Je konec. Mozilla pohřbí vlastní systém Firefox OS

28

Trh s mobilními operačními systémy opět o něco zchudl. Mladý a prozatím rozvíjející se systém, čekající na svou větší šanci, Firefox OS, definitivně končí. Jeho vývoj a další možný život ukončuje samotná Mozilla.

Firefox OS

Vše začalo již v roce 2012, kdy se objevovaly první informace o novém systému Firefox OS a dokonce jsme si ho mohli v září na veletrhu IFA také vyzkoušet na prvním prototypu. Oficiální představení proběhlo o pár měsíců později, konkrétně v únoru 2013 na barcelonském veletrhu MWC. Při té příležitosti jsme se dočkali prvních telefonů od ZTE nebo Alcatelu a mohli si tak na místě vyzkoušet, jaký nový systém doopravdy je. Ambice systému byly velké, avšak i přes prohlášení, že se Firefox OS podívá i vyšších tříd, setkávali jsme se pouze s telefony nižší kategorie. V polovině roku 2014 se dostal první telefon s Firefox OS na český trh, šlo o Alcatel OneTouch Fire E, který se objevil v nabídce T-Mobilu. Prvotní nadšení z nové platformy však vystřídalo rázné vystřízlivění při našem testování. Systém založený v podstatě na konektivitě k internetu a webových aplikacích, nebyl příliš plynulý a trpěl velkým nedostatkem i zcela základních aplikací. V letošním roce ještě dorazilo několik Alcatelů se systémem od Mozilly. Nyní již víme, že tyto modely za systémem pomyslně zhasnou světlo světlo a zavřou dveře.

Alcatel OneTouch Fire E

Napsali jsme o Firefox OS

Prostředí Firefox OS

Sama Mozilla totiž v oficiálním tiskovém prohlášení oznámila, že ukončuje vývoj operačního systému Firefox OS pro chytré telefony. Jako hlavní důvod společnost uvedla, že nedokázala během několik let vývoje poskytnout uživatelům kýžený uživatelský zážitek a pohodlí při používání. Nutno podotknout, že jsme se například nedočkali žádného modelu s Firefox OS od předních světových výrobců a stranou zůstávali také vývojáři, díky čemuž systému citelně scházely aplikace. Zcela ze svět však Firefox OS nezmizí, společnost s ním nadále počítá pro zařízení internetu věcí.

Alcatel OneTouch Fire E – videopohled

Zdroje: techcrunch.com

Diskuze ke článku
apear
Žádné překvapení. Prosadit se proti droidu bude chtít nějakou super pecku navíc. Doufám, že ostatní to taky nezabalí a nezůstane nám tu jen jeden velký bratr...
Mirek
Dalsi bude Windows Mobile
Honza
Tak +/- za rok si tohle přečteme o Mrkvosofotu a jejich vidlemi. Těším se. Škoda ho v žádném případě nebude. Zánik Firefoxe mne mrzí, ale krach Mrkvosoftu - to mne mrzet ani s procenta nebude. programátorská nabubřelá a snhnilá banda. Nic jiného si ani nezasluhují. Už aby zmizeli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze