Firefox OS živě z Berlína: jaký je nový OS od Mozilly? + komentář

Na berlínské Campus Party jsme navštívili přednášku týkající se nového operačního sytému s liškou ve znaku. Dostali jsme dokonce i možnost pohrát si s prototypem zařízení s tímto systémem. Jaký vůbec vypadá a s jakým ovládáním přichází Firefox OS? V komentáři se také zamyslíme nad perspektivou nové platformy.

Ve změti stovek různých počinů, které byly na programu při příležitostí sjezdu Geeků v Berlíně s názvem Campus Party (podrobná reportáž vyjde na mobilenetu zítra), konaném v minulém týdnu, jsme nalezli také přednášku týkající se nového operačního sytému od Mozilly. Vedl ji Christian Heilmann, vývojář z Mozilla Foundation, a týkala se nového operačního systému, který Mozilla připravuje za podpory nadnárodního operátora Telefónica.

Přednáška o Firefox OS na Campus Party v berlíně

Na přednášce zaznělo to, co už povětšinou víme již delší dobu. Mluvilo se o způsobu vývoje aplikací za pomoci moderních webových technologií HTML5, což by mělo zajistit zjednodušení procesu vytváření aplikací samotných. Po skončení přednášky jsme měli možnosti si vyzkoušet i prototyp telefonu, na kterém běžel v minulém týdnu sestavený (vývoj probíhá prakticky neustále) Firefox OS, kódově nazývaný B2G neboli Boot to Gecko.

Jedním z výrobců smartphonů s Firefox OS bude čínské ZTE

Na první pohled systém svou filozofií i designem velice připomíná Android a iOS. Nabídne všechny jejich funkce v jednom. Nechybí tu tedy zamykací obrazovka, mimochodem řešená gestem swipe to unlock, notifikační výsuvná lišta se zkratkami pro ovládání bezdrátových sítí nebo seznam nainstalovaných aplikací. Ty nejsou jako u Androidu soustředěny v menu, ale stejně jako u iPhonu v iOS přímo na základní obrazovce.

Firefox OS – preview

Právě přílišná podobnost s konkurenčními platformami, kterou se Firefox OS vůbec nesnaží zakrýt, by mu ale paradoxně mohla docela uškodit. Všechny výše popsané a ještě mnoho dalších funkcionalit jsou totiž v drtivé většině případů chráněny patenty. Mozilla s Telefónicou tedy dříve či později budou muset tento problém vyřešit, a to nejspíše cestou hrazení licenčních poplatků majitelům patentů. Otázkou je, zda se to oběma společnostem při velmi nízké ceně zařízení s tímto systémem bude vyplácet.

Každopádně vývojáři z Mozilly mají do světového mobilního kongresu v Barceloně, který se uskuteční tradičně v únoru příštího roku, a kde mají být představeny první telefony s Firefox OS, které se budou reálně prodávat, ještě relativně dost času na to celý sytém upravit tak, aby se placení licenčních poplatků buď úplně vyhnuli nebo alespoň je co nejvíce snížili.

Snaha Mozilly vyvinout otevřený, cenově dostupný a kompletně na webových technologiích postavený mobilní operační systém je rozhodně zajímavá a odvážná. A ačkoliv má výrobce oblíbeného prohlížeče s pandou červenou ve znaku za zády aktivního a velice silného partnera v podobě španělské Telefónicy, vzbuzuje ve mně Firefox OS několik pochybností.

Hlavně levně

Za prvé je to jeden z hlavních argumentů autorů: nabídnout opravdu levný přístroj s možností plnohodnotného používání webu, stejně jako to umožňují dražší smartphony. Výsledné zařízení by se údajně mělo prodávat za cenu někde okolo 2 tisíc korun.

Okolo této částky se ale pohybují už v současnosti dostupné telefony s Androidem a příští rok jich jistě bude mnohem více. Android samotný je „zdarma“, takže se nabízí otázka, proč vyvíjet další open source systém?

O2 logo Mozilla Firefox logo

Tip: přečtěte si také článek – Telefon s Mozilla OS se blíží, vyrobí jej Alcatel a ZTE

Jistě, dá se namítnout, že výrobci platí za Android nemalé licenční poplatky jiným firmám kvůli patentovým sporům. I když v otázce patentů není okolo Firefox OS zatím vůbec jasno, dá se předpokládat, že v případě úspěchu se stejné trable a potažmo licenční poplatky nevyhnout ani Firefoxu.

Co tedy Firefox v low-endových smartphonech nabídne navíc oproti již zavedenému a hlavně již 7 let vyvíjenému Androidu navíc? Po cenové stránce by to totiž mělo být vyrovnané.

Skutečně všichni touží po smartphonu?

Mozilla a Telefónica má v plánu telefony se svým novým OS nahrazovat také takzvané feature phony, které právě nedokážou nabídnout plnohodnotnou práci s webem. Nabízí se ale opět otázka, zda skutečně současní majitelé „hloupých telefonů“ touží po otevřeném operačním systému s multitaskingem, instalováním aplikací, aktualizacemi a internetem. Pokud ano, dá se předpokládat, že už si pořídili opět zmiňovaný Android, případně nyní již ukončenou Badu. Zbytek zákazníků takové výdobytky pravděpodobně vůbec nelákají.

Platformní nezávislost jako vznešený cíl

Jedním z trumfů připravovaného systému by měla být kompletní sázka na webové technologie. Kromě toho, že toto rozhodnutí může být dvojsečnou zbraní (rychlost a s tím související spotřeba rozhodně nejsou v souboji s nativním kódem na straně JavaScriptu a DOMu) může být také ono velké lákadlo, v podobě snadného vývoje na přístupných webových technologiích, trochu diskutabilní.

Ano, opravdu bude možné na telefonu provozovat aplikace prostě napsané jen v HTML5 a do určité míry se to dá považovat za jednodušší, či levnější, než psát nativní aplikace pro konkrétní OS. Na druhou stranu, pokud chcete nabízet aplikaci, která si vystačí pouze s webovými technologiemi, nic vám v podstatě nebrání ji provozovat na naprosté většině dotykových smartphonů již nyní.

Pokud ale od aplikace budete potřebovat, aby více spolupracovala s některými systémovými funkcemi nebo hardwarovými částmi telefonu, budete se muset často spolehnout na Mozillou vymyšlené vlastní API. Díky tomu logicky aplikace nebude plně funkční na jiných platformách a tím se nám tak trochu bortí ona idea jednotného vývoje a obsahu pro libovolnou platformu, kterou web je.

To by se samozřejmě mohlo někdy změnit, pokud by Mozillou připravená rozhraní byla přijata jako standard a hlavně skutečně implementována i v jiných systémech. Ale vzhledem k tomu, že ani v Mozilla Foundation si nejsou zatím jistí, jak bude vše fungovat a vypadat, je to zatím hodně velké „pokud“ a troufám si odhadovat, že ani v případě nejoptimističtějších scénářů, nepřipadá přenositelnost těchto aplikací na jiné platformy v úvahu ještě několik let.

Vývoj a experimentování je pozitivní

Z předchozích řádků by se mohlo zdát, že Firefoxu na mobilech nepřeju nic dobrého. Opak je však pravdou. Trh mobilních operačních systému si zaslouží rozmanité konkurenční prostředí, které vždy přispívá ke zdravému vývoji celého odvětví.

Zároveň je chvályhodné, že se někdo pokouší o nové cesty a experimentuje na straně progresivních technologií. Na radikální kroky, které přináší nesporná rizika, nemá odvahu každý. O to pozitivnější je, že kromě „open sourcové“ Mozilla Foundation novému systému očividně věří i čistě komerční a zároveň silná nadnárodní firma, jako je Telefónica.

Nezbývá tak, než Firefox OS popřát více úspěchů a delší život než podobnému WebOSu, nadějnému Maemu (a nespočtu všech jeho přejmenovaných reinkarnací) nebo třeba Bada OS.

Bude to mít hodně těžké.

Diskuze ke článku
gior
Je to sice OT (ale asi pořád lepší než recenze na kopii kopie), má nokia E7 dostala větší cca. 300 MB update z v. 111.30.609 na 111.040.1511. Co přesně obsahuje zatím nevím.
Joudovi
A proč to píšeš sem, ty joudo? Běž k lékaři.
A proc ne?
Je to jedina zajimava informace u tohoto clanku (samotny clanek nevyjimaje). Cos potvrzuje i fakt, ze od vcerejska tu pribyla jen jedna reakce, ktera taktez nesouvisi s mozillou os.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze