Fujitsu v současnosti: biometrická ochrana, notebooky a skenery

Naše redakce byla pozvána na ukázku nových produktů z dílen Fujitsu do pražského The Parku. V budově Fujitsu byla prezentována řada zařízení, která začínají u biometrických skenerů, pokračují přes notebooky, ultrabooky a sahají až po přenosné skenery. Nyní se podíváme na krátké shrnutí toho, co Fujitsu v dnešní době vlastně produkuje.

Fujitsu je mezi českými uživateli známé pravděpodobně hlavně díky řadě přenosných počítačů, ale Fujitsu je firma s relativně širokým spektrem produktů, o čemž jsme se přesvědčili sami a dostalo se nám i několika informací o tom, jaké plány má Fujitsu do budoucna.

Biometrické senzory

Se současným rozmachem různých druhů ochran se do tohoto závodu zapojilo také Fujitsu se svým systémem PalmSecure. Ten funguje na principu snímání oblasti těla, zejména dlaně, infračervenými paprsky a vytvoření obrazu krevního řečiště. Podle Fujitsu se jedná o nejbezpečnější a nejspolehlivější způsob ochrany a zajištění přístupu, jaký existuje. Ve srovnání se snímáním prstu si biometrický senzor vytvoří obraz mnohem větší oblasti a tím pádem je pro zloděje mnohem těžší tento obraz napodobit. Snímač navíc bere v potaz i to, jestli je tkáň živá, a proto tedy rovnou zapomeňte na zvrácené scény z filmů, kde zloduch mává před skenerem samostatnou končetinou.

PalmSecure

Tento druh senzorů se již nachází v široké řadě produktů od samostatných USB čteček, přes integraci v počítačových myších, až po senzory, které se dají umístit na zeď a dají se jimi například otevírat dveře, nebo hlásit přístup v práci. Budoucnost tohoto systému je však pro nás zajímavější. Bylo nám řečeno, že již existují verze tohoto senzoru, které jsou pouhých pár milimetrů vysoké a existují již modely notebooků s tímto zařízením, které má podle Fujitsu nahradit snímače otisků prstů. Co je ještě více potěšivou zprávou, je to, že nejnovější verze biometrických snímačů jsou prý tak malé, že by se měly dostat i do telefonů a tabletů. Ty však ještě nejsou připravené pro veřejné představení a tak se nám nedostalo žádné ukázky.

PalmSecure

Výše jsme zmiňovali existenci těchto senzorů do USB. Ty jsou s velikostí o rozměrech cca 50 × 50 × 50 mm velmi skladné a přenosné. Navíc se díky nízké energetické náročnosti nemusíte starat o externí napájení a postačí vám klasický USB port. Bohužel nám zastoupení nebylo schopné potvrdit, jestli budou tyto senzory kompatibilní i s výrobky od konkurence, nebo jestli se usadí pouze na zařízeních od Fujitsu.

USB skener je opravdu malý

V praktické ukázce jsme si mohli prohlédnout několik druhů těchto senzorů. První byl klasický nástěnný skener, který slouží k odemykání dveří místo klasické karty. V ukázce jsme mohli vidět, že skener sice funguje, ale pro správné sejmutí obrazu krevního řečiště je potřeba držet ruku ve specifické poloze po dobu přibližně jedné až dvou sekund, což se ne vždy povede a musíte tak úkon opakovat. Druhý senzor byl prakticky ten samý, akorát s konstrukcí pro vnější využití, takže se dá využít například pro odemykání vrat, bran, či venkovních dveří. Třetím druhem byl snímač zabudovaný do myši. Ten se se speciálním plastovým nástavcem dá použít pro vytvoření obrazu řečiště, které se uloží do databáze. Poslední byl již výše zmiňovaný USB snímač, který posloužil k odemčení notebooku a nutno říci, tam fungovalo snímání asi nejlépe, zvláště přihlédneme-li k malým rozměrům snímače.

PalmSecure se používá i pro bankovní účely a nahrazuje tak PIN kód

Jsme velmi zvědavi, jak se povede inženýrům z Fujitsu zakomponovat tyto skenery do telefonů a tabletů, a jak dobře budou fungovat.

Notebooky

V dnešní době samostatný notebook nikoho nenadchne a je potřeba myslet o krok dál. Fujitsu se o to pokusilo a nabízí tři základní kategorie notebooků. Mezi ty patří nejvyšší, pokročilé a všestranné. Do té nejvyšší kategorie patří ultrabook Fujitsu Lifebook U904, notebook Lifebook S904 a 3 modely Lifebook 754/744/734.

Fujitsu S904, trojice noteboků E754/744/734 a U904

U904 je nejexkluzivnější model z výše jmenovaných a díky své nízké hmotnosti, tloušťce a dotykovému displeji s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů míří do business sféry. Provedení je však nepřesvědčivé a šasi působí místy až levným dojmem, což je škoda, podíváme-li se na notebook jako na celek, který nabídne hezký design a slušnou hardwarovou výbavu.

Fujitsu Lifebook U904 v červené variantě

Lifebook S904 sice nedisponuje označením ultrabook, ale za to nabídne multifunkční modulární šachtu, do které připojíte druhý disk, baterii, nebo dokonce i projektor. Po připojení druhé baterie se dostanete s výdrží až na hodnotu 24 hodin. Modely Lifebook E754/744/743 stále patří do nejvyšší kategorie a nabídnou různé velikosti displeje spolu s modulární šachtou.

Fujitsu Lifebook S904

Konvertibilní zařízení

V segmentu tabletů a konvertibilních zařízení nabízí Fujitsu tři kategorie produktů. První jsou specializované tablet PC, druhé business tablet PC a poslední jsou 2v1 tablet PC. Řada specializovaných tabletů nabízí dva modely, kterými jsou Stylistic Q704 a Stylistic Q584. Ty se pyšní zvýšenou odolností a snesou tak i tvrdší zacházení. Model Q704 se také nabízí s plnohodnotnými Intel Core procesory, kdežto Q584 má méně výkonný Intel Atom. Business tablet Q572 nabídne dvoujádrový procesor od AMD, 10,1" displej a relativně vysokou hmotnost 820 gramů, což je bez zvýšené odolnosti možná až příliš vysoká hodnota.

Fujitsu Lifebook Q584, Q572 a Q704

Modely z řady 2v1 tablet PC nabízejí čím dál více populární konstrukci konvertibilního notebooku, který se dá změnit v tablet. V této kategorii najdeme modely Lifebook T904 a T734, kdy první jmenovaný dostal displej s vyšším rozlišením a podporuje i sítě 4G, oproti maximálně 3G sítím u modelu T734. Oba tyto hybridy mají otočný displej, který se otáčí kolem své základny a je tak možné ho složit displejem nahoru a používat jako tablet pomocí dotykové obrazovky.

Fujitsu Lifebook T904 a T734

Model Stylistic Q702 má odnímatelnou klávesnici a dá se tak používat buď jako klasický notebook, nebo čistě jako tablet. Klávesnice ale není součástí balení a budete si jí tak muset dokoupit.

Fujitsu Stylistic Q702

Skenery

Fujitsu také nezapomnělo na klasické skenery, které se rozrostly o několik nových modelů. Nejzajímavější je asi dvojice personálních skenerů ScanSnap SV6000 a ScanSnap S1100/deluxe.

Skenery Fujitsu SV600 a S1100

První jmenovaný vypadá jako vytvořený podle vzoru robota z filmu „Číslo pět žije“ a jedná se o „stojanový“ skener, který pomocí speciálně navržené soustavy senzoru a LED přisvětlení dokáže naskenovat jakýkoliv dokument do velikosti A3. Dovoluje také snímání knih a časopisů bez zkreslení obrazu. Druhý jmenovaný je přenosný skener s napájením skrze USB a hmotností 0,35 kg. Dokáže skenovat i například vizitky a malé dopisy.

Skenery Fujitsu SV600 a S1100

Z personálních skenerů ScanSnap byly uvedeny ještě modely S1300i/deluxe a iX500/deluxe. S1300i je prakticky větším bratříčkem S1100 a dá se napájet i pomocí AC adaptéru. Model iX500 na druhou stranu nabídne možnost přenášení naskenovaných dokumentů pomocí Wi-Fi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze