Spojení VAIO s Toshibou a Fujitsu je doslova na spadnutí

Trh s osobními počítači se vlivem tabletů a smartphonů stále zmenšuje a pro tradiční výrobce je stále těžší udržet se v zisku. Na japonském trhu se nyní schyluje ke sloučení tří dosavadních konkurentů. VAIO, které v roce vzniklo prodejem počítačové divize Sony, se spojí s počítačovými divizemi Fujitsu a Toshiby.

VAIO

Podle Hidemiho Moue, generálního ředitele společnosti Japan Industrial Partners Inc., což je fond, který VAIO odkoupil od Sony, je cílem uzavřít dohodu o fúzi do konce března. VAIO, které bude mít ve sloučené společnosti největší podíl, očekává, že spojení pomůže trojici ušetřit na výzkumu, vývoji i výrobě. Nová firma, které se bude pravděpodobně jmenovat VAIO, bude mít na japonském trhu více než 30% podíl a překoná dosavadní jedničku Lenovo.

Navrhovaná fúze odráží konsolidaci japonských výrobců displejů a polovodičů po desetiletích stagnace a ztrátě konkurenceschopnosti, což odsunulo bývalé známé výrobce na vedlejší kolej. „Trh s PC se zmenšuje, což znamená, že předností je pracovat společně,“ podotkl Moue.

Nejen, že všichni tři výrobci jsou samostatně příliš slabí, ale do tohoto svazku mohou přinést i něco, co druzí nemají. VAIO a Toshiba mají silnou pozici v Severní Americe, zatímco Fujitsu táhne v Evropě. Analytici Bloombergu jsou nicméně méně optimističtí. Podle jejich názoru bude spojená firma silná v Japonsku, ale i nadále slabá ve zbytku světa.

Zdroje: bloomberg.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze