Fujitsu ochrání vaše data: čtečka duhovky pro náročné

3

Na MWC 2015 v Barceloně jsme si již biometrickou čtečku očí vyzkoušeli. Společnost ZTE ale používá pouze přední fotoaparát a zaměřuje se na bělmo. Nutno podotknout, že čtečka byla funkční, ale pomalá a promotéři často oči doslova kulili na senzor. Marketingově, ale i pro obyčejného uživatele je to zřejmě dobrý krok, ale pokud chcete opravdu kvalitu, tak asi cítíte, že skenováním předním fotoaparátem není úplně to pravé. Stejně to vidí i ve Fujitsu.

Fujitsu nám prototyp představilo na vlastním telefonu. Jedná se o zařízení, které se nachází nad telefonem a zasahuje i do zadní části. K samotné identifikaci využívá infračervené LEDk diody a infračervené kamery. Již nyní je tedy jasné, že senzor bude fungovat i za tmy. Ve Fujitsu se rozhodli senzor založit na skenování duhovky, kterou má každý člověk odlišnou.

Na stánku jsme si vyzkoušeli načíst i vlastní duhovku. Samotný proces vytvoření nového uživatele je velmi rychlý a zabere jen pár vteřin, odhadem do 5 sekund. Následná autorizace je skutečně velmi rychlá. Telefon se odemkne rozhodně rychleji, než byste stihli zadat klasické odemykající gesto. Rychlost je opravdu bravurní. U promotéra jsme se přesvědčili, že skeneru nevadí ani brýle a jejich odlesky. Sám jsem si následně vyzkoušel, že problematické nejsou ani kontaktní čočky.

Řešení od Fujitsu vypadá profesionálně. Zatím se jedná o prototyp, ale již v dubnu by chtělo Fujitsu prozradit více. Dosud jsme se pouze dozvěděli, že Fujitsu plánuje čtečku nabízet pouze se svými telefony, a to je velká škoda. Zařízení totiž vypadá propracovaně a zřejmě by si mohlo najít uplatnění u všech, kteří chtějí bedlivě střežit citlivá data.

Diskuze ke článku
Petr
Střežit data? Nesmysl, je to právě naopak, tohle je začátek velkých problémů. Zatímco heslo si mohu kdykoliv změnit a nijak mě neidentifikuje, jakmile nějaký výrobce získá obraz mojí duhovky/otisk/.. tak už je jen krůček k tomu, aby to uniklo. Ale hlavně, jsou to věci, které se nedají nijak změnit. Jakmile by došlo k nějaké kompromitaci tohoto "hesla" (a on někdo už vymyslí jak), tak máte smůlu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze