GadgetMix: speciální CES Asia edice ze Šanghaje

V dnešním díle vám přinášíme výběr z nejzajímavějších gadgetů, které jsme viděli na veletrhu CES Asia, jenž hostila čínská Šanghaj. Líbil se nám mimo jiné autonomní kufr, který jakoby vystoupil z knih Terryho Pratchetta, miniaturní nositelný monitor kvality ovzduší, tracker kvality spánku nebo powerbanka s vestavěnou bezdrátovou nabíječkou.

GadgetMix – CES Asia 2016

Kufr jako ze Zeměplochy

Řada cestovatelů by si přála Zavazadlo s velkým „Z“. Takové, které samo následuje svého majitele, jako zavazadlo čaroděje Mrakoplaše v knihách o Zeměploše od Terryho Pratchetta. COWA Robot je splněním tohoto snu. Tento kufr sice nemá stovky malých nožiček, ani není z magického dřeva Myslícího hruškovníku, spokojit se musíte s kolečky, ale dokáže vás samo následovat, kamkoli se hnete.

COWA Robot

Kufr, který je vybaven několika oddělenými úložnými prostory, je vyrobený z hliníku a váží 4,5 kilogramů. To není málo, a je tak těžší než klasické polykarbonátové kufry. Na trhu jsou však i těžší kovová zavazadla. Nicméně na obsah vám bude muset stačit pouhých 2,5 kilogramů, pokud se chcete vejít do obvyklého váhového limitu pro palubní zavazadla.

COWA Robot

Díky vestavěné SIM můžete zavazadlo kdekoli lokalizovat a dokonce na dálku vyslat příkaz, aby se k vám vrátilo ve svých stopách zpět. Je přitom vybaveno hned dvěma systémy pro detekci překážek a vyhýbání se, které mají zabránit, aby narazilo do vás nebo jiných lidí. Aktivní kolo, které obstarává samotný pohon, se pak automaticky zasune, jakmile se dotknete rukojeti. Výrobce navíc slibuje v příštích dvou měsících přidat algoritmus, který nechá zavazadlo jet po vašem boku.

COWA Robot

O napájení kufru se stará odnímatelná baterie s kapacitou 100 Wh, která poskytuje dostatek energie na dojezd kolem 20 kilometrů. Navíc je jí možné využít i jako powerbanku pro nabití vašeho smartphonu a další elektroniky.

COWA Robot

Na příští měsíc plánuje COWA spuštění kampaně na Kickstarteru. COWA Robot by přitom měl přijít hned ve dvou verzích. Nerobotická verze by měla být k dispozici už v červenci, zatímco robotická až v září. Cena ještě nebyla stanovena, ale měla by být podobná tomu, kolik zaplatíte za značková zavazadla například Samsonite, takže nečekejte, že bude nízká.

Víte, co dýcháte?

Každý den se podvědomě nadechneme více než 20 000krát. Ne vždy však dýcháme čistý vzduch. Znečištění ovzduší, zejména v hustě osídlených městských oblastech přináší zvýšený výskyt alergií, astmatu a dalších onemocnění plic. Dlouhodobé vystavení těkavých organických sloučenin a oxidu uhelnatého bylo spojeno i se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění, mrtvice, rakoviny, poškození jater a mozku.

Atmotube

Atmotube, jehož vznik inicializovala a vytvořila Allergy & Asthma Network (USA), je miniaturní nositelný monitor znečištění vzduchu. Malý titanový váleček vážící pouhých 40 gramů, který si díky poutku můžete karabinou připevnit například na tašku nebo oblečení, je vybavený řadou senzorů včetně unikátního Multi-gas senzoru s ultra nízkou spotřebou energie a vysokou citlivostí.

Zařízení Atmotube neustále monitoruje prostředí kolem sebe, kromě teploty a vlhkosti měří znečištění ovzduší, detekuje široké spektrum těkavých organických látek a škodlivých plynů, jako je oxid uhelnatý. Na jejich základě pokročilé algoritmy vypočítávají skóre kvality ovzduší. Okamžitou úroveň skóre vám ukáže barevná RGB dioda. Stačí jen stisknout tlačítko na těle Atmotube. Červená signalizuje silné znečištění, oranžová střední znečištění, žlutá znečištění, zelená mírné znečištění a modrá čistý vzduch.

Atmotube

Mnohem více množností však nabízí mobilní aplikace. Atmotube je kompatibilní se zařízeními s Androidem 4.3+ a iOS 8+, která mají podporu Bluetooth Low Energy. Nejen, že zde máte přehledně zobrazené všechny parametry vzduchu, ale i vaše osobní skóre, které vás motivuje, abyste se vyhýbali nejhůře znečištěným místům a žili zdravěji. Dále nechybí historie měření a údaje se spolu s polohou nahrávají na servery výrobce, kde se zobrazují na globální mapě znečištění.

Výdrž dobjíjecí Li-Ion baterie pak závisí na frekvenci měření. Například, pokud se rozhodnete provádět měření jednou za minutu, baterie vydrží na jedno nabití přibližně měsíc. Můžete si však nastavit i delší intervaly měření a výdrž se tak prodlouží. K nabíjení slouží vestavěný USB Type-C konektor.

Atmotube

Atmotube úspěšně prošel kampaní na Indiegogo, která skončila 8. ledna 2016. Vybralo se při ní 236 024 dolarů, což je 338 procent požadované částky. Na Indiegogo si nyní můžete i předobjednat za 89 dolarů (2 120 Kč) + poštovné.

Ultra přesný tracker pro sledování vašeho spánku

Většina dnešních fitness trackerů má funkci monitorování spánku. Tracker FitSleep je určený speciálně ke sledování spánku a nabízí nejen monitorování spánkového cyklu a pohybu těla v posteli, ale i srdečního tepu a dýchání. Monitorování je přitom nepřetržité a v reálném čase, takže mu nic neunikne.

FitSleep

Podle výrobce je přitom FitSleep díky profesionálním nastavitelným senzorům, optimalizované vnitřní konstrukcí a přesnému a efektivnímu algoritmu srovnatelný s lékařským zařízením. V porovnání s profesionálním lékařskými zařízeními je přitom jeho přesnost zhruba 99procentní.

Na rozdíl od různých fitness náramků si přitom nemusíte na sebe nic upevňovat. FitSleep má podobu zaobleného čtvercového oblázku s rozměry 92 × 92 × 16 milimetrů o hmotnosti 100 gramů, který je vyrobený z ABS/PC plastu. Jednoduše si ho strčíte pod polštář. Vestavěná dobáíjecí Li-Ion baterie s kapacitou 2 050 mAH přitom vystačí na 30 dní provozu. Pro připojení ke smartphonu je vybavený Bluetooth 4.0.

FitSleep

V aplikaci uvidíte nejen přehledné statistiky o vašem spánku, a to nejen denní, ale i týdenní a měsíční, ale i sociální prvky. Své údaje můžete sdílet i se svými přáteli. Mezi funkcemi Fitsleep nechybí ani chytrý budík. Ten vás probudí v nejlepší moment během nejmělčí fáze spánku. Takže se vzbudíte svěží a odpočinutí.

Powerbanka a bezdrátová nabíječka v jednom

Jednou z možností, jak prodloužit výdrž dnešních smartphonů, jsou powerbanky. Na trhu je celá řada externích baterií všech možných velikostí a kapacit akumulátorů. Se zajímavým vylepšením však přišla firma Romoss, která je předním světovým poskytovatelem řešení pro nabíjení.

Romoss Freemos 5

Jeho powerbanka Romoss Freemos 5 totiž odstraňuje potřebu kabelů. Má přímo v sobě zabudovanou bezdrátovou nabíječku se standardem Qi, která má výstup 5V / 1A. Neznamená to však, že byste jí nemohli použít i v případě, že váš telefon postrádá možnost bezdrátového nabíjení. Přítomny jsou i dva USB s 5V/2.1A a 5V/1A. Vstupní napětí a proud přes microUSB port jsou pak 5V/1A.

Romoss Freemos 5

Uvnitř elegantní nabíječky, která má rozměry 142 × 65 × 113 mm a váží 149 gramů, je pak integrovaná Li-pol baterie s kapacitou 5 000 mAh, což u většiny dnešních smartphonů vystačí k nabití hned dvakrát.

Romoss Freemos 5

Romoss Freemos 5 ve stříbrném provedení si můžete objednat například na www.gearbest.com, kde je právě v akci. Zaplatíte za ní 19,45 dolarů (355 Kč). Doprava je pak zdarma.

Zdroje: cnet.com, atmotube.com, indiegogo.com, romoss.com, gearbest.com, fitsleep.net

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze