GadgetMix z CES 2014: Chytrý kartáček a potěšení přes bluetooth

2

Letošní ročník veletrhu CES přinesl celou záplavu nových smartphonů, ale i další elektroniky a gadgetů. Mezi gadgety, které spolupracují s mobilními telefony nás zaujal například chytrý elektronický zubní kartáček, vibrátor ovládaný přes Bluetooth, monitorovací zařízení v podobě malé panenky nebo náramek, který vás ochrání před přemírou opalování.

Chytrý kartáček na vás práskne, jak si čistíte zuby

Správné čištění zubů věda a nestačí si je párkrát přejet kartáčkem. Elektrické kartáčky přinesly důkladnější čištění a vyšší uživatelský komfort. Elektrický kartáček Kolibree, který vzbudil na CES 2014 obrovský zájem mezi médii, ale i návštěvníky, jde však ještě mnohem dál. Chlubí se tím, že se jedná o první chytrý elektrický zubní kartáček na světě, který je možné přes Bluetooth připojit k chytrému telefonu.

Na první pohled obyčejný kartáček je prošpikovaný elektronikou. Kromě čipu je vybavený i řadou senzorů, díky nimž dokáže analyzovat vaše čištění zubů a zaznamenat údaje, jako je délka a intenzita čištění, pohyb, vzory čištění nebo vyvíjený tlak. Údaje jsou odesílány do aplikace, kterou výrobce nabídne pro Android i pro iOS.

V aplikaci si můžete prohlížet podrobné statistiky nejen o svém vlastním čištění zubů, ale až pro pět dalších rodinných příslušníků. Samotný kartáček má přitom vyměnitelné hlavice. Se statistikami se můžete pochlubit i na sociálních sítích, i když to, jak jste si ráno vyčistili zuby, asi příliš mnoho vašich přátel zajímat nebude.

Na trh by se mohl chytrý zubní kartáček Kolibree dostat v průběhu třetího čtvrtletí, ale předobjednávky chce výrobce spustit už v létě formou kampaně na Kickstarteru. Cena by se měla pohybovat od 99 dolarů (1996 Kč) do 200 dolarů (4033 Kč) v závislosti na modelu a obslužná mobilní aplikace bude zdarma.

Vibrační potěšení pro partnerky geeků

Mobilní gadgety se však mohou týkat i příjemnějších záležitostí než je čištění zubů. Jedním z těch nejzajímavějších, které se letos objevily na CESu, bylo nositelné masážní zařízení blueMotion od americké společnosti OhMiBod, která se specializuje na propojení hraček pro dospělé a další elektroniky, a která už v roce 2006 zaujala svým iPod vibrátorem vibrujícím do rytmu přehrávané hudby.

Bluetooth vibrátor blueMotion se vkládá do kalhotek a naprosto diskrétně přináší potěšení ženě kdykoli a kdekoli. "Pro mnoho párů přinesl bouřlivý rozmach digitálního věku posun v intimitě a věnují mnohem větší pozornost zařízením než svým partnerům," řekla Suki Dunham, spoluzakladatelka společnosti OhMiBod. "BlueMotion bourá tyto virtuální bariéry tím, že podporuje páry, aby spolu pomocí technologie komunikovaly, jak fyzicky tak i psychicky. Mohou zažít vzrušení z neomezených vibračních vzorů a naprosté diskrétnosti, kdykoli dostanou náladu," dodala.

BlueMotion se přes Bluetooth připojí ke smartphonu a je kompatibilní s Androidem a iOS a ovládací aplikaci OhMiBod Remote stáhnete zdarma z příslušných obchodů s aplikacemi. Zařízení disponuje výkonným vibračním motorkem a pro vyvolání potěšení využívá i technické vlastnosti samotného smartphonu, jako je akcelerometr, dotykový displej nebo ovládání hlasitosti. Zajímavou funkcí je schopnost nahrávat až 60 sekund okolního zvuku. Může tak vibrovat do rytmu partnerova hlasu nebo oblíbené skladby.

Na trh by se měl blueMotion dostat již v průběhu letošního března a jeho maloobchodní cena byla stanovena na 129 dolarů (2601 Kč). K dostání bude v eshopu výrobce na OhMiBod.com nebo ve vybraných obchodech po celém světě.

Chytrá panenka bude monitorovat váš život

"Matka zná všechno nejlíp." Právě s tímto heslem prezentovala na CES 2014 svůj koncept monitorovací stanice nazvané Mother francouzská společnost Sen.se. Matka v její pojetí připomíná spíše sněhobílou panenku matrjošku se stylizovaným svítícím obličejem. Místo dalších menších panenek však v sobě skrývá chytrou elektroniku. Do této základové stanice jsou bezdrátově přenášené údaje z drobných senzorů nazvaných Cookie, které svým tvarem skutečně připomínají sušenky nebo cukrářské piškoty.

Senzory jsou schopné měřit teplotu, reagovat na pohyb nebo například ohlásit svou polohu. Možnosti jejich využití jsou skutečně široké. Můžete ho například připevnit na zubní kartáček, šálky, lahvičky s léky, ale i třeba dveře ledničky. Můžou měřit teplotu v dětském pokoji nebo monitorovat jestli někdo nemanipuluje s vašimi věcmi. Údaje ze senzorů se neustále automaticky přenáší do centrální jednotky, která je dále přeposílá přes internet do aplikací ve vašem smartphonu.

Pro přenos dat ze senzorů využívá Mother v Severní Americe radiovou frekvenci 915 MHz a v Evropě 868 MHz. Jejich dosah je podle výrobce stejný jako u vaší domácí Wi-Fi sítě. Pro případ, že by se však přece jen dostaly mimo dosah Mother, obsahují paměť až na 10 dní záznamu, která se při spojení automaticky sesynchronizuje. Senzory jsou přitom skutečně energeticky nenáročné. Jejich baterie vystačí na rok provozu.

Mother bude k dostání již letos na jaře a výrobce na svých internetových stránkách již nabízí možnost předobjednávky balíčku se čtyřmi různými senzory za 199 euro (5451 Kč).

Náramek vás ochrání před Sluncem

Na pohled vypadá jako šperk s velkým krystalem podobným diamantu, který se dá nosit nejen jako náramek, ale i jako brož, a který ozdobí každou ženu. Ve skutečnosti však náramek June, který přivezla na CES společnost Netatmo dokáže mnohem víc.

Nejedná se o další s fitness náramků, ale jeho funkce je neméně zajímavá. June totiž v reálném čase monitoruje intenzitu slunečního záření a sleduje vaší celkovou dobu pobytu na Slunci. Naměřené údaje se přenáší do aplikace ve vašem smartphonu, která vám poradí, kdy a jak se chránit před UV zářením, abyste zabránili spálení a předčasnému stárnutí pokožky.

Náramek June bude k dispozici ve třech barevných provedeních: platina, zlato a bronz. Kdy se dostane na trh a za kolik však výrobce zatím nesdělil.

Zdroje: kolibree.com, ohmibod.com, sen.se, netatmo.com