GadgetMix: speciální CES Asia edice ze Šanghaje 2. díl

1

V druhém díle speciálu našeho seriálu z CES Asia v Šanghaji jsme pro vás vybrali další čtveřici zajímavých gadgetů, které se prezentovaly na veletrhu. Inteligentní obličejová maska analyzuje, jak spíte a pomáhá vám spánek zlepšit. Zajímavá žárovka VEST zase dokáže napodobit, jak se mění světlo během dne. Dále tu máme ještě zajímavý stabilizátor pro iPhone a oblečení, které vás samo namasíruje.

Inteligentní maska pro lepší spánek

Většina lidí prospí třetinu života. Lidské tělo spánek využívá mimo jiné k regeneraci organismu, hormonální regulaci, konsolidaci paměti a odvádění odpadních látek z nervových buněk. Kvalitní noční spánek je přitom nezbytným předpokladem, abychom se probudili svěží. Pro řadu lidí je však spánek spíše luxusem. Spí málo nebo špatně, což se podepisuje i na jejich výkonu.

Sleep Sense

Jihokorejská firma Frasen cílí právě na tyto lidi a chce zlepšit jejich spací návyky pomocí inteligentní obličejové masky Sleep Sense. Měkká maska je vybavena senzory, které fungují podobně jako EEG a měří elektrickou aktivitu mozku LED světly a stereo reproduktory přenášejícími zvuk skrz kosti.

Maska shromažďuje biologické signály, které jsou přes Bluetooth přenášeny do aplikace ve vašem smartphonu. Aplikace analyzuje spánkové vzory a pomocí přehrávání binaurálních tepů, což jsou zvukové frekvence, které aktivují určité mozkové vlny, ovlivňuje úroveň spánku.

Sleep Sense

Podle výrobce se více než 80 procent uživatelů po použití masky cítilo ráno lépe. O třetinu se zkrátil čas usínání a o 20 procent se prodloužila doba, kdy je mozek v hlubokém spánku.

Mezi funkcemi Sleep Sense však nechybí ani inteligentní alarm, který vás prostřednictvím LED světel a zvuku probudí v nejvhodnější okamžik. Záznamy spánku a personalizované zpětné vazby jsou přitom automaticky zálohované ve firemním cloudu.

Sleep Sense

Pokud máte zájem o zlepšení svého spánku, můžete se v tuto chvíli pouze zaregistrovat na stránkách výrobce. Na podzim pak plánuje spustit kampaň na Kickstarteru.

Žárovka, která napodobí cyklus denního světla

Na trhu existuje celá řada inteligentních LED žárovek, které můžete ovládat skrz mobilní aplikaci a měnit například jejich barvu. Žárovka SVET Light Bulb je však navržena tak, aby zlepšila vaší fyzickou a psychickou výkonnost.

SVET Light Bulb

Sluneční světlo není v průběhu dne konstantní, ale mění se jeho barva a teplota. Náš organismus se tomuto cyklu přizpůsobil a na jeho základě se mění činnost nejen mozku, ale i dalších orgánů. Umělé světlo však tento rytmus narušuje, což má za následek špatný spánek, nedostatečný odpočinek a s tím související nedostatek energie.

Žárovky SVET Light Bulb však dokážou dynamiku slunečního světla dokonale napodobit a přimět tak tělo, aby fungovalo tak, jak má. SVET Light Bulb například snižuje modrou složku světelného spektra v pozdních večerních hodinách, kdy je čas spát. To má za následek rychlejší usnutí a lepší spánek. Modré světlo potlačuje melatonin, což je hormon, který lidské tělo přirozeně produkuje v noci, kdy je tma.

SVET Light Bulb

Simulace úsvitu, při kterém během 16 až 30 minut sluneční světlo postupně přechází od teplé bílé po studenou bílou, pak činí probouzení pro tělo méně stresující. Vy se budete cítit mnohem odpočinutější a budete mít během dne více energie. Změnou světla však můžete rovněž měnit v průběhu dne svou výkonnost. Studené světlo zvyšuje naší koncentraci, zatímco teplé světlo má relaxační účinek. Správně nastavené světlo tak může mít efekt jako šálek kávy.

Žárovky nabízejí jas 1 000 lumenů, který se u chladnějších barev pod 2000K snižuje o 10 procent. Pracují v celém spektru s teplotou barev 1800 až 8000K a indexem podání barev (CRI) 90 až 96. Jejich index blikání je menší než 0,1%, což znamená, že postrádají nepříjemné blikání. Příkon žárovek je 13 W a pracují se standardním napětím 100-240 V / 50 Hz. Životnost žárovky je 30 000 hodin, což představuje více než 5 let provozu. Pro komunikaci s obslužnou aplikací pro Android a iOS používají Bluetooth, ale jsou kompatibilní i s bezdrátovou komunikační technologií ZigBee.

SVET Light Bulb

Žárovky SVET Light Bulb si může v současnosti předobjednat na stránkách výrobce. Jedna SVET Light Bulb A21 nebo BR30 se šroubovací paticí E26/27 nebo bajonetem typu B22 vyjde v předprodeji na 70 dolarů (1 690 Kč), což je proti budoucí maloobchodní ceně úspora 30 procent. Zahájení dodávek je plánováno na listopad 2016. Jako první přijdou na řadu objednávky z USA, zbytek světa bude záhy následovat.

Profesionální stabilizátor pro váš iPhone

Fotoaparáty ve smartphonech se stále zlepšují. Přesto však jedno stále neumí, a to kvalitní stabilizaci obrazu, kterou oceníte nejen při zhoršené kvalitě osvětlení, ale i při outdoorových aktivitách. S Vimble X1 pro iPhony se však můžete rozloučit s roztřesenými záběry nebo nakloněnými panoramaty. Ve spojení s aplikací ViCam získáte nejen výkonnou tříosou stabilizaci, ale také plnou kontrolu na funkčností vašeho fotoaparátu v iPhonu.

Vimble X1

Vimble X1 je pistolový stabilizátor, do kterého umístíte svůj iPhone. Kromě stabilizace však dokáže nabídnout mnohem víc. S vestavěným ovladačem na rukojeti můžete ovládat rychlost závěrky, ostření, zoom a další parametry, aniž byste se museli dotknout samotného iPhonu.

Díky vestavěným motorům však nabízí i efektní vytváření 360° panoramat. Stačí otevřít aplikaci ViCam, přepnout do panoramatického módu a stisknout spoušť. Telefon bude plynule automaticky otáčet své osy a pořídí přitom dokonalý 360° záběr.

Vimble X1

Praktický je však i unikátní FACE-tracking mód. Stačí namířit iPhone, který se uzamkne na tvář snímaného člověka, a Vimble X1 se natáčí tak, jak se pohybuje, což oceníte například při natáčení akčních scén.

Stabilizátor přitom nemusíte držet pouze v ruce. Standardní stativový závit dovoluje i jeho jednoduché použití se stativem. O napájení se přitom stará vyměnitelná Li-Pol baterie s kapacitou 900 mAh, což postačuje na přibližně dvě hodiny provozu.

Vimble X1

Vimble X1 včetně dvou baterií si můžete předobjednat na stránkách výrobce za speciální cenu 299 dolarů (7 220 Kč). Na dalších 15 dolarů (360 Kč) pak vyjde poštovné. První objednávky přitom budou odesílány již tento měsíc.

Oblečení, se kterým vás nebudou bolet záda

Dnešní sedavý způsob života a hodiny hrbení se nad počítačem způsobují nepříjemné bolesti zad a dalších svalů. Právě od nich chce ulevit AiraWear, první masážní mikina a vesta na světě, která zároveň pomáhá i zlepšit špatné držení těla.

Pomocí šesti nafukovacích tlakových modulů vybavených vlastními pumpami, které jsou umístěné v zádové části, se zaměřuje na akupresurní body. Dva moduly jsou určeny pro masáž ramen, další dvojice je ve středu zad a zbylá dvojice je určena pro masáž beder.

Kromě nich jsou v mikině ještě senzory pro sledování držení těla, Bluetooth LE modul pro připojení k vašemu smartphonu a Li-pol baterie s kapacitou 1 800 mAh s microUSB nabíjením. Kapacita vystačí na přibližně 3 až 6 hodin masáže nebo sedm dní sledování držení těla. Doba nabíjení je pak 1 až 2 hodiny.

AiraWear

Vnitřní masážní část je přitom možné od mikiny nebo vesty jednoduše odpojit. Masážní část otřete vnitřním hadříkem, zatímco vestu či mikinu standardně vyperete v pračce.

Oblečení je však jen polovina AiraWear. Neméně důležitá je mobilní aplikace. Ta je kompatibilní s Androidem 4.3 a vyšším a iOS 9 a vyšším. V přehledném rozhraní si zde můžete zvolit masážní program zaměřený přesně na ty oblasti, se kterými máte problémy. Pomocí posuvníku si nastavíte i intenzitu, s jakou má oblečení masírovat.

AiraWear

Vestavěné senzory však zároveň analyzují vaše držení v průběhu celého dne. Je-li detekováno špatné držení těla, automaticky se nafouknou moduly a donutí vás ho opravit. Přehledné statistiky vám pak prezentují, kolik času jste měli správné držení těla, které části zad a jak dlouho byly masírovány. To vám pomůže zlepšit návyky a odstranit každodenní bolesti zad.

AiraWear v tuto chvíli prochází kampaní na Kickstarteru a vzhledem k tomu, že již byla překročena požadovaná částka, je jasné, že bude realizována. Na Kickstarteru si jí můžete i předobjednat. Vestu můžete mít už za 119 dolarů (2 870 Kč), což je úspora 40 procent z předpokládané maloobchodní ceny. Mikinu pak můžete mít už za 129 dolarů (3 110 Kč) a ušetříte tak 48 procent. K dispozici jsou přitom ženské velikosti od XS po XL a u mužské od XS po XXXL. Odhadované datum dodání je listopad 2016. Za poštovné zaplatíte 20 dolarů (480 Kč).

Zdroje: frasen.com, svet.io, vimbles.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Jakub Hladký
Myslíte, že by o takové žárovky byl mezi lidmi zájem? A na kolik by taková žárovka přišla? Když značkové led žárovky vyjdou klidně na vyšší stokoruny. U těchto žárovek by bylo nutno zajistit vzhledem k předpokládané vyšší ceně i dostatečnou životnost, aby se investice vrátila.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze