Fujitsu kupuje podíl v podniku s Toshibou a expanduje do Evropy

V zemi vycházejícího slunce končí další společná kooperace dvou velkých gigantů. Po nedávném rozchodu Sony a Ericssonu si své ne řekly po necelých dvou letech výrobci Fujitsu a Toshiba. Jaká bude jejich další strategie v oblasti mobilních telefonů do budoucna?

Čtěte také - Sony Ericsson po deseti letech končí, bude pouze Sony

Stejně jako v případě Sony a švédského Ericssonu tvořily oba japonské koncerny tak zvaný joint venture. Na rozdíl od nich ale nešlo o shodné padesátiprocentní podíly. Fujitsu Toshiba Mobile Communications (FTMC) totiž disponovala rozdílně velkými podíly, přičemž výrazně majoritní podíl akcií drželo Fujitsu s 80,1%, zatímco Toshiba se musela spokojit se zbývajícími 19,9 procenty. Společnost byla založena teprve v říjnu roku 2010, a to jako společný podnik dvou mobilních divizí velice významných japonských výrobců elektroniky. Návrh na ukončení celé spolupráce nevydala minoritní Toshiba, ale právě většinový držitel akcií, tedy Fujitsu.

Jeden z mála telefonů, který se mohl pyšnit značkou FTMC (fotografie z MWC 2012)

Tip! První zařízení s Windows Phone 7 Mango nabídne Fujitsu Toshiba

Oba výrobci společně za tak krátkou dobu vyrobili jen několik telefonů a drtivá většina se oficiálně nedostala za hranice japonských ostrovů. Výrobce vyráběl mobily hlavně pro tamního operátora KDDI. Jedním z těchto telefonů byl i model s označením IS12T, který se proslavil především tím, že byl vůbec prvním představeným smartphonem na světě s OS Windows Phone 7.5 Mango. My jsme si jej mohli osahat na letošním ročníku akce MWC 2012 v Barceloně.

Název nově vzniklé samostatné firmy tedy zní Fujitsu Mobile Communications Limited a jedná se o plnohodnotnou divizi se stoprocentním vlastnictvím Fujitsu, které se nadále s ještě větším úsilím zaměří na vývoj a výrobu mobilních telefonů. Společnost prý také intenzivně připravuje na expanzi na globální trhy včetně Evropy.

Japonsko je jednou z nejdůležitějších zemí mobilního průmyslu. Kromě Fujitsu zde sídlí také již zmiňovaná Toshiba, Sony nebo Panasonic. Co myslíte, přinese samostatné Fujitsu na vesměs konzervativní světové trhy své známé telefony například s odolností proti vodě, optickým zoomem u fotoaparátů a extravagantním designem, na který jsme od ní zvyklí?

Zdroje: unwiredview.com, intomobile.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze