GadgetMix: miniaturní selfie dron a 360° kamera do microUSB

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o zajímavých gadgetech se budeme tématicky věnovat fotografování a nahrávání videa. Miniaturní dron s kamerou, který se vejde do speciálního krytu smartphonu, vám umožní dosáhnout dokonalých selfie. Přídavnou 360°kameru pak jednoduše připojíte do konektoru vašeho smartphonu.

Dron na selfie do kapsy

Pokud vám již nestačí obyčejná selfie tyčka, abyste dosáhli ideálního odstupu od telefonu při pořizování selfie, můžete zkusit zvětšit své možnosti pomocí dronu. Miniaturní létající dron AirSelfie, který se objevil na Kickstarteru, je určený právě pro tyto případy. Je tak malý, že se vejde do krytu mobilního telefonu a přitom s ním můžete pořizovat fotografie nebo natáčet HD video, kdykoli a kdekoli chcete zachytit ty nejlepší okamžiky, až již venku nebo uvnitř.

Samotný dron má rozměry 67 × 64 × 10 milimetrů, váží pouhých 52 gramů a je vyrobený z odolného, ale lehkého hliníku. O jeho pohon se starají čtyři rotory umístěné v rozích, které jsou pro vyšší bezpečnost chráněny bezpečnostním rámem. Na čelní straně je umístěna 5Mpx kamera. Vzadu pak dobíjecí microUSB konektor.

AirSelfie

Senzorová výbava zahrnuje gyroskop, barometr a geomagnetický senzor. Na spodní straně je navíc ještě sonar měřící výšku a stabilizační kamera. Pořízené fotografie a videa se mohou ukládat na vestavěnou 4GB microSD kartu nebo přenášet přes Wi-Fi pracující na frekvenci 2,4 GHz do vašeho smartphonu.

AirSelfie

Integrovaná baterie o kapacitě 260 mAh vystačí přibližně na 3 minuty letu, což není mnoho, ale na pořízení selfie to stačí. Dobíjení pak probíhá přes speciální kryt mobilního telefonu. Plně dobitý je dron přibližně za 30 minut. Na výběr máte sadu s powerbankou, jejíž kapacita stačí na 20 nabití.

AirSelfie

Ovládací aplikace je k dispozici pro Android a iOS. Nabízí tři různé letové režimy. Nejjednodušší je režim Selfie, který má jen dvě ovládací tlačítka, kterým měníte vzdálenost od dronu. V režimu Selfie Motion Control ovládáte dron v reálném čase pomocí virtuálního joysticku. V režimu Flight držíte telefon vodorovně a ten nahrazuje klasický ovladač. Poté, co naleznete ideální polohu pro fotografii, bude se AirSelfie vznášet na místě. Pořízené snímky a videa jsou přes Wi-Fi automaticky staženy do telefonu, odkud je můžete jednoduše sdílet na sociálních sítích.

AirSelfie

V rámci omezené limitované nabídky můžete mít AirSelfie s telefonním krytem, který je k dispozici pro Samsung Galaxy S7 edge a poslední dvě generace iPhonů, a jedním microUSB kabelem za 224 euro (6 060 Kč). Za stejné peníze však nyní můžete mít i sadu s powerbankou. První zájemci by se mohli dočkat již v lednu 2017.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 24. 12. 2016
  • Požadovaná částka: 45 000 euro
  • Zatím vybráno: 383 129 euro (3. 12. 2016 11:00)

360° kamera z vašeho smartphonu

Jedním z letošních trendů je i virtuální realita a 360° videa a fotografie. K jejich vytvoření však nepotřebujete drahé vybavení. Zajímavou alternativou, která sklízí úspěchy na indiegogo.com, je Insta360 Air. Lehký a ultra přenosná clip-on fotoaparát pro smartphony s Androidem, který jednoduše zasunete do microUSB nebo USB-C konektoru.

Insta360 Air je vybavený dvěma protilehlými kamerami s objektivy rybí oko, které zachycují scénu v rozsahu 210°. Z nich pak v reálném čase sešije 360°obraz, který je elektronicky stabilizován. Maximální rozlišení fotografií je přitom 3 008 × 1 504 pixelů (3K) a 2 560 × 1 280 pixelů (2K) s 30 snímky za sekundu u videa. Některé nejvýkonnější smartphony jako Samsung Galaxy S7, S7 edge a Huawei P9 nicméně i u videa podporují 3K.

Insta360 Air

Použití kamery je jednoduché. Stačí ji připojit ke smartphonu a automaticky se spustí obslužná aplikace. Ta nabízí možnost pořizování fotografií, natáčení videa nebo živého vysílání na sociální sítě. Na výběr máte přitom ze čtyř režimů zobrazení – plochého, sférického, VR a planeta. Kromě toho v aplikaci naleznete i editační nástroje a galerii, ze které své výtvory můžete jednoduše sdílet.

Insta360 Air

Připojení ke smartphonu však není jediný způsob, jak lze Insta360 Air použít. Pomocí ohebného USB kabelů ho lze připojit i například k notebooku, kde může fungovat jako 360° webkamera, která přidá vašim videohovorům zcela nový rozměr.

Insta360 Air

Kameru Insta360 Air můžete mít ve čtyřech módních barvách. Kromě konzervativní matné černé jsou zde pro odvážnější uživatele bílá/stříbrná, růžová a zlatá. Základní sada, která obsahuje pouze samotnou kameru a kabel pro připojení k notebooku, je k dispozici už za 99 dolarů (2 520 Kč) + poštovné. Za 125 dolarů (3 180 Kč) + poštovné však dostanete sadu, kde je i malý stativ a příslušenství, které umožňuje k němu připojit smartphone s kamerou. Odhadované datum dodání je pak v březnu 2017.

  • Odkaz: www.indiegogo.com
  • Do kdy: 2. 1. 2017
  • Požadovaná částka: 20 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 45 115 dolarů (3. 12. 2016 11:00)

Zdroje: kickstarter.com, indiegogo.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze