GadgetMix: mobil nabijete větrem, fotografii pořídíte mrknutím oka

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o zajímavých mobilních gadgetech jsme pro vás tentokrát vybrali zajímavou outdoorovou nabíječku, která se na rozdíl od rozšířených solárních nabíječek, nespoléhá na Slunce, ale na sílu větru. Dále pro vás máme brýle, se kterými můžete fotografovat a sdílet snímky pouhým mrknutím oka.

Přenosná větrná turbína dobije smartphone nebo tablet

Vyšší spotřeba energie a kratší výdrž dnešních smartphonů a dalších elektronických hraček nemusí vadit, pokud máte možnost každý večer připojit své zařízení do zásuvky a přes noc ho dobít, co ale když se vydáte třeba na několik dní pod stan? V takovém případě to můžete řešit powerbankami, které vám alespoň prodlouží výdrž nebo solárními nabíječkami. Slunce však nemusí svítit stále, zatímco v našich končinách je úplné bezvětří řidším jevem než dny bez slunce. Proto jako praktičtější řešení vychází praktická přenosná větrná turbína Trinity, která v současnosti sbírá prostředky na Kickstarteru.

Ve složeném stavu má Trinity podobu 30,5 centimetrů (12") dlouhého válce, jehož hmotnost činí 1,8 kilogramu, takže vám nezabere příliš místa ani při pěších toulkách. Je vyrobena z plastu a hliníku a pochlubit se může i voděodolností se stupněm krytí IP x6, takže odolá i vlnobití.

Když jí budete chtít použít, vysunete ze spodní části trojici 28 centimetrů (11") dlouhých nohou, které můžete v závislosti na povrchu rozevřít do trojnožky nebo úplně naplocho. Při silnějším větru můžete turbínu zajistit i kolíky přes otvory ve spodní části nohou. Pak už jen stačí z válce vyklopit zaoblené lopatky a můžete nechat pracovat vítr.

Trinity disponuje generátorem o výkonu 15 W, který dobíjí vnitřní akumulátor o kapacitě 15 000 mAh. Ten si však můžete nabít i doma přes USB, takže Trinity poslouží i jako powerbanka. USB naleznete na spodní hraně a na výstupu disponuje Trinity 5V/1A 5V/2.1A. Po dosažení hranice 75 000 dolarů však chtějí tvůrci přidat na výstupu i Multi-napětí DC. Na vstupu pak má 5V/1A .

Trinity v bílém provedení může být vaše v rámci limitované nabídky Early bird na Kickstarteru už za 279 dolarů (5 524 Kč). Po vyčerpání této nabídky vás Trinity vyjde na 299 dolarů (5 920 Kč) Vzhledem k tomu, že doporučená maloobchodní cena byla stanovena na 399 dolarů (7 899 Kč), přitom v každém případě ušetříte. Za poštovné mimo USA si nicméně musíte připlatit dalších 40 dolarů (792 Kč). Pouze je škoda, že předpokládané datum dodání je až leden 2015, takže letošní letní sezónu už nestihnete.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 1. 6. 2014
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 43 475 dolarů (3. 5. 2014 13:00)

Zachyťte fotky i video pohledem

Jednou z hlavních funkcí chytrých brýlí Google Glass je pořizování fotografií a natáčení videa. Google Glass se však ještě nedostala na pulty obchodů a ti šťastlivci, kteří si je mohli pořídit v rámci programu Explorer, za ně zaplatili 1 500 dolarů. Jde to však i jinak brýle iPal sice nejsou chytré. Jejich hlavní a jedinou funkcí je fotografování a video, ale to na druhou stranu umí dokonale a mnohem lépe než Google Glass.

U brýlí iPal, do kterých můžete použít své vlastní dioptrická skla, si můžete vybrat kromě elegantních černých i sportovní a dokonce i klasické želvovinové obroučky. V jejich rozích je nenápadná dvojice širokoúhlých HD kamer s rozlišením 5 Mpx, které disponují zorným polem až 120 stupňů a mohou natáčet video v rozlišení 720p.

iPal nabízí hned čtyři režimy fotografování: jeden snímek, série snímků, fotografování v určitých intervalech, kdy tak můžete zdokumentovat celý svůj den. Pokud si vyberete náhodný režim, tak budete o to víc překvapeni na konci dne.

Výhodou brýlí je zabudovaný systém pro sledování očí. Svým zrakem můžete nejen ovládat všechny funkce natáčení a fotografování, ale i zoomovat nebo ořezávat fotografie. Mrknutím oka nejen že pořídíte snímek, ale rovnou ho můžete sdílet na sociálních sítích. Sledování očí však má i jiné využití, které ocení řidiči. Brýle mohou sledovat bdělost řidiče a v případě, že by začal za volantem usínat, tak ho na to upozorní.

Další ovládání je pak řešeno přes řídící jednotku, která je s brýlemi spojená přes kabel. Ta je vybavena dotykovým displejem a obsahuje 8GB interní paměť, slot na microSD karty do kapacity 32 GB, baterii, která vystačí na dvě hodiny nahrávání videa nebo celodenní fotografování, Bluetooth a Wi-Fi pro spárování se smartphonem nebo tabletem. Podporovány jsou nejen zařízení s Androidem, ale i iOS a Windows.

V rámci kampaně na indiegogo.com můžete mít v limitované nabídce brýle iPal už za 125 dolarů (2 475 Kč). Navíc pokud je vám dvouhodinová výdrž málo, můžete si za 55 dolarů (1 089 Kč) přibrat externí baterii, která se připojuje k řídící jednotce a která dodá dalších šest hodin výdrže. I tak však ušetříte, protože doporučená maloobchodní cena brýlí by přitom měla být 499 dolarů (9 879 Kč). Za mezinárodní poštovné zaplatíte 25 dolarů (495 Kč) a předběžné datum dodávek je prosinec 2014, takže byste to ještě mohli stihnout pod vánoční stromeček.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 30. 5. 2014
  • Požadovaná částka: 50 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 17 981 dolarů (3. 5. 2014 13:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze