Mozilla v budoucnu plánuje také high-end mobily s Firefox OS

2

Mozilla Foundation má do budoucna se svou mobilní platformou Firefox OS velké plány. Část z nich odkryl viceprezident sekce mobilních zařízení Mozilly Li Gong na nedávno konané konferenci GMIC v Pekingu. Mimo jiné se prý můžeme těšit například na smartphony vyšších tříd od renomovaných výrobců.

Podle Li Gonga bere Mozilla chystané low-endové smartphony s Firefox OS jako dobrý vstupní bod do businessu mobilních zařízení. To prý ale neznamená, že v budoucnu nepočítá s významnějším růstem. Pro spolupráci s Mozillou se již zavázalo několik výrobců. Mezi nimi figuruje také například japonský gigant Sony. O této společnosti Li Gong přímo řekl, že se v současnosti silně zaměřuje na výrobu co nejlépe vybavených přístrojů. Proto prý pomalu začínají diskutovat o tom, jak tento standard v budoucnu přenést také na Firefox OS. Další společnosti jako je LG, Huawei, ZTE nebo Alcatel na tom určitě budou podobně.

Mozilla na svém vlastním otevřeném operačním systému Firefox OS, postaveném kompletně na webových technologiích, pracuje již řadu let. Na letošním ročníku konference Mobile World Congress v Barceloně se jej konečně odhodlala naplno oficiálně představit. Následně se na konci měsíce začali prodávat dva první smartphony od španělského výrobce Geeksphone.

Podle slov Pavla Cvrčka z českého serveru Mozilla.cz se prodej dvojice modelů Keon a Peak dočkala opravdu silného ohlasu u zákazníků a to i přes to, že mají status přístrojů určených primárně pro vývojáře aplikací. E-shop výrobce Geeksphone prý v posledních týdnech často kvůli přetížení postihují výpadky a také nově naskladněné várky přístrojů jsou velmi rychle rozebrány. Samozřejmě se zde bavíme pouze odhadem o řádově tisícovkách prodaných přístrojů, každopádně i to může být celkem dobrý první signál toho, že by mobilní operační systém s ohnivou liškou ve znaku mohl být do budoucna úspěšný.

První modely s Firefox OS byly k vidění na letošním MWC v Barceloně

TIP! Vyzkoušeli jsme nový Firefox OS: videopohled z MWC

Komerční prodej v širším měřítku začne v červenci, a to na vybraných trzích v Jižní Americe a Evropě. A Mozilla rozhodně neskrývá ambice. Díky své otevřenosti a přístupu se prý Firefox OS za čas dostane až na třetí pozici mezi mobilními operačními systémy hned za Android a Apple iOS, a nechá za sebou nejen konkurenci, jako je konečně se trošku rozjíždějící Windows Phone nebo zmrtvýchvstalé BlackBerry, ale třeba i ambiciózní připravované platformy jako je například Tizen od Samsungu či linuxové Ubuntu od Canoniclu. Analytici už ale tak optimističtí nejsou. Na druhou stranu Firefox OS by mohl uspět díky silně vybudovaným vztahům s velkými partnery z řad výrobců a také operátorů.

Zdroje: xperiablog.net, computerworld.com, mozilla.cz, blog.mozilla.org

Diskuze ke článku
Velda
Firefox OS má víc partnerů než všechny ostatní mobilní OS dohromady.
MonikaSh
Jen ty mobily nejsou nějak vidět.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze