GadgetMix: Moto Mods s fyzickou klávesnicí a měřením ovzduší

12

Loni představilo Lenovo nové modely řady Moto Z, které lze vylepšovat prostřednictvím modulů Moto Mods. Základní set příslušenství zahrnuje lepší fotoaparát, projektor, silnější baterii nebo výkonnější reproduktor a na letošek plánuje Lenovo dalších 12 modulů. Šanci však mají i moduly i firem třetí strany. Vybrali jsme pro vás dva z nich, které nás zaujaly na indiegogo.

Project Ara, což měl být modulární telefon od Googlu, byl loni definitivně odpískán. Stejně tak to s modulárními telefony vzdalo LG po neúspěchu LG G5. Prapor modulárních telefonů tak alespoň částečně dále nese Lenovo se svými Moto Mods.

Lenovo Moto Z

Telefony Moto Z nejsou sice modulární jako takové. Jejich možnosti je však možné dále rozšiřovat pomocí příslušenství, které se upevní na zadní stranu. Za tímto účelem jsou vybaveny magnety, které jsou rozmístěné po celé zadní ploše. Komunikaci mezi modulem a telefonem pak zajišťuje dvojice pozlacených ploch s piny, které se přitom spojí.

TIP: Lenovo letos chystá 12 nových Moto Mods a dlouhou podporu

Magnety jsou přitom dostatečně silné, aby na telefonu bezproblémově držely. Uživatel přitom nemusí nic složitě nastavovat ani párovat. Kromě oficiálního příslušenství, které jsme vám podrobně představili v recenzi Lenova Moto Z, jsme vám již ukázali i jeden ze zajímavých modulů třetí strany. Projekt Linc přidával k telefonu klasickou vysílačku. Bohužel se však na Indiegogo.com nepodařilo vybrat dostatek prostředků, aby mohl být realizován. Snad další Mods budou mít víc štěstí.

Přídavná hardwarová klávesnice

S rozmachem dotykových displejů se z hardwarové klávesnice rázem stal ohrožený druh. Přesto však stále existuje mnoho uživatelů, kteří by kvalitní hardwarovou klávesnici brali všemi deseti. S modulem Physical Keyboard Mod bude vše jako za starých časů. Z boku telefonu se vysune pohodlná pětiřadá klávesnice umístěná na šířku s rozměrnými zaoblenými klávesami pro pohodlné psaní. Klávesnice je navíc podsvětlená a nabízí i některá speciální tlačítka.

Tento typ klávesnice přitom nabízel i úplně první smartphone s Androidem – T-Mobile G1, známý také pod označením HTC Dream. Z chytrých telefonů však zmizel již před téměř pěti lety. Žádný top smartphone s tímto typem klávesnice se neobjevil na trhu od konce roku 2012.

Physical Keyboard Mod

Klávesnice umožňuje naklopit telefon pod úhlem až 45 stupňů pro pohodlnější práci. Tvůrci navíc plánují v případě úspěchu kampaně přidat do klávesnice i další baterii, která by prodloužila výdrž telefonu.

Physical Keyboard Mod

Physical Keyboard Mod můžete mít v rámci Super Early Bird nabídky v černé barvě už za 60 dolarů (1 550 Kč). Na výběr jsou přitom kromě QWERTY, u které je předpokládané datum dodání v červenci 2017, i varianty s rozložením QWERTZ a AZERTY s předpokládaným dodáním v srpnu. V Early Bird nabídce za 80 dolarů (2 060 Kč) si pak můžete vybrat i ze tří barev – černé, bílé a zlaté. Předpokládaná maloobchodní cena je přitom 120 dolarů (3 010 Kč).

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 14. 4. 2017
  • Požadovaná částka: 100 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 28 425 dolarů (10. 3. 2017 12:00)

Zjistěte, co dýcháte

Znečištěné ovzduší je celosvětovým problém, který způsobuje minimálně 5,5 milionů předčasných úmrtí ročně a je také příčinou asi 200 tisíc případů rakoviny plic za rok. Pokud trpíte astmatem, alergiemi nebo dalšími respiračními onemocněními, může vám pomoci se zvládnutím vašich příznaků zajímavý modul nazvaný Inhale, který má v sobě zabudované senzory pro monitorování stavu ovzduší. Kromě pevných prachových částic PM 2.5 měří i ozón, hladinu oxidu uhličitého, vlhkost, teplotu a pyly.

Naměřené údaje předává do aplikace, která vás v reálném čase informuje o kvalitě vzduchu, který dýcháte, a nabídne vám doporučení, jak předejít zhoršení zdravotního stavu. Kromě toho máte v aplikaci i hladiny vaší denní expozice a mapy, které plní údaji další uživatelé Inhale.

Inhale

Inhale můžete mít v rámci kampaně už za 35 dolarů (900 Kč). Lepší je však si připlatit, protože za 49 dolarů (1 270 Kč) dostanete rozšířenou verzi, která má v sobě navíc integrovanou i externí baterii s kapacitou 1 000 mAh. Odhadované datum dodání je pak půl roku po skončení kampaně.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 16. 4. 2017
  • Požadovaná částka: 5 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 7 285 dolarů (10. 3. 2017 12:00)

Zdroje: indiegogo.com, indiegogo.com,

Diskuze ke článku
Dano
A to tú klávesnicu nemohla jednoducho vyrobiť (alebo aspoň zafinancovať) Motorola? Akonáhle by som videl prvé reálne testy a zdalo sa to v pohode použiteľné tak ju určite beriem aj keď k nej musím dokúpiť aj nejaký Moto Z telefón...
Dano
Vyzerá to absolútne dokonale. 5 radov (čísla,funkčné klávesy), vysúvanie z boku, nakláňanie, čo viac si priať... CTRL, šípky, ešte zostáva otázka ako bude na tom diakritika...
Určite vhodnejší doplnok k telefónu ako niektoré originál moduly od Motoroly...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze