GadgetMix: visací zámek s Bluetooth a speciální motocyklová helma

7

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu se zajímavými mobilními gadgety, která sbírají prostředky na serverech komunitního financování, jsme pro vás vybrali zajímavý visací zámek, k jehož odemčení a zamknutí vám postačí smartphone. Dalším gadgetem je pak futuristická motocyklová helma plná elektroniky.

První visací zámek ovládaný přes Bluetooth

Zámků, které je možné odemknout přes mobilní telefon, existuje již celá řada. Na Kickstarteru však nyní úspěšně sbírá podporu zajímavý visací zámek Noke, který je možné ovládat přes Bluetooth. Využít ho můžete kdekoli, kde klasický visací zámek, ať již k zajištění řetězu nebo lanka poutající kolo, na skříňku nebo dveře.

Jediným rozdílem je, že odemykání probíhá prostřednictvím aplikace pro Android a iOS. Kromě toho, že nebudete muset nosit klíč nebo si pamatovat číselný kód, můžete v aplikaci zámek jednoduše sdílet, ať již jednorázově, tak například v konkrétní dny a časy. V aplikaci, pak budete mít přehledný výpis, kdy jste odemkli nebo zamkli zámek vy nebo uživatelé, kterým jste to povolili. K přenosu dat mezi zámkem a aplikací pak funguje prostřednictvím Bluetooth 4.0, který používá 128bitový AES CCM šifrovací algoritmus.

Přitom se nemusíte bát, že zámek, pokud zapomenete telefon nebo se vám vybije, neodemknete. i na tu situaci autoři Noke pamatovali. Jejich patentovaná technologie Quick-Click, umožňuje vytvořit vlastní přístupový kód složený z krátkých a dlouhých stisknutí podkovy zámku.

Aby zámek plnil svou úlohu, není důležitý ani tak systém zamykání, ale aby byl i dostatečně robustní a pevný. K jeho konstrukci byla proto použita kalená ocel a bór. Protože je Noke určený i pro venkovní použití. Nemohl výrobce podcenit ani odolnost vůči vodě, která je zajištěna díky čtyřem silikonovým těsněním a také díky tomu, že zámek postrádá jakákoli vnější tlačítka.

Knoflíková baterie v zámku vydrží více než rok provozu a na to, že dochází, budete upozorněni v aplikaci. Podle výrobce je její výměna snadnější než v dálkovém ovladači a stačí u odemknutého zámku odšroubovat zadní kryt. Ani kdybyste nechali baterii v zámku úplně vybít, není nic ztraceno. Výrobci přidali jednoduchý způsob, jak nastartovat Noke s externí baterií, aby ho bylo možné odemknout a baterii vyměnit.

Noke

Jeden zámek Noke může být váš už za příspěvek alespoň 59 dolarů (1 238 Kč), což je o 30 dolarů (629 Kč) méně než očekávaná maloobchodní cena. Za příspěvek 79 dolarů (1 657 Kč) můžete mít Noke se speciální designovým kabelem na kolo a držákem pro jeho uchycení. I v tomto případě ušetříte 30 dolarů z maloobchodní ceny. Na 15 dolarů (315 Kč) vyjde poštovné mimo USA. Předpokládané datum dodání je únor 2015.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 17. 9. 2014
  • Požadovaná částka:100 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 297 831 dolarů (23. 8. 2014 16:00)

Chytrá motocyklová helma nabídne víc než ochranu

Svými ostře řezanými křivkami připomíná něco, co můžeme vidět ve sci-fi filmech. Ve skutečnosti je však Skully AR-1 pokročilá motocyklová helma, která si na serveru indiegogo.com získala takovou popularitu, že místo požadovaného čtvrt milionu dolaru již její tvůrci vybrali téměř 1,4 milionu dolarů.

Helma je tvořena pevnou, ale zároveň lehkou polykarbonátovanou skořepinout, která je aerodynamicky tvarovaná. Aby helma lépe seděla, je vnitřní pěnová vystélka vyřezaná laserem a její podšívka snižuje pocení o 70 procent. Hledí je pak vybaveno technologiemi proti zamlžení, poškrábání a oslnění.

Tím nejzásadnějším, čím se helma odlišuje od běžné helmy je však elektronika včetně vysokorychlostního procesoru, kterou je doslova prošpikována. Hlavní součástí je Skully Synapse inteligentní Heads up zobrazovací systém s nekonečným zaostřením, podobný těm, které používají piloti bojových stíhaček.

Sully AR-1

Na displeji se promítá například obraz z ultraširoké kamery, která je zabudovaná na temeni helmy, takže se v provozu zcela obejdete bez zpětných zrcátek. Na hledí se však zobrazuje i obraz ze zabudované GPS navigace, zatímco hlasové pokyny se k nositeli dostávají přes zabudovaný audio systém.

Ten poslouží i jako hlasité handsfree nebo ke streamování hudby. Helmu můžete jednoduše připojit přes Bluetooth ke svému smatphonu, který použijete i přístupu k internetu. Zabudovaná baterie přitom vystačí až na 9 hodin provozu, což vystačí i na dlouhé projížďky. Dobíjení pak probíhá přes běžný microUSB konektor.

Výčet funkcí přitom není konečný. Helmu bude možné aktualizovat přes OTA a stahovat nové funkce. Její autoři navíc nabídnou otevřené SDK, takže vývojáři budou moci vyvíjet například další alternativní navigační aplikace.

Helma v černém matném nebo lesklém bílém provedení bude k dispozici ve velikostech S-XXL. Mezinárodní dodávka helmy v rámci kampaně na indiegogo.com vyjde na nemalých 1 499 dolarů (31 451 Kč). Předpokládané datum dodání je pak květen 2015.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 9. 9. 2014
  • Požadovaná částka:250 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 1 374 996 dolarů (23. 8. 2014 16:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
Leon
vela stastia s tou zamkou pri vybitom smartphone :P
Tomm
Leon: právě si ze sebe udělal slušného hlupáka :D
Tuareg
Ten zamok to je vyborny napad, akurat by som to asi radsej vydel s NFC nez s BT, predsalen casto sa takymito zamkami zamika nieco co je v blizkom dosahu tak ako prezentovana skolska skrinka ci bicykel. Len si predstavte, pridete za kamaratmi na kofolu, zaparkujete svoj bicykel, zamknete ho a pride zlodej zamok odomke pretoze nie ste dost daleko od bicykla alebo mate tym zamkom zamknutu tu skolsku skrinky a ste v triede ktora je dost blizko tak vam to tiez otvori kazdy. Myslim, ze to vytiahnutie telefonu by za tu zvysenu bezpecnost stalo.
Mates
Mohl by mi někdo (třeba redakce nebo čtenáři) napsat odkazy na obchody nebo přímo v obchodech odkazy na kategorie s chytrými zámky. Nebo jednoduše názvy, jména právě prodávajících se smart zámků. Nedávno uvažují o koupi takového jednoho.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze