První dojmy z Lenovo Moto Z: vstup do nové éry (video)

24

Na tiskové konferenci Lenovo TechWorld v San Franciscu jsme vyzkoušeli nejnovější vlajkovou loď Lenova, špičkové a krásné Moto Z. Zaujme extrémně tenkým tělem, výkonným hardwarem a nacvakávacími kryty, díky kterým si můžete funkce telefonu nebývale rozšířit. Podívejte se na naše video, fotogalerii a dojmy přímo z USA.

Lenovo Moto Z

Telefony řady Moto se staly nedílnou součástí portfolia značky Lenovo. A zůstane tomu tak nadále, včetně loga Motorola na zádech telefonu. A proto jsme se dočkali dvojice novinek v řadě Moto – Moto Z a Moto Z Force. Ty zároveň zahajují novou éru značky. Design se totiž oproti předchozím Moto telefonům hodně posunul.

Lenovo Moto Z a Moto Z Force – Lenovo TechWorld 2016

TIP! Lenovo odhalilo Moto Z, extrémně tenký modulární smartphone

Zůstal sice zachován relativně kulatý tvar a malé rámečky kolem displeje, vzhled přední a zadní části je ale jinde. Zvláště na bílé barevné variantě je vidět celá řada zvláštních prvků a telefony jsou hodně lesklé, což dříve u Motorol nebývalo zvykem. Pod 5,5palcovým Quad HD displejem, který je díky AMOLED technologii neobyčejně živý a zářivý, najdeme čtečku otisků prstů. Ta ale není zároveň hardwarovým tlačítkem jako třeba u Samsungu. Nicméně lze přiložením prstu na ni telefon probudit a zase uspat. Ovládací tlačítka Androidu se však přesunula na displej.

Pod displejem je dvojice velkých infračervených senzorů. Na bílé verzi design ruší a někdo může namítnout, že jsou vysloveně nevzhledné. Jsou však užitečné. Stačí nad telefonem mávnou rukou a probudí se, ukáže čas, notifikace či další informace. A gesty můžete využívat i další funkce telefonu. Využití pak bude dále přibývat.

Na telefonu se nachází čtyři mikrofony, dva z nich jsou pak vidět také vepředu. Nad displejem poté najdeme 8Mpx fotoaparát, ten na zadní straně má pak 13 Mpx a hodně vystupuje nad povrch úžasně tenkého těla, které má jen 5,2 milimetru. Je to ostatně vůbec nejtenčí takto výkonný telefon na světě a štíhlá linie je skutečně úžasná. Díky zakulaceným kovovým bokům se ale telefon překvapivě dobře drží v ruce, i když samozřejmě jistější úchop nabídne tlustší Moto Z Force. Ta přidává na tloušťce téměř 2 milimetry a v pase měří rovných 7 milimetrů. Díky tomu se ale do těla vešla slušná 3 500mAh baterie, kdežto u štíhlé Moto Z se budete muset smířit pouze s 2 600 mAh.

Nepřehlédněte: Novinky od Lenova pohromadě: rozsáhlá fotogalerie ze San Francisca

Lenovo Moto Z

Ještě jednu výhodu má Moto Z Force oproti svojí štíhlé sestře. ShatterShield, tedy nerozbitné sklo displeje. To jsme mohli vidět už u Moto X Force, která se již prodává na českém trhu. A můžeme potvrdit, že i po několika pádech na tvrdou podlahu telefon vypadal stále jako nový. Tuto velmi užitečnou vlastnost pak podědila i nová Moto Z. Potěší voděodpudivý speciální nanopovrch, telefon ale nenese žádnou certifikaci voděodolnosti. Kovové jsou rámy telefonu i zadní strana. Ta se zejména u lesklé zlato-bílé varianty neuvěřitelně rychle zapatlá a čištění je nutností každých několik minut. 13Mpx fotoaparát (Moto Z Force má 18 Mpx) sice z těla hodně vystupuje, potěší ale optickou stabilizací obrazu, laserovým zaostřováním a dobrou světelností f/1,8. Zejména u Moto Z Force by ale mohl být s tělem zarovnán.

Na zadní straně je ale nejzajímavější prvek ve spodní části. 16 pinů, skrze které se připojuje největší inovace v rámci Moto Z – moduly MotoMods. Rozšiřitelné moduly na tiskové konferenci Lenovo hodně propagovalo a do začátku budou dostupné čtyři druhy – reproduktory JBL, přídavná 2 220mAh baterie, projektor se stojánkem a také barevné kryty, které nejenže dobře vypadají (třeba ty dřevěné), ale srovnávají vystupující objektiv.

Vyzdvihnout musím neuvěřitelně snadné nasazování a snímání modulů. To vyřešilo Lenovo brilantně. Stačí nasadit a díky magnetům se modul dokonale přichytí a srovná. Pro sejmutí stačí jen zabrat za zobáček, a je to. Jednoduché a rychlé. Tady by se mohlo LG se svými výměnnými moduly pro LG G5 učit.

Přečtěte si: Testujeme LG G5, vlajkovou loď od LG: ptejte se nás

Na těle telefonu pak najdeme USB-C konektor a zvláštně umístěná tlačítka na pravé straně. Jsou poměrně vysoko a jsou také zdánlivě stejná. Chce to tak chvíli cviku, než člověk přijde na to, které je vypínací a které slouží pro regulování hlasitosti. Bohužel se Lenovo rozhodlo nepoužít klasický 3,5mm konektor pro sluchátka. Chybí jak na ultra-tenké verzi Moto Z, tak na tlustší Moto Z Force, která má tloušťku pro použití konektoru dostatečnou.

Celková výbava telefonů pak skutečně nadchne. Snapdragon 820, 4GB RAM, až 64 GB paměti, která je dále rozšiřitelná pomocí karet.

Nové Lenovo Moto Z se začnou i v Evropě prodávat v září. O termínu prodeje v Česku zatím nemáme více informací.

Technické parametry Lenovo Moto Z

Kompletní specifikace
Konstrukce153,3 × 75,3 × 5,2 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
DostupnostQ4 2016, 16 999 Kč
Diskuze ke článku
LivingLegend
Proc se nikdo nezepta jestli moto bude pokracovat v aktualizacich os jako android?
Xwert Is
Xwert Is
Očividne prepustili tým dizajnérov inak si neviem vysvetliť to otrasné umiestnenie tlačidla s čítačkov odtlačkov a už ani nehovorím o tom foťáku. Proste dizajn otras...
Hexagon
Tak ten dizajn uplne otrasny,na co sa hnali za co najtensim profilom ked tomu daju obrovsky hrb vzadu,o to tragickejsie to vyzera pri Force verzii,ktora tam vzhladom na tu vacsiu hrubku ten hrb mat nemala. A tie ramceky okolo displeja tiez cele zle. Jedine by sa to dalo zachranit tym krytom,ktory ten hrb zakryva. A na to ze je kovovy sa furt spini a to je az komedia ked takto leskly telefon s viditelne nachylnym fotakom sa oznacuje za vysoko odolny. To co Lenovo mohlo,to aj znicilo.
Kensi Blye
Kensi Blye
Chudák Motorola tohle je naprostý hnus. G5 je vedle toho luxusní telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze