malé startupy a ukazují své, často hodně originální, novinky. Mezi nimi se proplétají novináři a snaží se ulovit ty nejzajímavější pikantnosti. Tyto akce trvají několik hodin, opět se konají mimo výstavní prostory a mezi účastníky jsou velmi oblíbené. Kromě zajímavých novinek se totiž i dobře nají.

Kromě výrobců televizí, mobilů a další elektroniky objevily letos veletrh ve velkém i automobilky, které na venkovní výstavní ploše mezi halami i v nich představují své inovace na poli multimediálních systémů.

CES je originální všehochuť nejmodernějších technologií, luxusního prostředí a zajímavých osobností a už se těšíme na začátek roku 2016, kdy veletrh opět otevře své brány návštěvníkům.